Læsetid: 3 min.

Birte Weiss: Jeg er ikke degraderet

21. oktober 1997

Thorkild Simonsen overtager posten som indenrigsminister fra Birte Weiss. Dybt urimeligt, siger radikal politiker. Jeg valgte det selv, siger Birte Weiss

I går skulle Birte Weiss have talt på Daghøjskolen i Brovst om indvandrerpolitik. Klokken 7.35 mandag morgen fik forstander Karsten Højen afbud fra Birte Weiss. En sekretær fortalte ham, at ministeren ikke ville møde op klokken 10.30 som aftalt. 90 kursister havde ellers skrevet et debatmøde ind i deres kalender på det tidspunkt.
På det tidspunkt var Birte Weiss ikke længere indenrigsminister.
Det fik højskoleforstanderen godt nok ikke at vide. Først kl. 11.54 lod Poul Nyrup Rasmussen melde over Ritzaus Bureau, at Birte Weiss havde afgivet posten til den 71-årige Århus-borgmester Thorkild Simonsen.
Søndag havde Nyrup ringet til Simonsen og bedt ham overtage hvervet som indenrigsminister.
"En helt unødvendig degradering, det er helt urimeligt. Hun har gjort et kæmpearbejde som indenrigsminister," siger Elisabeth Arnold, der er valgt til Folketinget for de radikale i Århus.
- Degradering?
"Nej," siger Birthe Weiss selv, der i løbet af mandagen mange gange understreger, at hun selv har taget beslutningen om at opgive posten som indenrigsminister. At det var hende, der bad Nyrup om at løse hende fra hvervet.
Det siger hun, selv om embedsmændene i hendes tidligere ministerium i disse uger er ved at lægge sidste hånd på den første danske integrationslov. Det sker som et resultat af diskussioner, hvor Weiss har været den drivende kraft.
- Hvorfor går du nu?
"Fordi vi er færdige med tre store udvalgsarbejder, der ligger til grund for den lovgivning. Der ligger nu grydeklare ting, som skal forhandles på plads. Det ligger lige for at gå videre med det. Det er en ønskværdig situation for en ny minister, fordi vi har været rundt i alle muligge hjørner," siger Weiss til Information.
- Du kunne være gået, da betænkningerne blev afleveret før sommerferien.
"Ja, ja, men jeg har altså valgt at gå nu."
Og så valgte Birte Weiss at præsentere Thorkild Simonsen for det grundlag, hun har forsøgt at præge debatten med: "Pas først og fremmest på balancen mellem humanisme og stramhed." lød opfordringen fra den afgående til den tiltrædende minister.
Lige præcis den balance har Poul Nyrup Rasmussen gjort til sin udtrykte politik.
"Regeringen vil fastholde en flygtningepolitik, der bygger på både humanisme og konsekvens," lød det fra Folketingets talerstol den 7. oktober.
Den del af af statsministerens manuskript var forfattet af Birte Weiss: "Jeg håber ikke, at det er for indiskret, at jeg røber det, men jeg havde selv skrevet det afsnit af statsministerens åbningstale," siger hun.
I de kun fjorten dage siden åbningstalen er statsministeren to gange blevet konfronteret med meningsmålinger, der med eftertryk sender ham ud og Uffe Ellemann-Jensen ind i Statsministeriet.
Senest i Morgenavisen Jyllands-Posten søndag kunne en Sonar-måling fortælle, at Socialdemokratiet ville miste både regeringsmagten og 11 mandater ved et valg.
Analyser i Ugeberevet Mandag Morgen forklarede til statsministerens ubehag, at socialdemokratiske kernevælgere svigtede det gamle arbejderparti til fordel for Dansk Folkeparti.
Alt tyder på, at det folkelige krav om stramninger i flygtninge- og indvandrerpolitikken er ved at vokse regeringen over hovedet.
Som for at føje spot til skade gav Børsens Nyhedsmagasin fredag regeringens ministre karakterer. En for en dumper de, når eksperter skal bedømme deres evne til at sælge resultater af deres gerning til vælgerne. Birte Weiss scorer kun to ud af fem stjerner.
Tre dage efter er hun ikke længere indenrigsminister. Selv om hun bliver bedømt som både kompetent og saglig. Selv om hendes afgang beklages af embedsmænd, fagfolk og regeringspolitikere.
På pressemødet mandag angav Nyrup, at Birte Weiss havde ønsket at blive aflastet. Hvorfor fandt du så ikke en ny sundhedsminister, lød det fra salen. Statsministeren svarede ikke.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu