Læsetid: 4 min.

Stivnet musik (3)

17. september 1997

Musik og arkitektur: På Rådhuspladsen findes et lydgalleri, der inddrager rummet og lydene på en unik måde. Nu også med udvidet aktions-radius i form af et nyt tidsskrift

Efter de mere overordnede sonderinger om musik og arkitektur i de seneste klummer, vil vi nu se nærmere på en institution, der levendegør ideen om en tæt sammenhæng mellem arkitektur og musik.
På et tidspunkt sidste år blev undergrunden under Rådhuspladsen i København omdannet til et 900 kvadratmeter stort lydsystem med højttalere og lydlaboratorium. Et fire-spors digitalt lydstudie med forbindelse til 25 højttalere blev placeret under Rådhuspladsen.
Et barn af Kulturby '96's mere vidtgående ideer er dette lydgalleri. Hvor mange af de spektakulære opfindelser i millionklassen - med Kejserens nye klæder i nyopsætning på Holmen plus mange andre steder, støttet af et hypnotiseret kulturministerium med Kulturbysekretariatet på sidelinien - gik ad helvede til, gik de grundige og visionære musikfolk i gang med at opbygge et lydgalleri under Rådhuspladsen til fremtidens lydlandskaber.
Hvad lydgalleriets Michael Madsen og hans medarbejdere fik op at stå i 1996, er ikke småting. Kunstnere fra alle lejre arbejdede under Rådhuspladsen og der blev ikke mindst sendt musik, eller hvad man nu kan kalde det, op gennem metalriste, som er placeret på pladsen.
Hele opsætningen under Rådhuspladsen forekom fra første færd at være en komplet umulig idé - en tanke så skør og på samme tid så genial, at den måtte gennemføres. Heldigvis blev lydgalleriet ikke en kortvarig fornøjelse.
Kunstnerne og teknikerne under jorden virker fortsat, og de sender materiale ud.
Mobilt system
Det interessante ved lydgalleriet er, at hele setup'et opererer direkte med og for det offentlige rum på pladsen - skulpturelt og koreografisk. Den fysiske realitet med støj og synsindtryk tilføjer noget ekstraordinært til de lyde, som kommer fra undergrunden. Undertiden tilføjes også live-musik, som spilles oppe på pladsen.
Ved siden af at bruge København som base, har lydgalleriet nu etableret et mobilt lydsystem, som i princippet kan flyttes til hvilket som helst sted i verden. De 25 højttalere kan hænge i loftet i en koncertsal, de kan hænge over en vej, i en fabrikshal, osv.
Nu er lydgalleriet også begyndt at udsende et 'Hybrid Magazine for Sound Art'.
Det er en cd/cd-rom, som kan spilles på både cd-afspiller og via dit cd-rom-drev. Tidsskriftet hedder van Gogh. Det nye nummer indeholder 'artikler', billeder og lyd, som vidner om en ikke ubetydelig kreativitet og hittepåsomhed.
Indhold og form
Hvordan er dette nye nummer af van Gogh struktureret? 16 ringe toner frem på skærmen, når man sætter cd-rom'en i omdrejninger. Man kan så klikke sig ind på de 16 ringe og komme ind i nye lyduniverser.
Det interessante er, at tidsskriftet ikke er lineært, man læser/ser ikke fra en ende og arbejder sig gennem stoffet. Tidsskriftet er non-lineært konciperet, oplevelsen ligner den man har, når man surfer på Internet. Der er ingen begyndelse og ingen slutning. Jo, en ring er nødt til at være en udgang i programmet, ellers kan det ikke høre op.
Jeg har gennemgået en dannelsesrejse i de 16 ringe.
Her fandt jeg oplysninger om de organisationer, der har tilknytning til lydgalleriet: Museet for samtidskunst i Roskilde, Lydmuren, Musica Nova, DIEM (Dansk Institut for Elektroakustisk Musik) og Skræp). Jeg fandt uddrag af 80 værker, som er lavet til lydgalleriets system.
Som et morsomt påhit (som vidner om humor på højt plan), har redaktøren, eller som Michael Madsen kalder sig selv - creator - ladet en kvinde læse op af et manuskript, der fortæller om lydgalleriet.
Man tror først, det er creatøren selv som er optaget gennem et filter og med forhøjede omdrejninger, for det lyder helt igennem komisk - udtalen er decideret bøvet (vån Gok...), de svære ord får vedkommende aldeles galt i halsen. Den herlige kvindestemme fortæller til sidst, at teksten er læst op af en 70 pct. døv person.
Lydkunst i det
20. århundrede
Lyd og hvordan lyd virker på os, er et vigtigt anliggende for creatørerne under Rådhuspladsen. På van Goghs seneste nummer finder vi også en oversigtsartikel af den tyske videnskabskvinde Helga de la Motte-Haber: Lydkunst i det 20. årh. - en kronologi. En pragtfuld ting at blive klogere på. Suppleret med billeder og lydeksempler. Artiklens forfatter begynder i Washington i 1900, hvor Dr. Thaddeus Chahill bygger et instrument, som producerer lyd ad elektronisk vej. Og hun slutter med Stockhausens Helikopter Strygekvartet, som ikke er denne avis' læsere ubekendt.
Der er en artikel af Morten Søndergård: Hvad er lydkunst?, der er et interview med kritikeren Carsten Thau.
Der er et sted, som creatøren kalder Room 433, "et glemt hotelværelse, hvor man kan tjekke ind til skiftende overraskelser." Når jeg går ind i det rum, går mit program ned og jeg må starte computeren igen. En fejl på cd-rom'en? Man kan aldrig vide...
van Gogh kommer fire gange om året, den engelske pressemeddelelse siger, at et abonnement koster 60 dollar, et nummer koster 20 dollar. Ambitionerne fejler ikke noget hos undergrundsarbejderne. De ønsker at distribuere budskaberne world-wide med international markedsføring - og de gør det ikke særlig kluntet.
Grænserne brydes
Hvad angår lydgalleriets kommende projekter, noterer vi en række samarbejdsprojekter, der forener institutioner og kunstarter.
Samarbejdet inddrager institutioner som Dansk Institut for Elektroakustisk Musik (DIEM), Museet for Samtidskunst i Roskilde, Sonicboom (hvad er det?) og Danmarks Radio. Det nye projekt hedder Competition in Sound II, som er en international event og konkurrence, som angår nye lydværker til lydgalleriet.
Temaet for 1997 er The 20th Century as you've never heard it. Grænserne brydes: Hvad er arkitektur?; hvad er installationskunst?; hvad er musik? Skulpturelle lydlandskaber og gudvedhvad. Du altforbarmende hvor går det hurtigt.
Hvis De vil vide mere om lydgalleriet og van Gogh, så er adressen Rådhuspladsen 7, 1599 København V. tlf. 33 12 41 46, fax 33 12 41 46. e-mail: vangogh@dnaserver.kiku.dk Website: www2.dk-online. dk/ users/galleri_tusk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her