Læsetid: 3 min.

Australien siger nej til klima-traktat

10. oktober 1997

Premierminister John Howard truer med at udvandre fra klimamødet i Kyoto og anklager Danmark for at fuske med tallene

Australien har anbragt sig i yderposition i de internationale klimaforhandlinger. Landets premierminister, John Howard, truede i tirsdags med at udvandre fra klima- topmødet i Kyoto til december, hvis ikke Australien får fuld fleksibilitet, dvs. ret til selv at afgøre, hvor meget CO2 det vil slippe ud i atmosfæren.
Den australske prognose er en stigning på 40 procent i år 2010. Og debatten i Australien handler om, at landet vil gå den økonomiske ruin i møde, hvis væksten i energiforbruget skal begrænses.
I går søgte den australske udenrigsminister, Alexander Downer, støtte i USA. Tidligere på ugen anklagede John Howard Danmark for at have ladet 13 millioner tons kuldioxid (fra australske kul) forsvinde i et "sort hul" i statistikken.

Små udspil
EU har spillet ud med 15 procents nedskæring af drivhusgasserne (kuldioxid, methan og kvælstofilte) i år 2010 sammenlignet med 1990 og mindst halvdelen - altså 7,5 procent- i år 2005.
Japan, som skal være vært for topmødet, offentliggjorde i mandags et forslag om kun fem procents reduktion i år 2008-2012. Endda med indbygget hensyntagen til særlige forhold i det enkelte land, så Australien for eksempel kan nøjes med at reducere med 1,8 procent.
I USA har præsident Bill Clinton og vicepræsident Al Gore har intensiveret kampagnen for at overbevise den amerikanske offentlighed om, at man kan forpligte sig til at skære ned på energiforbruget uden at skade USA's økonomi.
Foruden videnskabsfolk har de allieret sig med mediepersoner som Jane Fonda og CNN-ejeren Ted Turner, der for nylig sagde nej til reklamespots for 13 millioner dollars, fordi de var vendt imod FN's klimakonvention.
Efter de australsk-amerikanske forhandlinger sagde de to lande i går i en fælles udtalelse, at EU's forslag "hverken er realisabelt, rimeligt eller retfærdigt".
Den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, lagde dog, ifølge nyhedsbureauet Reuters, lidt afstand til Australiens krav om, at hvert land skal nøjes med at have sine egne, ikke-bindende mål for reduktionen af drivhusgasser.
Flere af de internationale nyhedsbureauer forventer USA vil spille ud med et forslag, der kun betyder stabilisering af udslippene i år 2010. Altså tilbage til niveauet fra 1990 i løbet af 12-13 år. Den hidtidige målsætning - som USA under ingen omstændigheder kan opfylde - har været en stabilisering i år 2000.
Internationale miljøorganisationer har i de seneste dage betegnet det japanske forslag som helt utilstrækkeligt, ja "livstruende".

Danmark hængt ud
Miljøminister Svend Auken har tirret den australske premierminister John Howard med udtalelser i sidste uge om, at Australien søger særbehandling.
John Howard svarede igen ved at anklage Danmark for at snyde med sine egne drivhustal. Det er Danmark, der særbehandler sig selv ved at trække 13 millioner tons kuldioxid fra i sin statistik - nemlig de udslip, der skyldes eksporten af strøm til Sverige og Norge, sagde Howard.
Den danske ambassadør, Kris Lund-Jensen, svarede skarpt igen. Danmark har ikke skjult nogen tal og ikke foreholdt de internationale organisationer nogen oplysninger, skrev han i Canberra Times. Han påpegede, at Danmark både rapporterer de eksport-import-korrigerede tal og bruttotallene - og at Danmark over en tiårsperiode har været nettoimportør af strøm fra Norge og Sverige.
Alligevel insisterede den australske ressourceminister, Warwick Parer, i går på, at Danmark spiller med skjulte kort.
"Når Danmark trækker drivhusgasserne fra deres eksport af elektricitet fra, så kunne vi gøre det samme med vores eksport af aluminium," sagde Parer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her