Læsetid: 2 min.

A-kasser støtter stramninger

8. oktober 1997

Regeringen vil stramme dagpengeregler for at få arbejdsløse til at flytte efter jobbene

Jobbene er i Ringkøbing og arbejdsløsheden i Århus og København. Det problem vil regeringen nu løse med en stribe stramninger i dagpengereglerne.
Regeringens forslag indebærer, at arbejdsløse skal flytte eller køre længere for at få et arbejde, de skal gøre sig klar til at tage et arbejde uden for deres eget fagområde og nyuddannede skal have et helt års arbejde mod nu kun tre måneders arbejde for at komme op på den almindelige dagpengesats.
Sådan lyder de tre vigtigste af de stramninger af dagpengereglerne, som Poul Nyrup Rasmussen fremlagde for Folketinget under sin åbningstale i går.
Selv om stramninger af dagpengereglerne normalt er en yderst følsom sag i det socialdemokratiske bagland, så accepterer de vigtigste og største arbejdsløshedskasser stramningerne.
Kun kravet om at arbejdsløse i højere grad skal kunne påtage sig et arbejde uden for ens eget fagområde, møder modstand. Og kritikken kommer ikke så overraskende fra en af de faglærtes fagforeninger.
"Det er noget rigtig skidt for os i byggefagene, hvis man vil tvinge os over i et andet fag, end det vi har uddannet os til. Hvis det sker, så mister vi det netværk og de kontakter inden for faget, der plejer at give os arbejde," siger John Christensen, der er formand for Malernes Fagforening i Storkøbenhavn.

Byg også om vinteren
I dag kan en arbejdsløs få tilbudt arbejde uden for eget fag efter 12 måneders ledighed. Regeringens forslag vil stramme reglen, så det allerede kan ske efter seks måneders ledighed.
Den stramning kan give problemer inden for byggefagene, hvor mange går arbejdsløse hver eneste vinter.
John Christensen opfordrer bygherrer og arbejdsgivere til at sætte gang i mere arbejde om vinteren.
Der er ifølge malerformanden ingen grund til, at man kun kan male trappeopgange om sommeren.
Kravet om mere faglig mobilitet generer ikke de store fagforbund for ikke-faglærte. De frygter heller ikke, at faglærte tvinges til at tage ikke-faglært arbejde.
"Vi skal stå til rådighed for alt rimeligt arbejde fra den første dag, det er meget bredt i forvejen," siger Ulla Sørensen, sekretær i De Kvindelige Arbejderes Arbejdsløshedskasse.

Mobilitet er rimeligt
Mens der er kritik af kravet om mere mobilitet på tværs af faggrænser, så er der bred opbakning til forslaget om at arbejdsløse skal gøre sig klar til at flytte længere for at komme i arbejde.
I dag siger reglerne, at arbejdsløse skal være klar til at acceptere en daglig transporttid på tre timer.
Regeringens nye forslag siger fire timer. Alternativet er en flyttebonus, der øges fra 65.000 kroner til 100.000 kroner.
"Kan man tilbyde arbejde i en region med mangel på arbejdskraft, så er det med mine øjne rimeligt med en vis mobilitet. Forslaget er meget småt," siger Morten Kaspersen, forretningsfører i SiD's a-kasse og fra på fredag formand for A-kassernes Samvirke.
Regeringen peger i sin dokumentation for, hvorfor stramningerne er nødvendige, på, at der er færre arbejdsløse i Vestjylland end i Århus og København. I Ringkøbing Amt er ledigheden for metalarbejdere nu nede på 1,8 procent, mens 6 procent af metalarbejderne går ledige i Århus og Randers-området. Derfor mener regeringen, at arbejdsløse skal flytte eller køre længere for at komme i job.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her