Læsetid: 3 min.

Ukendt gæld lukker højskole

27. september 1997

Bestyrelsen har besluttet at lukke Svendborg Højskole straks

På et møde for nylig afslørede forstanderen for Svendborg Højskole, ifølge bestyrelsesmedlem Bruno Hansen, at skolen havde en gæld på små 400.000 kr, som bestyrelsen ikke vidste noget om. Det fik bestyrelsen til at tage en hård beslutning om at lukke skolen straks.
"Det er ikke, fordi vi har mistanke om nogen form for uregelmæssigheder fra forstander Hans Lassens side, vil jeg understrege. Men jeg er skuffet over, at vi efter alt det arbejde, vi har gjort for at redde højskolen, skal få sådan en melding smækket ud på et bestyrelsesmøde. Vi troede, at vi havde fået skolen til at balancere med 23 elever indtil januar 1998," siger Bruno Hansen.
Det var i går ikke muligt at træffe tidligere forstander, Hans Lassen for at høre hans version af sagen.
En gæld på omkring halvanden million kroner, elever, som er sendt videre til andre højskoler, afskedigede lærere, en fyret forstander og en pensionskasse, som nu skal til at lede efter en lejer til højskolen.
Sådan ser det samlede regnestykke ud for Svendborg Højskole, når bestyrelsesmedlem Bruno Hansen skal gøre tingene op. Han lægger ikke skjul på, at han troede, at skolen kunne lappes sammen indtil nytår.
Bestyrelsen havde fået en aftale med BUPLs pensionskasse, PKU, som ejer højskolen, om ikke at betale husleje frem til januar 1998. Huslejen er på 1,2 millioner kroner om året. Samtidig var nogle lærere holdt op, så der kun var tre faste lærere tilbage på skolen. Dertil kom en afviklingsplan for gæld til staten for for meget udbetalt statstøtte.
"Men når så en gæld på små 400.000 kr kommer oveni, må vi være så ansvarlige, at vi siger, at så kan vi ikke være bekendt at fortsætte," siger Bruno Hansen.
Han var i gang med nogle forhandlinger med kommunen, som måske ville sende nogle indvandrere på kursus på skolen til foråret på et kursus om dansk kultur. Derfor håbede han, at det kunne give nyt liv til skolen.
Bruno Hansen lægger ikke skjul på, at han er ærgerlig på forstander Hans Lassen over udviklingen. Bestyrelsen har bakket Hans Lassen op i en strid, han havde i fjor med en lærergruppe på skolen.
"Vi holdt på ham. Og jeg synes stadig, at han har kørt højskolen stærkt pædagogisk, rimeligt administrativt og ledermæssigt - nåja, ingen er fuldkommen. Men det var en stærk skuffelse for mig pludselig at høre, at der var så meget gæld, vi aldrig havde hørt om," siger Bruno Hansen.
Han ved endnu ikke præcist, hvad gælden drejer sig om. Men der er tale om flere forskellige kreditorer, og bestyrelsen har ikke mistanke om, at der er tale om underslæb eller uregelmæssigheder.
Voldsom tilbagegang
Krisen på Svendborg Højskole startede i 1996, da staten ændrede i dagpengereglerne, så arbejdsløse ikke kunne komme på højskole. Det har - også på andre højskoler - ført til en voldsom tilbagegang.
"Og vi satser netop på unge med teater, dans og journalistik. Den type kurser kan man nu finde på alle højskoler," siger Bruno Hansen.
Svendborg Højskole har netop i år fejret sit 25 års jubilæum. Den startede i februar 1972, da en flok revolutionære hashrygere fra København drog til Svendborg for at oprette en højskole. I 1990 skiftede Den Røde Højskole navn til Svendborg Højskole. Og dens revolutionære kurser var forlængst skiftet ud med mere spiselige varianter.
Krisen gnaver i hele højskoleverdenen, som i de sidste to år har tabt 10-15 procent elever hvert år. Ifølge informerede kilder vil yderligere tre-fire skoler komme i store vanskeligheder i løbet af vinteren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her