Læsetid: 2 min.

Studieskift kan koste et års ekstra studietid

11. september 1997

RUC-studerende mister beståede eksaminer og studietid, når de overflyttes til et andet universitet. Sådan skal det være, siger Jacob Lange

Studerende, der gerne vil gøre deres studier færdig på et andet universitet, skal tænke sig godt om, inden de sender ansøgningen om overflyttelse afsted.
Det kan nemlig komme til at koste dem helt op til et års studietid og beståede eksaminer at flytte fra et universitet til et andet.
Studerende fra Roskilde Universitets Center (RUC) er specielt udsatte. Indretningen af studierne på RUC afviger nemlig så meget fra for eksempel Århus og Københavns Universitet, at en del af eksaminerne ikke bliver godkendt.
En studerende fra RUC, Katrine Zeuthen, har måtte vinke farvel til eksaminer svarende til et års studietid på RUC, da hun blev overflyttet til psykologistudiet på Københavns Universitet.
De studerendes ansøgninger om overflyttelse bliver vurderet individuelt af det modtagende universitet, og det giver lange sagsbehandlinger.
Det tog otte måneder fra Katrine Zeuthen afleverede sin ansøgning til hun fik endeligt svar på, at hun var blevet optaget på Københavns Universitet. I mellemtiden valgte hun at tage et halvt års orlov, for ikke at spilde for meget SU.
"Alle sagde, at det ikke kunne lade sig gøre. Da jeg henvendte mig på på matriklen på Københavns Universitet for at bede om råd, fik jeg at vide, at det ville være nemmere at søge overførsel til Lunds Universitet, når jeg kom fra RUC. Havde jeg haft lidt mindre selvtillid, havde jeg givet op allerede dér," fortæller Katrine, der startede på Københavns Universitet i sidste uge.
Besværligt
"En overførsel fra RUC til Københavns Universitet kan være særlig besværlig, fordi studiestrukturerne er så forskellige. Det begrunder sig ikke i unødigt bureaukrati, men i at det er svært at finde ud af, hvad de studerende har lavet. Det kan ikke være anderledes," siger kontorchef Jacob Lange kontorchef i studieadministrationen ved Københavns Universitet.
"Problemet kan være, at den RUC-studerende gerne vil læse noget stærkt specialiseret på Københavns Universitet, men har taget noget uendeligt bredt på RUC. Man skal finde ud af - kursus for kursus - om den studerende har lært det, de skal. Og det er svært," siger Jacob Lange.
Det er i den individuelle vurdering af den studerende fagvalg og eksaminer, at det bliver afgjort, hvor stor en del af det gennemførte studie, man kan få meritoverført til det nye uddannelsessted.
"Det kan godt koste noget studietid at flytte, men hyppigt kan man genbruge noget af det, man har lært i et tilvalgsmodul eller lignende senere hen i uddannelsen," pointerer Jacob Lange.
Problemerne med at skifte fra et studie til et andet er mindre, hvis man rykker fra for eksempel Århus til Københavns Universitet, hvor studiestrukturen er mere lig hinanden. Af samme grund er sagsbehandlingstiden betydelig kortere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her