Læsetid: 3 min.

Atom-energi løser ikke Kinas miljøproblemer

31. oktober 1997

Kina har verdens største kullagre, så det er højst tvivlsomt om den amerikansk-kinesiske atom-teknologi-aftale vil mindske Kinas CO2-udslip mærkbart

BOSTON
Kina satser på at udvikle en atomkraftindustri, som på lang sigt skal bidrage til at reducere forureningen fra Folkerepublikkens største energikilde, nemlig kulkraftværker.
Det fremgår af den aftale, som USA og Kina indgik på topmødet i Washington onsdag. Clinton-regeringen vil lade den amerikansk atomkraftindustri genoptage salg af nuklear ekspertise og teknologi til Kina mod at Beijing gradvist ophører med at eksportere viden til Iran og Pakistan, som ifølge amerikanske eksperters er blevet anvendt til at udvikle atombomber.
Virksomheder som Westinghouse Electric Co. og ABB Combustion Engineering Nuclear Systems står til vinde kæmpe ordrer på salg af nuklear teknologi og opførelse af atomkraftværker i Kina.
De to koncerner vurderer, at Kina vil investere for 60 mia. dollar i denne alternative energikilde i løbet af de næste 20-25 år.
Som verdens ledende kulnation og kommende økonomisk elefant har Kina ikke gode økonomiske grunde til at investere i alternative energikilder som sol, vind og atomkraft.
"Kina ville aldrig finde på foretage et større skift. Det giver ingen mening, når de sidder inde med de største kullagre i verden. Jeg tror, at Kina vil fortsætte med at bruge kul til at fremme økonomisk vækst og først herefter beskæftige sig med forureningen," sagde Ab Flowers, en konsulent fra et amerikansk selskab, der har arbejdet i Kina siden 1981, til dagbladet Boston Globe fornylig.
Men der er tegn på, at Kina føler sig mere og mere presset af det internationale samfund og voksende helbredsproblemer i landets storbyer til at gribe ind mod den voksende forurening fra brænding af kul. En investering på 60 mia. dollar i a-kraft skal kun ses som et delvist svar på en i længden uholdbar situation, hvor Kina allerede i 2020 vil slippe lige så meget CO2 ud i atmosfæren som USA.
Hvor alvorlig situationen er, fremgår af en nylig rapport fra den amerikanske miljøorganisation World Watch Institute, som rapporterer, at udslip af kuldioxid i Kina er vokset med 27 pct. siden 1990. Ifølge regeringen i Beijing er tre mio. kinesere døde af kronisk bronchitis og emfysem i de seneste tre år. Fem ud af verdens mest forurenede byer ligger i Kina.

Afskaffer bly i benzin
I en miljørapport om Kina fra Verdensbanken, 'Clear Water, Blue Skies', hedder det, at indbyggere i industribyen Taiyuan inhalerer ti gange mere svovldioxid end beboere i Los Angeles.
På trods af det har Kina afvist at yde de nødvendige ofre for at nedbringe CO2-udslippet til 15 pct. under niveauet i 1990 - et krav, som Kina og andre udviklingslande som Indien og Brasilien forlanger opfyldt af vestlige industrinationer i forbindelse med Kyoto-konferencen i december, hvor en ny klimatraktat skal indgås.
Kinas miljøagentur har dog fået realiseret nogle indgreb. I alt 60.000 ekstremt forurenende fabrikker er blevet lukket og inden år 2.000 vil bly i benzin være afskaffet.
"Men det er ikke nok. Kul er langt værre for drivhuseffekten end olie og naturgas. Så lang tid der ikke findes teknologi til at eliminere kulstoffet under afbrænding, vil Kinas udslip udgøre et kæmpeproblem," siger Darren Goetze fra Union of Concerned Scientists.
Amerikanske miljøspecialister har under besøg i Kina diskuteret udviklingen af ren kul. Efter massakren ved Den Himmelske Freds Plads i 1989 har USA nægtet at lade Kina være medlem i US-Asia Environment Partnership, hvilket betød, at mindre amerikansk miljøassistance er nået frem.
Men under USA-Kina topmødet blev der indgået en miljøaftale, ifølge hvilken amerikansk industri vil stille ny miljøteknologi til rådighed for kineserne. Man vil især fokusere på at udvikle ren kul og mindre forurenende brændstof til biler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her