Læsetid: 3 min.

Terroranklage mod IRA er spil for galleriet

24. september 1997

Trods protestanters terroranklager mod IRA og krav om at Sinn Fein bortvises fra fredsforhandlinger, vil Nordirlands arvefjender mødes til forhandling, siger professor i irsk politik, Paul Bew

Det største protestantiske parti Ulster Unionist Party (UUP) forlangte i går officielt, at arvefjenderne i Sinn Fein skal smides ud fra forhandlingerne om fred i Nordirland. Sinn Fein kæmper for et forenet Irland og er den forbudte Irske Republikanske Hærs (IRA) politiske gren.
Protestanterne fastholder over for Information, at IRA havde forbindelse til den bombesprængning, der hærgede en politistation i byen Markethill sidste mandag. Det sker på trods af, at udbrydergruppen fra IRA kaldet Continuity Army Council (CAC) har sagt, at den placerede bomben, hvad også det nordirske politis undersøgelser peger på.
Samtidig hæfter de pro-britiske unionister sig ved, at IRA har undsagt Sinn Feins løfte om fredelige midler og afvæbning af paramilitære grupper i løbet af forhandlingerne. Et løfte som Sinn Fein var nødt til at give for at blive inviteret af forhandlingerne, der ledes af den tidligere amerikanske senator George Mitchell.
Men Paul Bew, der er professor i irsk politik ved Belfast Queens University tvivler ikke det mindste på, at unionisternes spil er for galleriet.
"Sinn Fein bliver ikke smidt ud af forhandlingerne og inden to uger forhandler unionisterne direkte med Sinn Fein. Ingen forventer, at det vil gå anderledes i den nuværende situation," siger Paul Bew til Information.
Trimble klart positiv
"Unionisternes anklage mod Sinn Fein var uundgåelig fordi, partileder David Trimbles vælgere er overbeviste om, at IRA stod bag bomben. Derudover siger forhandlingernes regler, at parterne har ret til at diskutere mødernes form og indhold, når der opstår tvivl om, hvorvidt antivolds-principperne overholdes. Politisk havde han intet valg."
"Det betyder, at Trimbles reaktion efter bomben sidste mandag var bemærkelsesværdig. Han var jo tilbage ved forhandlingerne allerede om onsdagen. Hvad han og unionisterne siger nu, er fuldstændig sekundært i forhold til signalet i den handling. Jeg var sikker på, at bomben ville føre til forsinkelser på dage eller uger. Trimbles handlinger er meget iøjnefaldende positive for forhandlingerne," siger Paul Bew.
Den britiske regering inviterede Sinn Fein med til forhandlingerne, fordi IRA har overholdt en våbenhvile annonceret den 20. juli i år. Men siden da har David Trimble tordnet, at unionisterne ikke ville forhandle med katolikkerne, men "konfrontere dem og afsløre deres løgnagtige karakter".
IRA er Sinn Fein
Ved det første møde mellem parterne i går påstod David Trimble således, at IRA og Sinn Fein lyver, når de hævder at være to forskellige organisationer. Også det britiske fjernsyn BBC1 mener, at kunne dokumentere, at Sinn Feins chefforhandlere Gerry Adams og Martin McGuinness var aktive medlemmer af den Irske Republikanske Hær i 1970'erne og 80'erne.
Men Trimbles anstrengelser har mest betydning i forhold til at styrke hans position i forhandlingerne og over for sine vælgere, mener professor Paul Bew. Selve det at forhandlinger overhovedet finder sted, beviser, at de øvrige parter lever med det uafklarede forhold mellem IRA og Sinn Fein.
"Der er ikke - og der har aldrig været - tvivl om, at IRA og Sinn Fein er to sider af samme sag. De har understreget deres enhed i 20 år, og for et år siger de så, at nu er de to grupper. Derfor vil den britiske og irske regering aldrig sige: 'Ja, der er to grupper.' De siger, at hvad Sinn Fein skriver under på, gælder for IRA - hvad IRA imidlertid nægter. Men fundamentet for fredsforhandlingerne består netop i regeringernes og partiernes de facto-accept af, at Sinn Fein og IRA er to forskellige organisationer. Adskillelsen er taktisk - selv ikke nationalisterne i det katolske Social Democratic Labour Party tror på det et sekund. Men de accepterer, ligesom unionisterne og Trimble vil, at den dobbelthed er prisen for, at forhandling overhovedet kan finde sted," siger Paul Bew.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her