Læsetid: 2 min.

Tøven før freds-møde i Belfast

16. september 1997

IRA's politiske gren Sinn Fein forhandler nu fred med den britiske og irske regering. Protestanterne tripper udenfor

De historiske forhandlinger om Nordirlands fremtid begyndte i går eftermiddag på Stormont Castle i Belfast. Men møderne blev udsat efter kun to timer, da den største politiske gruppering i Nordirland, The Ulster Unionist Party (UUP), ikke mødte op.
Det protestantiske og London-loyale UUP ønsker, at området forbliver britisk i modsætning til de nationalistiske katolikker i den Irske Republikanske Hær (IRA) og dens politiske gren Sinn Fein.
Unionisterne, der har været meget skeptiske over for at mødes med Sinn Fein, meddelte mandag formiddag, at de med nogle få forbehold var klar til forhandling. De vil have klarlagt, hvordan møderne skal foregå og fastlagt retningslinier for, hvordan de mange paramilitære grupper skal aflevere våben som forhandlingerne skrider frem.
En talsmand for den britiske regering sagde sent mandag eftermiddag, at UUP's leder David Trimble formentlig diskuterede netop de emner med forhandlingslederen, den amerikanske tidligere senator George Mitchell.
Samtidig siger talsmand for unionisterne David Kerr overraskende til Information, at han forventer, at partileder Trimble senere vil sidde til bords med Sinn Fein, men at unionisterne vil insistere på, at sidde adskilt i de indledende forhandlinger og tale via en tredjepart.
Princip om enighed
Meddelelsen om unionisternes deltagelse var ventet søndag efter en række møder mellem UUP's partispidser, men kom først mandag efter en officiel udtalelse fra den britiske og irske regering. De fastslog, at enighed bliver et grundprincip for både forhandlingernes form og for en endelig aftale om Nordirland. Det betyder, at intet kan besluttes uden at alle de nordirske partier er inddraget og enige. Derfor sagde unionisterne ja, siger talsmand for UUP David Kerr til Information.
"Den britiske regering har altid sagt, at skal de forfatningsmæssige forhold i Nordirland ændres, kan det kun ske med det nordirske folks deltagelse og samtykke. Nu siger både den irske og britiske regering, at det også gælder forhandlingerne og nye politiske strukturer i Nordirland. Det nordirske folk skal ikke bare tage stilling til den endelige aftale, men være med hele tiden gennem deres partier."
Således er et af principperne for forhandling, at intet kan vedtages uden flertal blandt de partier, der repræsenterer en majoritet af nationalister og unionister.
Det er vigtigt for unionisterne, fordi det betyder, at Sinn Fein er sat delvist ud af spillet i og med, at de ikke repræsenterer et flertal blandt nationalister. Det gør det moderate, katolske Social Democratic Labour Party, der samtidig er en mere spiselig partner for UUP. "Men våbnene har også været et centralt emne før vores deltagelse," understreger David Kerr.
Våbnene han taler om, er de store mængder rifler, sprængstof, dysekanoner og granater, som katolske og protestantiske guerillaer har gemt i Irlands landområder. IRA har hidtil afvist at lade sig afvæbne, før en aftale var istand - heller ikke de protestantiske bevæbnede grupper har lovet noget.
"Begge regeringer sagde i mandag, at de vil se regulær våbenaflevering sideløbende med - og som en uundværlig del af - forhandlingerne. Regeringernes seneste udtalelse fra juli i år sagde intet om den form på våbenaflevering. Det skift var meget vigtigt for vores deltagelse."
Det var i går ikke muligt at træffe en talsmand for Sinn Fein.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her