Læsetid: 3 min.

Socialdemokratiet udsætter opgør om EU-forbehold

11. september 1997

Danske EU-forbehold giver ingen akutte problemer, siger Ove Fich, EU-ordfører (S). Jo, siger Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og kræver her-og-nu opgør med forbeholdene

Socialdemokraterne freder de fire danske EU-forbehold. Ind til videre.
Det vil blive budskabet fra 1500 delegerede på partiets EU-kongres, der finder sted i Århus i den kommende weekend.
"Opgøret med de fire danske EU-forbehold står ikke på Socialdemokratiets dagsorden. Hvis vi underkaster forbeholdene en analyse, så er der ingen akutte problemer for os ved at opretholde dem. Man går forkert i byen ved at sige, at der skal gøres noget ved dem nu," siger Socialdemokratiets Europa-politiske ordfører, Ove Fich.
Dermed forsøger den socialdemokratiske toppolitiker på forhånd at tage luften ud af den kritik, som især partiets ungdomsafdeling, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, har rejst.
"Det er underligt, at vi skal til kongres og diskutere EU uden at tage stilling til fremtiden for EU's økonomiske samarbejde. EU-topmødet til december, om tre måneder, kan blive startskuddet til den økonomiske og monetære union. De lande, der kommer med fra starten får indflydelse på, hvordan den økonomiske og monetære union skal fungere. Det har aldrig været Socialdemokratisk politik at sætte sig uden for indflydelse. De fire forbehold er ikke den rigtige vej til at få indflydelse på Europas udvikling," siger Morten Bødskov, formand for DSU.
Selv om formanden for Folketinget, Erling Olsen (S), er enig med de unge socialdemokrater og ønsker et opgør med de fire danske EU-forbehold, mener også han, at DSU'erne går for hurtigt frem.
"DSU'erne har ret i, at forbeholdene skal ophæves. Men vi har lovet, at de står ved magt før, under og efter udformningen af Amsterdam-traktaten. Derfor må vi leve med forbeholdene i nogle år endnu. Men vi skal ikke krybe i et musehul og lade være med at diskutere dem," siger Erling Olsen, der kort før sommer kraftigt støttede et forslag fra DSU om at gøre op med de fire forbehold nu.
Det tyder derfor ikke på, at DSU får held med deres forsøg på at dreje moderpartiets kurs hen mod et opgør med forbeholdene.
Erling Olsen lægger vægt på, at partiet først skal tage et opgør med et eller flere forbehold, når befolkningen ønsker det.
"Der er en klar politisk vilje her i landet til at følge de betingelser, der er for at blive optaget i ØMU'en. Vi er de facto medlemmer af EU's økonomiske og monetære union, men ikke juridisk medlem. Den eneste forskel er, at vi ikke har medbestemmelse. Vi er ikke beslutningstagere, men beslutningsmodtagere. Når folk finder ud af det, så er tiden inde til en folkeafstemning om forbeholdet," siger Erling Olsen.
Med den tankegang freder formanden for Folketinget i realiteten forbeholdene. Måned efter måned kan dagbladet Børsen gennem sine meningsmålinger konstatere, at et flertal af danskerne vil bevare de fire forbehold, selv om det ikke har skortet på både mere og mindre velunderbyggede opfordringer til at ophæve dem.
Bag diskussionen af forbeholdene lurer en anden og mere dybtgående uenighed imellem de unge socialdemokrater og moderpartiet. Morten Bødskov efterlyser mere forpligtende globale visioner i udspillet.
"Den globale ulighed er ikke blevet mindre i de seneste år. Tværtimod. Vi skal diskutere fremtidens udfordringer. Vi mener, Socialdemokratiet skal forpligte EU-landene på et større ansvar over for udviklingslandene sådan som det blev vedtaget i hensigtserklæringerne fra FN's sociale topmøde i København," siger Morten Bødskov.
Den høje EU-profil over for u-landene skal også sikre:
nEU skal give u-landene fri adgang til at sælge varer i Europa. Det skal særligt gælde for landbrugsprodukter
nalle EU-landene skal øge deres u-landsbistand til samme niveau som det danske
DSU mener også socialdmeokraterne bør arbejde for, at den globale frihandelsorgansiation WTO får en grøn profil. EU skal følge en "miljøaktivistisk linje", hedder det i et ændringsforslag fra DSU til S-kongressens udtalelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu