Læsetid: 2 min.

10 punkter skal stramme udlændingeloven

22. oktober 1997

Venstre og de konservative fremlægger fælles ti-punkts program for en udlændingepolitik - blandt andet for at teste SR-regeringens sammenhold

Venstre og de konservative vil stramme udlændigelovene. Et fælles ti-punktsprogram er våbenet, og det er rettet blandt andet mod den nye socialdemokratiske indenrigsminister Thorkild Simonsen.
Helge Adam Møller fra de konservative har handlet punkterne af med Venstres Birthe Rønn Hornbech. Og mens Venstres folketingsgruppe allerede i går sagde god for planen, ventes de konservative formelt at bakke op om planen i dag.
"Jeg betragter udnævnelsen af Thorkild Simonsen som en erkendelse af, at der er brug for en strammere, mere markant holdning til udlændingene. Og med Thorkild Simonsen har Nyrup valgt den af sine borgmestre, der er tættest på V og K's standpunkter", siger Helge Adam Møller.
Han erkender dog, at regeringen stadig ikke officielt har skiftet holdning, blandt andet fordi de radikale hidtil har blokeret for yderligere stramninger af de forskellige love med betydning for flygtninge og indvandrere.
"Jeg er glad for, at de radikale ikke er mit problem. Og man kan godt være i tvivl om, der sker noget med regeringens holdning overhovedet. Udnævnelsen af Thorkild Simonsen kunne være sket på grund af et ønske om, at de radikale skal forlade regeringen. Eller også er det bare for at få ham ind i halvandet måned og komme med populære erklæringer for derefter at udskrive et finanslovsvalg," siger Helge Adam Møller.

De ti strammere
Venstre og konservatives fælles ti-punkts-program indeholder følgende:
*flygtningene skal hjælpes i deres nærområde frem for i Danmark.
*En flygtnings opholdstilladelse skal være midlertidig i syv år mod tre i dag.
*Grundlaget for en flygtnings opholdstilladelse skal hele tiden vurderes, for at se om vedkommende kan udvises.
*Et retskrav på status som de facto flygtning skal fjernes
*Familiesammenføring bliver ikke længere et retskrav for en flygtning, hvis det står til V og K.
*Indsatsen mod fup-asylansøgere skal forstærkes.
*Flygtningehjælpen skal ikke længere integrere flygtninge. Det skal kommunerne.
*En flygtning skal have danskundervisning for at modtage offentlige ydelser. Udgiften skal trækkes i bemeldte ydelser.
*Udvisningsreglerne skal strammes.
*Og endelig skal straframmen for menneskesmugling hæves.
Hele programmet vil blive gennemført, hvis V og K kommer til magten på et rent flertal til højre side af folketingssalen. Men begge partier er parat til at indgå mindre delaftaler med regeringen, hvis den kan samle enighed internt.
Helge Adam Møller fremhæver de dele af forslaget, der har fået støtte fra forskellig side internt i de to regeringspartier.
Blandt andet har den nye indenrigsminister støttet tanken om obligatorisk danskundervisning til modtagere af offentlige ydelser, ligesom den nye indenrigsminister ifølge V og K skulle være enig i forslaget om strammere udvisningsregler.
Regeringen kommer med et forslag til en integrationslov inden årets udgang.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her