Læsetid: 2 min.

Andet

10. oktober 1997

Bognyt
*Norge hører ligesom Danmark til de små lande, der oplever en stigende udenlandsk interesse for deres literatur. Og nordmændene styrker blandt andet interessen ved at råde over et engelsksproget litteraturtidsskrift, der udkommer hele to gange om måneden. Det hedder The Norseman og udgives af Nordmannsforbundet, en forening som henvender sig til nordmænd i det fremmede, og som i øvrigt selv har en litterær fortid: Den er oprettet af Bjørnstjerne Bjørnson. Det seneste nummer er et særnummer i anledning af, at Tarjei Vesaas (død 1970) ville være fyldt 100 år i år. Om ham skriver sønnen, Olav Vesaas. Nummeret rummer også en større artikel om Sverre Fehn (ham med Fuglen), der fornylig har modtaget den prestigefyldte arkitekturpris, Prizkerprisen.

*Australien er tema i det seneste nummer af Times Literary Supplement. Her kan man blandt andet læse om den australske regerings politik overfor aboriginals gennem tiderne, som er nøjagtig lige så forfærdelig, som man regner med. Alligevel føjes der nye detaljer til billedet - eksempelvis om, hvordan politiet i 1930erne stjal lyshudede børn fra deres mødre for at anbringe dem på børnehjem. Hvorfor? For at integrere dem i det hvide samfund.

*General Francos kærestebreve kommer på auktion den 24. oktober i Madrid. Brevene, 33 i alt, stammer fra 1913 og er skrevet på postkort. Generalissimus Franco var på det tidspunkt 21 år og havde kastet sin kærlighed på Sofia Subrian, der kom fra en spansk enklave i Nordafrika. "Jeg elsker dig meget, hvis ikke enormt", hedder det i et af brevene. Franco skriver også om krigen i Marokko, hvor han kæmpede som ung officer. Senere afslog Sofia Subrian imidlertid hans frieri, og i 1923 giftede han sig med Carmen Polo i hans fødeby El Ferrol.

*Johannes Møllehave, forfatter, præst og visemager, fik i går overrakt Holger Drachmanns forfatterlegat. Med tildelingen kommer Johannes Møllehave nu i selskab med danske forfattere som blandt andre Jeppe Aakjær, Pia Tafdrup, Johs. V. Jensen og Frank Jæger, der alle har oplevet at modtage legatet. Legatet, der første gang blev uddelt i 1917, er i år på 8.000 kroner - beløbet stammer fra overskuddet i Drachmanns Hus, Villa Pax i Skagen.

*Blicher-Selskabet, der holder årsfest på søndag, uddeler også her sin pris, Blicher-prisen, som i år går til forfatteren Knud Erik Pedersen. Han modtager prisen i henhold til fondens regler, der siger, at den kan tildeles "En skønlitterær forfatter, der har givet kunstnerisk værdifulde skildringer af jysk natur og jysk sind".

*Nobelprisen, ugens mest brømte pris gik som bekendt til den italienske dramatiker Dario Fo, og hurra for det. Men lad os lige, ritualet tro, mindes nogle af dem, der aldrig modtog Nobels litteraturpris: James Joyce, Leo Tolstoj, Marcel Proust, Graham Greene, Joseph Conrad, Franz Kafka, Ezra Pound og
D. H. Lawrence.

Redigeret af Karen Syberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her