Læsetid: 3 min.

Bandekrig i Århus Midtby

18. oktober 1997

Palæstinensere og bekendte til mesterbokseren Racheed Lawal skød med skarpt. Morder idømt tolv års fængsel

En uges oppisket stemning i forbindelse med retssagen om drabet på Racheed Lawal eksploderede i går i gadekampe i det centrale Århus.
Borgere, forretningsdrivende og arbejdsmænd måtte søge dækning, så godt det gik, da palæstinensere og Lawal-bekendte i går formiddag gik amok og angreb hinanden på åben gade og forvandlede området til en krigszone. Der blev skudt adskillige skarpe skud, ligesom begge grupper var bevæbnet med køller og kæppe.
Kun ved et rent lykketræf mistede ingen livet. En 20-årig mand fra gruppen af Lawals boksevenner blev såret af skud i knæet, mens to palæstinensere ikke ønskede lægehjælp trods skader i hovedet, muligvis efter strejfskud.
Sammenstødene fandt sted foran Vestre Landsrets lokaler på Åboulevarden, netop som de 12 nævninger havde trukket sig tilbage for at votere i sagen mod den 23-årige palæstinenser Ahmad Abdullah Abou-Chaker.
Siden tumulter i landsretten tidligere på ugen har retssagen været lukket for tilhørere, men omkring 30-35 palæstinensere - heraf en håndfuld formummet i BZ-huer eller bag tørklæder - stimlede i går formiddag sammen foran indgangen til bygningen.
Hovedparten af palæstinenserne tilrejsende fra Odense, den tiltaltes hjemby, og de var eget udsagn kommet for at beskytte den nu drabsdømte landsmand mod den gruppe af Lawals bekendte, som har svoret hævn over den 23-årige.
Men tidligt om formiddagen havde Lawal-gruppen ikke vist sig i nærheden af landsretten, og de otte tilstedeværende betjente ved landsretten mente, at de havde styr på situationen.

Politiet magtesløs
Men mens enkelte, blandt andet en bror til den drabstiltalte, fra gruppen var i færd med at forklare deres ærinde i Århus over for pressen, brød kaos med ét løs.
På grund af byggearbejdet med at åbne Århus Å langs Åboulevarden er den eneste adgangsvej til bygningen et smalt fortov langs en butiksarkade. Her kom gruppen af Lawal-bekendte pludselig stormende fra en sidegade med kurs mod landsretten. Hylende, råbende og svingende med køller og andre slagvåben. Straks stak palæstinensergruppen i løb mod angriberne, og i det samme genlød to kraftige brag lige efter hinanden. I de efterfølgende, tumultagtige sekunder trak de få betjente og samtlige pressefolk, ikke mindst Informations udsendte, i dækning i retsbygningen.
Kort efter vendte gruppen af palæstinensere tilbage foran landsretten. Lawal-gruppen havde trukket sig tilbage gennem de små sidegader, de var kommet fra.
De nu stærkt ophidsede palæstinensere stillede sig meget aggressivt an foran de otte betjente, der febrilsk anmodede politigården om forstærkninger. En chokeret palæstinenser blødte fra et sår nær mundvigen.
"Nu beskytter vi os selv,", råbte en af lederne af gruppen ind i ansigtet på en betjent.
"Hey pansersvin. Hvorfor skød I ikke? Nu henter vi vores egne våben i bilerne," skreg en anden og tilføjede: "Fuck Danmark fra nu af".
Imens brækkede flere andre store stykker bolsjestribet træ-rækværk af til slagvåben, ligesom der blev indsamlet store stenstykker, spader og kæppe fra byggepladsen ved åen.

12 års fængsel
Straks efter indtraf skudepisode nummer to. Palæstinenserne satte efter Lawal-gruppen, der atter havde nærmet sig retsbygningen.
Jagten fortsatte ind i sidegaderne, hvor tililende betjente lagde sig imellem grupperne. Politiet affyrede en serie varselsskud, der fik palæstinenserne til at indstille jagten, mens Lawal-gruppen forsvandt fra området gennem en smøge.
Herefter vendte palæstinenserne tilbage foran retsbygningen, hvor de fortsatte deres tilsvining af betjentene.
Umiddelbart efter fik den mest aggressive fra gruppen øje på en mand, som han mente hørte til Lawal-gruppen. Manden måtte flygte ind i en butik, og ejeren valgte klogeligt at låse døren efter manden. Forfølgerne bombarderede butikken med sten og slog hul i ruden i døren, men opgav så deres ærinde.
Også to mænd, som palæstinenserne ligeledes mente at genkende, måtte flygte gennem en regn af stenkast.
Ud på aftenen i går havde politiet ikke fuldt overblik over situationen.
Politiet havde ikke anholdt nogen og var ikke klar over, vor de to grupper befandt sig. Det var ligeledes uvist, hvem der havde skudt den 20-årige fra Lawal-gruppen i knæet.
Selve retssagen i landsretten endte med, at den 23-årige Ahmad Abdullah Abou-Chaker blev idømt 12 års fængsel for med et enkelt knivstik i hjertet at have dræbt Racheed Lawal foran et diskotek i Århus, hvor den tildligere mesterbokser var dørmand.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her