Læsetid: 3 min.

Svenske aviser dækker OL-ansøgning ukritisk

5. september 1997

Sverige har de i disse dage store problemer på grund af det OL, landet officielt ønsker at afholde år 2004. De svenske myndigheder står rådvilde over for regelmæssige terrorhandlinger mod tiltænkte OL-idrætsanlæg.
Men faktisk slås de svenske OL-fortalere med et problem, der er endnu større, en faktor der i allerhøjeste grad påvirker valget af OL-by
Det drejer sig om opinionstallene, der i Stockholm er væsentligt dårligere end i de konkurrerende byer. Uden overvejende positive opinionstal er en OL-ansøger reelt ude af billedet. Og det har de skrivende journalister været opmærksomme på i adskillige måneder.
Men måden hvorpå de har forsøgt at komme det til livs, er i denne del af verden nærmest uhørt: Pressens behandling af Stockholms OL-ansøgning har næsten været udelukkende positiv. De kritiske artikler har i samtlige aviser været så få, at det i sig selv har vagt opsigt.
"Det er ualmindeligt og for meget, at alle aftenaviser går ud og støtter OL helt ukritisk," siger Göran Rosenberg, chefredaktør for Moderne Tidar.
Til Dagens Nyheter siger Göran Rosenberg: "OL-tilhængerne har haft let spil. Alle aviser, på nær Svenska Dagbladet, som har holdt lav profil, har gjort OL til deres sag. Det er et tegn på, at noget er galt. Det er ikke rimeligt, at kravet for, at vi skal få et OL, er, at vi ikke diskuterer det."
Flertal er vigtigt
At artiklerne næsten kun har haft positiv tendens kan ses i opionstallene.
I august sidste år var kun 32 procent af svenskerne positive overfor OL i deres by - i dag er tallet ifølge menings-måling ændret til 48 procent for og 42 procent imod. Og det er sandsynligvis ikke nok til at imponere Den Internationale Olympiske Komités (IOC) 111 delegerede, når de i dag skal vælge 2004-værten blandt Cape Town, Rom, Athen, Buenos Aires og Stockholm.
"Der vil aldrig være 100 procent tilslutning til sådan et arrangement i et land. Men det er vigtigt, at et overvejende flertal er for OL," siger tyskeren dr. Thomas Bach, der er formand i IOC's Udvælgelseskommission. Stockholms konkurrenter kan alle fremvise et flertal (over 70 procent positive).
Vigtig nyhed fortiet
Et af de grelleste eksempler på indirekte ukritisk journalistik kom i foråret, hvor journalister i Sverige tilsyneladende valgte at se bort fra en væsentlig nyhed.
I adskillige internationale aviser kunne man læse, at OL i Sydney 2000 allerede havde store økonomiske problemer, idet budgettet var steget med hele 43 procent.
Australiens OL-minister gjorde rede for, at man var gået fra et "planlægningsbudget til et realiseringsbudget" og at sidstnævnte budget naturligvis var større end det oprindelige. Sådan er det altid, undskyldte han, og gjorde samtidig opmærksom på, at skatteborgerne også skal betale deres del af det øgede budget. Så langt så godt.
Men i de svenske aviser Dagens Nyheter, Sydsvenska Dagbladet og Svenska Dagbladet blev denne nyhed fortiet! Hvorfor mon? Var fordi det denne nyhed kunne påvirke opinionen i negativ retning. For netop den slags oplysninger reagerer skeptikere kraftigt på. Risikoen for at Stockholm 2004 kunne få samme problemer var indlysende.
OL-delegation pev
Når der en sjælden gang dukkede en kritisk artikel op, så pev OL-delegationen.
Mats Hulth, der er Kommunestyrelsens ordførende og den yderst politisk ansvarlige for Stockholm 2004, har således ifølge Dagens Nyheter bogstaveligt talt bandet- "helvede" og "fanden" - over for en af avisens journalister, der stillede kritiske spørgsmål om OL-økonomien.
Desuden har han til journalisten sagt: "...Hvorfor skal du skrive om det nu, hvor vi går ind i finalen..." Spørgsmålene fra Dagens Nyheters journalist kom på et tidspunkt, hvor de sidste, afgørende meningsmålinger om OL var ved at blive lavet...
I modsætning til de svenske aviser har det nationale svenske tv haft en sund, normal kritisk dækning og har delvis opvejet avisernes næsten ensidige positive dækning af Stockholms ansøgning om at blive OL-vært i 2004.

*John Nwako er dansk free-lance journalist.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her