Læsetid: 4 min.

Blænd op for natten

10. oktober 1997

Forfattere og huguenotter, spøgelser og spejdere, de underjordiske og de lyssky er løs. Kulturnatten er over os

KULTURNAT
Kultur er det, der bliver tilbage, når man har glemt alt det man har lært, skal Selma Lagerlöf engang have sagt. Storm P. mente, at det var noget, man pudsede møbler i, en vittighed, der dog forudsætter, at man erindrer politur - den klæbrige substans, bemærkningen spiller på, men som de fleste nutidsmennesker formentlig har glemt. - Hvorved Selma Lagerlöf på uforudset vis får ret.
Det ville hun muligvis også få, hvis man tager imod alle tilbuddene fra de talrige cafeer og udskænkningssteder, der holder åbent Kulturnatten; risikoen for at glemme alt, hvad man har lært, er i det mindste stor. Om det tilbageblevne kan passere som kultur, er et mere åbent spørgsmål, ligesom også det faktum, at Østerbros lokalpolitikere har valgt denne aften til at møde op på bydelens cafeer.

Gennemstegt
Men der er også tilbud til dem, som virkelig holder af at mindes. De kan besøge Folketingets Vandrehal, hvor Kong Hans' håndfæstning fra 1483 er udstillet sammen med Jyske Lov fra 1241. For dem, der derimod foretrækker at se ind i fremtiden, tilbyder Folketingets Lovbutik og EU- stande sammesteds oplysning om Amsterdam-traktaten. Lige til en munter nat i Staden.
Også der kan man imidlertid fordybe sig i fortiden. Huset i Rådhusstræde byder på et - ganske vist ret nutidigt - "knitrende digitalt flammehav" med Internet-billeder over temaet ild. Men samtidig tilbydes "langsom mad over åben ild fra tiden omkring Københavns brand". Det kan man da kalde langtidsstegning!
En lang række boghandler holder åbent. Athenæum har forfatteroplæsning med blandt andet Suzanne Brøgger (om Jadekatten kl. 18). Inge Eriksen taler om sin nye roman Sommerfuglens vinge 1. Tørvegraverne (kl. 19), og Bo Green Jensen læser op af sin digtsamling Vægtløs (kl. 21). Kl. 23 læser Niels Brunse, fra sin novellesamling Svaneprinsessen.
Gyldendal tilbyder publikum at møde 11 forfattere, blandt andet Henning Mortensen (kl. 18.30), Inger Christensen (kl.20) og Jørgen Gustava Brandt (kl. 19.30). Også Suzanne Brøgger og Inge Eriksen skal i ilden her, henholdsvis kl. 21. og kl. 18. Indslagene kædes musikalsk sammen af Jan Sonnergaard.
I Klosterstræde er der udskænkning og natlige tilbud på romansksprogede bøger hos Aagots Boghandel, Børnenes Boghandel holder åbent, og lige overfor har Arnold Busch specialiseret sig i kogekunst og kogebøger. I Kaabers Antikvariat er der poesi i natten, og i Nansensgades Antikvariat læser Peter Poulsen klokken 21 på udgivelsesdagen op af sin epokegørende oversættelse af Baudelaires Les fleurs du mal - "Helvedsblomsterne", er den (med en hilsen til Sophus Claussen) kommet til at hedde. Forlag: Nansensgade Antikvariat. Sammesteds stiller T. S. Høeg kl. 23 op med band, og inden Peter Poulsen læser skuespilleren Henning Jensen kl. 18 op af Niels Brunses oversættelse af Mørkets hjerte, Joseph Conrads roman. Paludans boghandel bidrager til festlighederne med 20 procents rabat i nattens anledning.
En række gallerier holder naturligvis også åbent, og der er masser af muligheder for at gå i teatret og biografen, men det kan man jo også gøre så mange andre aftener, hvorimod det ikke er hver nat, kirkerne afholder musikarrangementer. Man kan vælge Huguenotsalmer i Den Reformerte Kirke i Gothersgade eller Duke Ellingtons Sacred Concert med blandt andet Jesper Thilo i Garnisonskirken. I Nikolaj opfører The Coolidge String Quartet en koncert med værker af Greg A. Steinke, Maurice Ravel, Anders Koppel og Benjamin Britten, og man kan også vælge at lade sig forføre af lederen af Søren Kierkegaard forskningscentret, Niels Jørgen Cappelørn, der i Helligaandskirken læser op af Kjerlighedens Gjerninger til orgelimprovisationer af Hans Ole Thers.
Olgas Lyst er et dukkehus og et dukkemuseum i Sommerstedgade 11 på Vesterbro. Her vises Københavns natteliv omkring år 1900. Udstillingen omfatter over 50 gamle huse og stuer samt alle dukkerne i deres 1900-tals-rober. Billet på 31 23 85 58.
På Rigsarkivet kan børn skrive med fjerpen og blæk, og de kan få et gotisk alfabet med hjem. Benyt lejligheden! Sørg for at dine børn ikke vokser op som hjælpeløse stakler overfor en gammel bog!
Zoologisk Museum diverterer med en særudstilling om fabeldyr: enhjørning, grif, havfrue, drage og lindorm, og Landbohøjskolen inviterer på spøgelsestur på sit gamle loft, hvor de jordiske rester af tyren Højager Nakke og den hovedløse jyske hingst Munkedal holder hinanden og en lang række andre skeletter med selskab.

Hvad lyskeglen indfangede
Går man indendørs i Tycho Brahe Planetarium kan man se den nattestjernehimmel, storbyens lys afskærer en fra at nyde udendørs. Men man kan også give afkald på Mælkevejen og i stedet besøge Assistens Kirkegård og Frederiksberg Have, hvor fakler sørger for belysningen. På Frederiksberg har desuden Zoologisk Have åbent og man kan komme ned i det gamle vandreservoir under Søndermarken.
Er man derefter til mere underjordisk, kan man følge Søren Søgaard-Jensens 'vokalisering' af Oswald Spenglers Vesterlandets Undergang - eller Aftenlandets Undergang, som den oprindelige titel mere apropos lyder. Det foregår i Rådhuspladsens underjordiske lydstudie og forventes at vare et døgn.
På Christiansborg Slotsplads er der fri film på et 108,5 kvadratmeter lærred, men også andetsteds er der raske folk, der vil bruge øjnene. Det Danske Spejderkorps vil således spejde med lommelygter i Kongens Have! "Er du nygerrig efter at se, hvem der gemmer sig i den gamle have om dagen og kommer frem om natten? Så tag lommelygten i hånden og kom med", lyder indbydelsen. Mon de gode tropsførere helt har overskuet situationen?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her