Læsetid: 3 min.

AIM: Vælgerne vil have rent vand

23. oktober 1997

Politikerne har gjort for lidt for at gribe ind mod landbrugets forurening af vandmiljøet, mener et stort flertal

Halvdelen af befolkningen mener, at regeringen ikke har taget de nødvendige initiativer for at beskytte vandmiljøet mod miljøkatastrofer som den, der ramte Mariager fjord i sommer.
Det viser en meningmåling, som ACNielsen AIM har lavet for Danmarks Naturfredningsforening.
"Alt efter temperament kan man sige, at politikerne har befolkningens opbakning til at gå langt videre, end de gør - eller at befolkningen har mistet tilliden til politikerne. Vi vælger at sige det første, for vi fornemmer en vis åbenhed for vore synspunkter, både i Folketingets Miljøudvalg og i regeringen," siger Naturfredningsforeningens direktør, Lone Johnsen.

Klare holdninger
I meningsmålingen siger 28 procent, at de er helt uenige i, at regeringen har "taget de nødvendige initiativer" efter sommerens iltsvind i Mariager Fjord. 23 procent er "nærmest uenige".
59 procent mener, at politikerne har lyttet for lidt til eksperternes advarsler om landbrugets belastning af vandmiljøet.
77 procent erklærer sig uenige i den ofte fremførte påstand, at miljøødelægelse som den i Mariager fjord er noget, vi må leve med.
Kun 21 procent mener, at landbruet har gjort, hvad der skal til for at beskytte vores vandmiljø.
Undersøgelserne viser ingen markante forskelle mellem holdningen hos regeringens vælgere og den borgerlige opposition. Uenigheden mellem land- og by-befolkning er heller ikke særlig stor.
Naturfredningsforeningen har også fået lavet en undersøgelse af meningerne hos foreningens egne medlemmer. "Tallene er ikke helt færdige endnu, men de viser, at vandmiljøet kommer ind på en klar førsteplads, når vi spørger medlemmerne om, hvad det er vigtigst at vi beskæftiger os med," siger Lone Johnsen.

Politisk modtagelighed
"Vi frygter, at stramningen af vandmiljøplanen endnu engang bliver forhalet og syltet i udvalg. Derfor har vi fået lavet undersøgelsen, så befolkningens reelle ønsker kan kanaliseres frem," siger Lone Johnsen.
Foreningens egen vandmiljøplan 2 går ud på, at normen for gødning af markerne skal sættes ned med 20 procent, at der kun må gå en femtedel af kvælstoffet i husdyrgødning til spilde, at der skal være færre husdyr pr. hektar, at de vintergrønne marker skal være effektive kvælstofsamlere (f.eks. roer og græs), at de våde enge og snoede vandløb skal genskabes, at der skal være flere økologiske bedrifter og at der skal lægges afgift på mer-forbrug af kvælstof.
Beregninger fra Landskontoret for Planteavl viser, at udbyttet kun falder ganske lidt, hvis man gøder 20 procent mindre. Og Naturfredningsforeningen er instillet på at give landmændene en økonomisk kompensation, f.eks. ved at erklære alle områder med grundvand, d.v.s. hele Danmark, for særligt følsomt område.
"Spørgsmålet om, hvem der skal betale, er ikke et spørgsmål om retfærdighed og rimelighed, men et spørgsmål om at se realiteterne i øjnene og nå til resultater," siger Lone Johnsen og foreningens konsulent Rikke Lundsgaard.
De har bemærket sig, at mange medlemmer af Folketingets Miljøudvalg - og specielt regeringspartiet Det radikale Venstre - er positivt stemt over for at skærpe gødningsnormerne. Og at fødevare- og landbrugsminister Henrik Dam Kristensen vil se nærmere på forslaget om, at man kun tæller de effektive kvælstofsamlende afgrøder med som vintergrønne marker - ikke vinterhvede og vinterrug, som i dag fylder de meste af de 87 procent af markerne, der er grønne om vinteren.
Desuden har de små jordbrug i Dansk Familiebrug erklæret sig interesserede i et system hvor der kun må være 1,4 dyreenheder pr. hektar (i dag er kravet 1,7, hvis det er svin og 2,3 hvis det er kvæg).

Nyhed: Rent vand
I dagens Danmark er det en nyhed, hvis man finder vand, der ikke er forurenet. Det mener i hvert fald det nationale nyhedsbureau.
"Det er stadig muligt at finde områder i Danmark med helt rent vand. Det viser en undersøgelse fra Alsønderup Vandværk, som ligger på østsiden af Arresø mellem Helsinge og Hillerød i Nordsjælland," skrev Ritzaus Bureau onsdag formiddag.
"Vi har anlyseret vandet for 27 udvalgte pesticider... Og der er ikke fundet noget som helst," siger vandværkets bestyrelsesmedlem, Jørgen Dinesen, der selv driver et økologisk landbrug på 40 tønder land.
Mængden af nitrat var også langt under grænseværdien.es

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her