Læsetid: 4 min.

Man skulle være nordmand

8. september 1997

Norge er klar til VM. Finland kan stadig nå det. Sverige synes ude - og Danmark skal vinde onsdag for at bevare en realistisk chance for at vinde pujle 1

FODBOLD
Man skulle være nordmand - eller måske finne. Men ihvertfald ikke svensker. Og om man skulle være dansker, ved vi først på onsdag klokken 21.45 når dommeren fløjter opgøret Danmark - Kroatien af.
Med en sikkerhed, der efterhånden synes at havde udviklet sig til ren rutine, tog Norge lørdag med Tore Andre Flos scoring i det 43. minut tre point med hjem fra opgøret i Aserbajdsjan, og dermed er Norge urørlige på førstepladsen i gruppe 3 og klar til VM i Frankrig næste sommer.
Norges landstræner Egil Olsen, var selvfølgelig jublende glad og tilmed stor optimisk efter kvalifikationen:
"Defensivt er vi lige så gode som ved VM i USA i 1994, men offensivt er vi betydeligt bedre", udbasunerede Egil Olsen, hvis hold har scoret 16 mål i syv kvalifikationskampe.
I samme gruppe leverede den tidligere danske landstræner Richard Møller Nielsen og hans finske trup lørdag et overraskende godt resultat ved at besejre Schweiz på udebane.
Dermed er Finland toer i gruppe 3 og kan for første gang nogensinde kvalificere sig til en slutrunde - hvis resultaterne mager sig og heldet ellers rækker.
Det gjorde heldet ikke for Sverige - for som det nedslående hed søndag morgen på svensk tekst-tv: "Sverige föll med 1-0". Ordene dækker over, at fremgangsrige Østrig på Ernst Happel stadion i Wien vandt 1-0 over Sverige, i øvrigt en gentagelse af resultatet af den omvendte match på Råsunda Stadion i Sverige.
Hviderusland, som Sverige for nylig besejrede 2-1 på udebane, skulle søndag besejre gruppens toer Skotland i Aberdeen og efterfølgende også slå gruppeførende Østrig i Minsk på onsdag, hvis Sverige skal i nærheden af Eiffeltårnet. Det sker næppe.
Drama i gruppe 1
Og dermed er vi fremme ved nogle ganske ubehagelige kendsgerninger - set med danske øjne. Lørdag aften sluttede to opgør i Danmarks gruppe med de værst mulige resultater overhovedet. Kroatien besejrede Bosnien hjemme, mens Grækenland vandt i Slovenien.
Længe så det ellers ud til, at Danmarks onde ånd Bosnien lørdag aften skulle give danskerne en hjælpende hånd. Holdet holdt 2-2 langt hen i opgøret, der blandt andet var præget af store målmandsfejl hos kroaterne, men i slutfasen fik det hårdt pressende hjemmehold scoret til 3-2.
Danmark har dog ud fra en nøgtern betragtning stadig de bedste kort på hånden. Grækenland har spillet en kamp mere end danskerne, og ligger kun ét point foran, mens Kroatien, der er eneste ubesejrede hold i gruppen, har et point mindre end Danmark for samme antal kampe.
Alligevel kan det næppe være mere dramatisk.
Taber Danmark onsdag til Kroatien i Parken er førstepladsen og den direkte kvalifikation reelt tabt til kroaterne. Får Danmark uafgjort, skal Danmark vinde slutopgøret 11. oktober ude mod grækerne for at være sikker på VM-kvalifikation.
Og vinder Danmark over Kroaterne, skal Danmark alligevel have mindst uafgjort mod Grækerne for at være sikre. Med andre ord - hvilket hold, der skal kvalificere sig direkte til VM fra gruppe 1 bliver først endeligt afgjort i sidste spillerunde (hvor Kroatien ude møder Slovenien).
Brian Laudrup tilbage
Skal der i disse dage, hvor det danske landshold tæller ned i træningslejren i Vedbæk, pustes lidt optimisme ind i forestillingen, synes Brian Laudrup at være den mest oplagte at hænge smilet op på.
Laudrup, netop kåret som årets danske spiller for fjerde gang, er måske manden, der kan levere de uforudsigelige træk, der bryder den monotomi, der var så iøjnefaldende i 0-3-nederlaget mod Bosnien, hvor Laudrup var hårdt savnet.
Men den udråbte frelser Brian Laudrup har ikke megen kampform i kroppen. Efter en periode med skoldkopper, var Brian Laudrup klar til at spille igen, men prinsesse Diana Spencers død og begravelse har betydet, at der ikke er blevet spillet i Storbritanien. Derfor møder Brian Laudrup op med to fodboldben, der de seneste tre uger kun har fået 35 minutters kamptræning, nemlig i Glasgow Rangers kvalifikationskamp til Champions League mod IFK Göteborg.
Derfor er det måske en hel anden spiller, der skal redde kastanjerne ud af ilden på onsdag. FCKs meget stærke midtbanestrateg Peter Nielsen blev søndag formiddag udtaget som erstatning for en skadet Ole Bjur.
Og som den tidligere Gladbach-spiller har optrådt på det sidste med sublime og målgivende frispillinger, kan han blive spilleren, der kommer ind fra sidelinjen og tilfører lidt spilleglæde og initiativ til det danske hold.
Det kræver i udgangspunktet, at landstræner Bo Johansson har modet til at lade Peter Nielsen - der har spillet syv landskampe men været borte fra landsholdet i næsten et år - få plads i startopstillingen, og det er måske psykologisk ulogisk, når manden ikke var trænerens førstevalg.
Man kan kun håbe, at Bosse ser stort på logikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her