Læsetid: 3 min.

'Tvangssterilisering for et bedre samfund'

2. september 1997

Svenske læger forsvarer tankegangen bag de tvungne steriliseringer i Sverige, hvor afsløringerne har chokeret mere end i Schweiz og Østrig. I Finland har lignende afsløringer ikke forarget

"Det er vigtigt at se steriliseringerne i et historisk perspektiv og ikke dømme med dagens øjne. I dag synes alle, at vi gjorde noget galt, men dengang så samfundet anderledes ud. Der fandtes ingen opposition, ingen som satte spørgsmålstegn."
Sådan forklarer den svenske gynækolog Marc Bygdeman over for avisen Dagens Nyheter, at han var blandt dem, som foretog tvangssteriliseringer i Sverige.
Lægerne var blot det sidste led i kæden. De var samfundets og politikernes forlængede arm, fastslår Bygdeman over for avisen.
Netop Dagens Nyheters afsløringer af, at 60.000 kvinder er blevet tvangssteriliseret mellem 1935 og 1976, har skabt voldsom debat i Sverige, hvor regeringen har nedsat
en undersøgelseskomite, der blandt andet skal se på mulighederne for kompensation til ofrene. De fleste af kvinderne blev steriliseret, fordi de var mentalt "underlegne" eller af en "dårlig eller blandet racekvalitet". Afsløring af lignende praksis i Finland, Schweiz og Østrig (som ifølge eksperter oven i købet fortsat udøver tvangssterilisering) er fulgt i kølvandet på chokket i Sverige.
'Beskytte samfundet'
Svenske læger forklarer den daværende lovgivning og praksis med, at man på det tidspunkt troede, at sindssygdom var arveligt, og at det var vigtigt at beskytte samfundet. Dengang var det også en selvfølge, at samfundets rettigheder var vigtigere end individets.
"Der er ingen undskyldning for, at man udførte tvangssterilisering, men der er en forklaring. Først og fremmest var det i overensstemmelse med loven, desuden var det politisk korrekt," siger Anders Milton fra Sveriges Lægeforbund til avisen.
Psykiateren Erling Rudkilde, som selv indlagde hundredevis af patienter til sterilisering, mener ikke, at steriliseringen handlede om racehygiejne eller nazisme. Det handlede om at skabe et bedre samfund for alle. Et samfund med bedre mennesker.
"Udviklingshæmmede kvinder blev seksuelt udnyttet af normale mænd og blev gravide gang på gang. Jeg synes endnu i dag, at det er al ære værd at forhindre sådanne sociale konsekvenser," udtaler Rudkilde til Dagens Nyheter.
Schweizisk skandale
Mens historierne om tvangssterilisering har medført regeringens afstandtagen i Sverige, har den schweiziske regering afvist at kommentere afsløringer i Alpelandet med den begrundelse, at hver enkelt af landets 26 kantoner har egen kompetence på sundhedsområdet.
En historiker fra Lausanne Universitet har ellers fremlagt dokumentation for, at mange schweiziske kvinder var blevet tvangssteriliserede ifølge en lov, der stammede fra 1928. Loven var fra kantonen Vaud, og Adolf Hitler bestilte senere et eksemplar af loven for at bruge den som udgangspunkt for egen lovgivning i Tyskland i 1933.
En regeringskritiker, det socialistiske parlamentsmedlem Jean Ziegler kræver nu, ligesom en række kvindegrupper, at der iværksættes en officiel undersøgelse af hospitalerne i hver kanton.
"Alt dette passer sammen med vores fortid. Alle disse år har vi levet på myten om et ordentligt Schweiz (...) vores historikere har aldrig studeret fortiden. Vi schweizere har kun en falsk, konstrueret hukommelse. Nu kommer alt ud i det åbne. Regeringen kan ikke tilbageholde dokumenter længere," sagde Jean Ziegler til nyhedsbureauet Reuters. Han henviser til at Schweiz i forvejen er i det internationale samfunds negative søgelys i sagen om naziguld på hemmelige konti i landets banker.
Nutid i Østrig
Mens det i Schweiz tilsyneladende er fortidens skeletter, der kommer ud af skabet, finder tvangssterilisering sted den dag i dag i Østrig, hævder partiet De Grønne. 70 procent af de mentalt handicappede kvinder bliver tilsyneladende steriliseret, for det meste imod deres vilje, og regeringen vil nu gennemgå landets uklare lovgivning på området.
Ifølge forfatningen må der ikke diskrimineres mod mentalt handicappede mennesker, men omvendt er der ingen lov mod sterilisering.
Steriliseringen foregår for det meste, før kvinderne når myndighedsalderen 19 år. Mange af dem er kun 10 eller 11, når de bliver opereret, hævder menneskerrettighedsgrupper.
Afdæmpede finner
Ovenpå afsløringerne i Schweiz, Østrig og Sverige kunne Finlands største avis Helsingin Sanomat i lørdags rapportere, at 11.000 finske kvinder er blevet steriliseret imod deres vilje. Indtil videre har det ikke medført nogen særlig debat eller et ramaskrig som i Sverige. Og det selv om steriliseringerne blev praktiseret over en længere periode end hos naboerne.
"Vi finner reagerer meget afdæmpet i sager som disse. Vi indtager ikke stærke synspunkter som individer. Det lader vi eksperterne om," lyder forklaringen fra folkloreprofessor Satu Apo fra Helsinki Universitet til Information.
Hun forventer dog, at debatten vil komme op i Finland.
"Om ikke andet så i feministiske cirkler," siger hun til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her