Læsetid: 3 min.

Akropolis står endnu

13. oktober 1997

Der er ingen ende på, hvad og hvor meget, der kan siges og skrives om det danske fodboldlandshold

FODBOLD
Da det danske fodboldlandshold lørdag aften efter 95 minutter og 34 sekunders intens dramatik kunne omfavne hinanden i bevidstheden om, at holdet havde kvalificeret til VM 1998 i Frankrig, segnede undertegnede om i sofaen af udmattelse med min lige så udmattede syv-årige nevø på skødet.
Udmattelsen skyldtes ikke blot det ulideligt spændende græske drama af en fodboldkamp, der lige så godt kunne være endt med hjemmeholdets sejr, men også kombinationen af en hel aften i stue med TV3's Jørgen Herbert og en stiv klokketimes reklamebombardementer.
Men det var ikke slut endnu. I adskillige indslag så vi TV3's Henrik Knudsen stråle som en sol, mest vist nok ved udsigten til, at just TV3 sender fra VM i Frankrig næste sommer, hvis ellers kulturministeren giver lov.
Ved sin side havde han en tavs og ilde berørt ekslandsholdsspiller Klaus Berggreen, der ikke blev spurgt om noget som helst, men bare stod der og hed Klaus Berggreen. Det var meget TV3'sk.
Nogen må have sagt et eller andet i Knudsens øresnegl, for endelig legitimerede han Berggreens tilstedeværelse ved at lade ham sige et par pæne ord om landstræner Bosse Johansson. Det var mindst lige så pinligt at overvære, som det var morsomt at følge Jørgen Herberts forsøg på at finde ud af, om han var på eller ej de ialt fire gange, han afbrød båndede indslag og alt andet - blot for at få et par ligegyldige udtalelser ud af tilfældigt shanghajede spillere.
Inden hele showet druknede i en ny kæmperøvfuld reklamer, timedes det os at se Henrik Knudsen overrække et Rolex-ur og en flaske champagne til Jan Heintze, der af TV3's mere end en million seere var kåret som kampens bedste spiller. Henrik Knudsen kunne fortælle Jan Heintze og os, at Heintze jo også havde vundet et Rolex-ur som bedste spiller i udekampen mod Bosnien, hvor vi jo desværre tabte, men at han sagtens kunne få byttet sit Rolex-ur til et Rolex-dameur til fru Heintze. Det var slet ikke noget problem. Og TV3 sender fra VM i Frankrig til næste sommer.

Store ord i oktober
Men det var begyndt længe før. I ugevis har diverse dagblade præsenteret læserne for hundredevis af spaltemeter opgejling forud for opgøret i Athen.
Et højdepunkt blev nået, da Dagbladet Politiken lørdag i en overskrift slog fast, at 'Akropolis skælver af lutter respekt'. Man ser det for sig.
Og i begejstringsrusen over kvalifikationen drager sportsredaktør Rasmus Bech i samme blads søndagsudgave direkte historiske paralleller mellem på den ene side opførelsen af Dannevirke, formuleringen af Jyske Lov, Slaget på Reden, Grundtvig, H. C. Andersen og besættelsen - og på den anden side EM-triumfen i 1992.
Skulle DBU's udvalgte ikke få større succes ved VM i Frankrig, kan dansken trøste sig med redaktør Bechs nyvurdering af Danmarkshistorien.

Schmeichels karakterer
Sportsjournalisternes eufori omfatter dog ikke karaktergivningen af spillerne. På Politikens 13-skala får alle spillere karakterer mellem 7 og 9, og det får være, hvad det er. Men at Peter Schmeichel med flere store redninger og en altafgørende fodparade af Alexandris' skud i dommerens tillægstid, kun opnår et 8-tal, (hæderlig, middelgod) er enten udtryk for karaktergivernes manglende fodboldforstand eller en direkte aversion mod den højtråbende keeper.
At Politiken udstyrer Michael Laudrup med et 8-tal er dog ulig mere interessant, al den stund, manden ikke satte så meget som et achilles-ømt ben på banen.
Formiddagsbladene strør generelt heller ikke om sig med topkarakterer. Ekstra Bladet giver dog Schmeichel næsthøjeste karakter, 7, (fremragende), mens resten af holdet bedømmes mellem 4 og 6.
BT giver topkarakter 6 (verdensklasse) til 'Peter den Store', mens resten af holdet bevilges karakterer mellem 3 og 5.

Opskriften på succes
Da danskerne blev europamestre i juni 1992, havde nationen ved en folkeafstemning kort forinden sagt nej tak til Maastricht-aftalen.
En betingelse for en historisk parallel - og dermed dansk succes i det franske - må derfor være et klart dansk nej til den indholdsløse Amsterdam-traktat ved folkeafstemningen den 28. maj næste år.
Først derefter vil vi tage bestik af, om hvorvidt den succesfulde Bosse Johansson og hans udvalgte vil være i stand at skabe et nyt stort dansk resultat.
Og væbne os med tålmodighed før den uundgåelige konfrontation med overskrifter, der opfordrer de danske spillere til at vælte Eiffeltårnet, splintre Sprechelsen-buen, tørlægge Seinen og kondemnere Louvre.
Det slipper vi ikke for. Men vi slipper for TV3. Jeg kan ikke tåle det, nevøen på syv kan heller ikke tåle det.
Vi slår nemlig bare over på Eurosport.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her