Læsetid: 4 min.

Uffe holdt hof i Herning

29. september 1997

Venstre holdt landsmøde i medvind. 1200 Venstrefolk fik hvad de kom efter - Skåltaler, middag og dans

VENSTRE-LANDSMØDE
Blå Venstre-balloner hev i deres liner for at få lov til at stige op imod den lige så blå himmel over Herning, da Venstres fodfolk strømmede ind til landsmøde i weekenden.
I Herning Kongrescenters store sal sad de 1200 delegerede og mange hundrede gæster pakket tæt sammen. Forholdene er så store i Venstre, at venstrefolkene på de bagerste rækker følger det meste af landsmødet på en storskærm over scenen i stedet for at kigge på de bittesmå figurer på podiet.
I kulissen på det store møde stod Venstres Ungdom med en informationsbod, de unge europæere delte tolvstjernet materiale ud, Liberalt Oplysnings Forbund fortalt om deres kurser, og Venstres landsorganisation supplerede partistøtten ved at sælge alt fra nøgleringe til tehætter med kornblomster og V-er på.

Mobil talerstol
Landsmødet var i år delt i en kommunalpolitisk temadebat lørdag, og en mere almen politisk debat søndag.
For at gøre lørdagens debat med 1200 potentielle deltagere så livlig som mulig, løb Helge Sander, borgmesterkandidat i Herning, rundt mellem deltagerne med en trådløs mikrofon og agerede mobil talerstol. Debatten blev krydret med oplæg fra inviterede kommunal-kyndige, og tv-klip på storskærmen.
Stemningen i salen var meget klart positiv i forhold til at bruge flere udliciteringer i kommunerne. Til gengæld regnede kritikken ned over Venstres lokalpolitiske kæmper, Kresten Philipsen og Evan Jensen, lederne af henholdsvis Amtsrådsforeningen og Kommunernes Landsforening. De fik tildelt skylden for at Venstre sagde nej til et konservativt tilbud om tvungne kommunale udliciteringer.
Begge glimrede ved deres tavshed under kommunaldebatten.
Lørdag aften samledes Venstres folk til middag i Herning-hallen.
Efter stegen og kaffen blev der spillet gamle dansktop-numre for et fyldt dansegulv. I stort set alle skåltaler blev der kokketeret med at Venstrefolk elsker at danse. Og det gør de.

Hårde angreb på Nyrup
Søndagens politiske debat blev præget af hårde angreb på regeringen, og anprisninger af Venstres løsninger på de problemer, regeringen ikke kan klare.
Anders Fogh-Rasmussen sagde, at regeringen bare sad på magten for magtens skyld. I Venstre-næstformandens vision for de første dage af en borgerlig regering skal der først skrives et "manifest" over borgernes rettigheder. Systemet skal være til for borgerne og ikke omvendt.
Derfor skal det offentlige, under borgerlig ledelse, altid give en borger svar på en henvendelse indefor ti dage. De offentlige kontorer skal have helt andre åbningstider. Borgerne skal have nem adgang til offentlige registreringer om vedkommende borger. Det offentlige skal ikke længere appellere tabte retssager til en højere instans. Og borgerne skal have retten til valgfrihed imellem offentlige og private skoler og hospitaler.
På den politiske front erkendte Anders Fogh-Rasmussen, at kommende reformer af retspolitik og udlændingepolitik skal laves til højre i folketingssalen.
"Der vil være sager, hvor en VK-regering også samarbejder med Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti," sagde Anders Fogh-Rasmussen.
Alligevel ønskede Fogh også at gennemføre reformer af velfærdsstaten sammen med Det Radikale Venstre og CD.
På udlændingeområdet skærpede Venstre knivene.
Først og fremmest vil Venstre ikke have flere flygtninge til Danmark. Partiet vil hellere oprette lejre i nærområderne til de urocentre, der producerer flygtninge.
Med Uffe Ellemann-Jensens ord, så vil Venstre hjælpe de rigtige. Og det er ikke de flygtninge, der selv har haft ressourcer til at komme til Danmark.
Ifølge Venstres formand kunne man hjælpe en kvart milliion Somaliske flygtninge i Somalias nærhed for de penge som "Danmark underholder 10.000 somaliske flygtninge for".
Birthe Rønn Hornbech vil gøre det muligt at udvise en flygtning i op til syv år efter vedkommendes ankomst til Danmark, i tilfælde af fred i vedkommendes hjemland.
"Danmark er ikke og skal ikke være et multietnisk samfund. Vi tager afstand fra de ideologer, der dyrker forskellene mere end det, vi som mennesker har tilfælles med vores udenlandske medborgere. Fremmede religioner og kulturer skal vi møde med respekt. Men udlændinge, der kommer til Danmark, må respektere, at de er kommet til et land med demokrati. De må forstå, at dansk kultur har kristendommen som sin forudsætning, og at det er den luthersk-evangeliske kirke, der er den danske folkekirke," sagde Birthe Rønn Hornbech til almindeligt bifald.
Det eneste punkt i den politiske debat, hvor Venstres ledelse ikke kritiserede regeringen hårdt, var på EU-spørgsmålet. Hvis der findes en EU-skeptisk fløj i Venstre, så holdt den sig væk fra landsmødet i Herning.
Og både Venstres tidligere leder, Henning Christophersen, og den nuværende, anbefalede varmt at stemme ja til Amsterdam-traktaten.
Uffe Ellemann-Jensen gik endda så vidt, at han hellere ville vinde EU-folkeafstemningen end han ville vinde de kommende kommunal- og folketingsvalg.
Uffe Ellemann-Jensen sagde også, at han grundlæggende helst ville have været fri for en folkafstemning om Amsterdam-traktaten, ligesom han gerne ville være de fire forbehold foruden.
Selv om Venstre gik til landsmøde med den dårligste tilslutning i meningsmålingerne i næsten tre år, blev der ikke talt om krise. Troen på at Vevnstre sejrer sig til regeringsmagten indenfor et år var stor hos de delegerede.
Da Venstrefolkene forlod Herning i går ved fire-tiden var samtlige togafgange booket op i flere timer. Tilbage i Herning hænger snorene, som Venstres balloner havde hevet i en hel weekend. Ballonerne var taget ned.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu