Læsetid: 3 min.

Socialdemokrater frygter Nyrup- bog

2. september 1997

Paparazzi-journalistik kan føre til karaktermord på statsminister Poul Nyrup Rasmussen

Flere indflydelsesrige socialdemokrater er dybt opskræmte over udsigten til, at en nærgående Nyrup-biografi, der udgives i midten af oktober måned på forlaget Aschehoug vil bringe nye afsløringer om statsminister Poul Nyrup Rasmussens privatliv.
Bogen, der er skrevet af to journalister fra Berlingske Tidende, Niels Lunde og lederen af bladets politiske redaktion, Henrik Qvortrup, rummer ifølge forlydender nye belastende afsnit om Poul Nyrups forhold til sine to eks-hustruer og til sin datter, der led af skizofreni og for få år siden begik selvmord.
Nyrup og hans nuværende hustru, Lone Dybkjær, har ikke selv ønsket at give oplysninger til de to journalister, men i et interview til Ekstra Bladet søndag forsøger Dybkjær på forskud at tage brodden ud af en eventuel kritik.
"De bøger, der skrives om politikere af journalister, der vil tjene nogle penge - hvad er det for en interesse, de tjener?", siger hun.
Modvilje
At journalister skriver biografier og snager i statsministres privatliv og fortid, som det skete med Poul Schlüter-biografien for nogle år siden, mener hun ikke, at man kan være bekendt.
"Kan man se sig selv i øjnene, når man har lavet sådan noget?" spørger hun.
Direkte stillet over for spørgsmålet om den kommende Nyrup-biografi svarer hun, at det vil gå ud over rekrutteringen til politik.
"Hvis man som politiker er klar over, at man skal endevendes af nogle tilfældige mennesker og deres tilfældige opfattelser - godt nok ved at udspørge en masse mennesker om deres lige så tilfældige opfattelse af sandheden om ens person - så er det spørgsmålet, om mange overhovedet vil være med."
Ugebrevet Mandag Morgen skrev i går, at Nyrup-biografien på de følsomme områder (dvs. de private forhold som far og ægtemand samt Nyrups direktør-tid i Lønmodtagernes Dyrtidsfond) vil kunne give "et meget tvivlsomt billede af Nyrups moralske habitus."
Og det kan ifølge ugebrevet, sammen med "en temmelig diffus offentlig modvilje" mod Nyrup også "ramme ham og hans regerings popularitet meget hårdt".
Det præcise indhold i bogen er endnu ikke kendt, men Mandag Morgen forudser, at en gentagelse af f.eks. Nyrup diskrete medvirken til at redde Tjenerforbundets betrængte økonomi gennem et "tvivlsomt" ejendomskøb finasieret af Lønmodtagernes Dyrtidsfond kan stille statsministeren i "et særdeles dårligt lys."
Paparazzis
Ugebrevet hævder, at forlaget Aschehoug har lagt et "hårdt pres" på de to forfattere for at få dem til at skrive "en særdeles aggressiv bog< - måske for at øge salgstallet.
- men over for Information afviser forlaget, at de "lægger pres på forfatterne".
Forlaget har i øvrigt ingen kommentarer til bogens indhold inden offentliggørelsen.
De stadig mere nærgående biografier af toppolitikeres privatliv er et led i en bredere medieudvikling, hvor intime private oplysninger væves sammen med den halvoffentlige sladder og politikere og andre stjerners offentlige liv.
Intime paparazzi-billeder af Kronprins Frederik og af prinsesse Diana eller afsløringer fra politikernes privatliv er ifølge medieforsker ved Københavns Universitet, Stig Hjarvard, led i en "intimisering af den offentlige kommunikation", hvor der er store "muligheder for ansvarsfri nysgerrighed."
Den stærke konkurrence på markedet og nyfigenhed blandt læsere og seere fører til overskridelse af nye grænser i forhold til folks privatliv.
Han understreger, at kongehuse og toppolitikere selv er begyndt at spille med i underholdningsshowet, når "de forsøger at opbygge deres image og folkelige autoritet". Men samtidig erkender han, at prinsesse Dianas bilulykke og død søndag er "et skræmmende eksempel" på, hvor galt det kan gå, når medierne går for tæt på folks privatliv.
Spørgsmålet, som nu stilles blandt de bekymrede socialdemokrater, som Information har talt med, er om Dianas død kan få pressen, forlagene og sidenhen læserne og seerne til at tage afstand, hvis Nyrup-biografien fra de to Berlingske-journalister bliver alt for nærgående, og som paparazzi-fotograferne krænker intime dele af privatlivet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her