Læsetid: 3 min.

Amerikansk - på godt og ondt

31. oktober 1997

Gail Sheehy skriver om det moderne liv - indimellem præcist og spiddende, andre gange meget amerikansk

FAGBOG
At elske livet er at elske forandring. Dette tema bliver grundigt og underholdende behandlet af den amerikanske journalist Gail Sheehy i en ny bog som på amerikansk hedder New Passages. Hun har tidligere skrevet om det moderne livsløbs overgange og kriser til og med overgangsalderen, og nu samler hun det hele op og går videre med alderdom og død.
Bogen handler om den vestlige verden og gør afvekslende brug af faglitteratur, egne interviews og spørgeskemaundersøgelser samt eksempler fra kendtes og ukendtes liv, altsammen med referencer. Gail Sheehy følger forskellige generationer gennem de forskellige livsaldre og viser betydningen af ikke alene indre, men også ydre kriser som krige og arbejdsløshedstider.
Der er mange interessante oplysninger og kommentarer både af hende selv og andre til det moderne liv med skilsmisser, få børn der planlagt fødes senere og senere i livscyklus, fødselsteknologi, kvindernes indtog og ujævne spredning på arbejdsmarkedet, begge køns tidlige pensionering, og de mange - også magthavende mænd - der presses væk fra erhvervslivet med tilbud om en "pakke" som økonomisk lokkemad (løn en tid efter afskedigelsen og en ofte temmelig begrænset pension).

Passiv eller vellykket
I beskrivelse og diskussion af alderdommens forløb er forfatteren i særlig grad øjenåbner og igangsætter. Med den øgede levealder og tidligere pensionering må man indstille sig på at alderdommen er en betydelig del af livet.
"Har du tænkt dig at blive siddende og lade alderdommen bare ske for dig?" spørger Sheehy og skelner mellem passiv og vellykket aldring. Det drejer sig om et karrierevalg hvor den vellykkede aldring kræver "investering af tro, risiko og fysisk disciplin". Man skal i gang med en ny proces og ikke krampagtigt forsøge at fortsætte den midaldrendes livsform som er dømt til at mislykkes som alderdomsprojekt.
Jo højere status ens arbejde gav jo stejlere nedtur til anonymitet. Længe efter at Jimmy Carter var færdig som præsident og stadig havde det svært, satte han sig en sen nat ret op i sengen og udbrød "konfliktløsning" - for derefter at tage fat konkret. Ikke alle kan gøre ligeså, men alligevel!
Det er på høje tid først og fremmest at tilgive sine forældre, dvs. forstå deres livshistorie og ikke bevare den ungdommelige illusion om at man kan flygte fra sine forældre.
I det hele taget lægge vægt på visdommen i at forstå i stedet for at fordømme. Det er som altid vigtigt at holde sig til realiteterne og f.eks. ikke være sentimental i forholdet til børnebørnene, men gå til sagen og bruge tid og kræfter på at udføre bedstemor/far rollen kærligt og godt.

Spejlbillede af os selv
Sheehy er en dygtig journalist og på godt og ondt det, vi kalder "amerikansk". Mange gange fanger hun moderne mennesker på ordet, så det minder om Tom Wolf eller Woody Allen eller vores egen Nikoline Werdelin. Hun giver med sine mange forskellige indfaldsvinkler et spejlbillede af os selv og viser nye mulige udviklinger ikke mindst i den oversete alderdom - hvis vi altså tør. Selv den, der forlængst er kørt træt af case stories, må erkende, at hun er en mester i at bruge dem integreret i teksten og livligt kommenteret.
Det amerikanske er også forfatterens optimisme, emsighed, troen på det stadige fremskridt og på stadig mere medicinsk teknologi. Hun er overbevist om eget ansvar for helbred med hjælp fra helseklinikker, kostændringer, motion og alternativ behandling med styrkelse af "energierne" og immunforsvaret.
Der levnes ingen tvivl om, at det ydre aktivt skal vedligeholdes og pudses op med plastikkirurgi, farvet hår og hormoner. Traditionen tro vil mange nok undvige og sige, at alt dette amerikanske er et godt stykke foran og på nogle områder ved siden af. Men vær nu ærlig, er vi ikke ved at være oppe på siden af det? Er det der, vi gerne vil være?
Der er store mængder oplysning og inspiration at hente i denne bog, men også en hel del som jeg vil takke kraftigt nej til. Læs den, tag stilling og vælg alderdomskarriere inden det er for sent. Selv de få der allerede bevidst har valgt, kan få nye ideer her.

*Gail Sheehy: Nye muligheder - Livet efter overgangsalderen. Oversat af Susanne Grubb. 448 s. 348 kr. Chr. Erichsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her