Læsetid: 2 min.

Auken i samråd om genmajs

21. oktober 1997

SF gør igen et forsøg på at få den danske regering til at støtte Østrig i modstanden mod genmanipuleret majs, der er gjort giftig for insekter

SF'eren Jørn Jespersen indkaldte i går miljøminister Svend Auken til samråd i Folketinget om den genmanipulerede majsplante som Østrig ikke vil tillade. I Østrig har 1,2 millioner borgere skrevet under på en protest mod majsen.
"Vi vil have at vide om Danmark vil støtte Østrig. Hvis Auken svarer nej, må han forklare hvad der er i vejen med Østrigs argumenter. For mig at se kan man ikke gå imod Østrigs holdning uden at bryde med forsigtighedsprincippet," siger Jørn Jespersen til Information.

Østrig søger støtte
I sidste uge var chefen for det østrigske sundhedsministeriums afdeling for gen- og bioteknologi, Alexander Haslberger, i Danmark. Østrig håber at samle støtte fra de nordiske lande til et blokerende mindretal i den ekspertkomite, der skal mødes den 5. november. Hvis det lykkes, kan sagen om den omstridte majs igen løftes op på det politiske plan, hvor EU's femten miljøministre skal træffe beslutning i enstemmighed. Men ellers er Østrig indstillet på at gå videre alene og tage en retssag ved EU-domstolen.
Det danske Fødevareministerium har godkendt salg af majsplanten i Danmark. I modsætning til Italien og Luxembourg, som har fulgt
Østrigs eksempel, har Danmark holdt lav profil.
Majsplanten blev godkendt af Kommissionen i december sidste år, selv om fjorten af de femten miljøministre var imod. Det er Frankrig, der har behandlet ansøgningen fra Ciba-Geigy og det var den franske minister, der stemte for.
Da EU's videnskabelige komiteer for fødevarer, foderstoffer og sprøjtegifte ikke havde tungtvejende indvendinger, rettede Kommissionen sig efter den franske indstilling.
Men Østrig - fulgt af Italien og Luxembourg - trak i nødbremsen og benyttede sig af EU-direktivets sidste udvej: Et midlertidigt nationalt forbud.
Det er det forbud, der nu, efter EU-kommissionens mening skal ophæves. Kommissionen mener ikke, at Østrig er kommet med nye videnskabelige oplysninger der kan begrunde forbudet.
Miljøkommissær Ritt Bjerregaard har ansvaret for denne indstilling. Men ifølge hendes debatindlæg her i avisen den 2. oktober, er hun selv imod: "Jeg vil foreslå en ændring af beslutningsproceduren så Kommissionen ikke længere kan tvinges til at godkende genmodificerede organismer alene støttet på eet medlemsland," skrev hun.

Risikoen
Den omstridte majsplante er ligesom mange andre genmanipulerede planter modstandsdygtig mod sprøjtegiften Basta. Den er desuden modstandsdygtig mod antibiotikum'et ampicillin.
Men det, der bekymrer østrigerne mest er at planten har fået et gen fra bakterien bacillus thuringiensis. Det sætter den i stand til at producere et giftstof, som gør den modstandsdygtig mod majsborebillen.
Men risikoen er at der opstår en masse insekter, der er resistente mod denne gift. Og at selve restistensen breder sig til andre organismer.
De videnskabelige komitéer har ikke udelukket denne risiko. De har blot sagt, at der findes andre anvendelige sprøjtemidler, hvis det skulle gå så galt. Og så har de vurderet at man ikke behøver at sætte et flerårigt overvågningsprogram i værk før man tillader markedsføring af majsplanten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her