Læsetid: 2 min.

Børnearbejderne vil også høres

31. oktober 1997

Med et barn på talerstolen fik den internationale konference om børnearbejde i går en politisk korrekt finale

Deepak Shukla trodsede al forudsigelig skæbne og stillede sig i går på talerstolen foran ministre og regeringsrepræsentanter fra 40 forskellige lande, der er samlet til konference om børnearbejde i Oslo.
For to år siden kom den dengang 12-årige Deepak Shukla til New Delhi fra en af landets mindre byer. Han har siden levet på gaden og ernæret sig ved småjob, hvor han har tjent op til 20 kroner om dagen. Røverier og seksuelt misbrug hører til det hårde gadeliv, og Deepak Shukla er da heller blevet skånet for nogle af delene.
Nu er han reporter på vægavisen Børnearbejderes Stemme, der laves i samarbejde med den private indiske organisation Butterflies. Det er i den forbindelse, at han i øjeblikket befinder sig i Skandinavien.
Den norske afdeling af Red Barnet har sideløbende med den officielle konference om børnearbejde afholdt en anden konference, hvor 21 børnearbejdere fra Latinamerika, Afrika og Asien har diskuteret børns rettigheder. Konferencen Arbejdende Børns Forum skal ses som en protest mod konferencen arrangeret af den norske regering, UNICEF og ILO, da kun tre børn har været delegeret her sammen med de mere end 300 voksne.
Dét ser jo ikke særlig pænt ud, og derfor imødekom den officielle konference da også en henvendelse fra børnenes forum om at få lov til at tale til ministrene.

Global børnemarch
Deepak Shukla sagde i sin tale, at det er vigtig at høre børn, når man træffer beslutninger om, hvad der er godt for dem. Børnene vil derfor også gerne sidde med i komiteer og andre organer, der forholder sig til børns rettigheder.
Uafhængigt af konferencen i Oslo har den indiske organisation South Asian Coalition on Child Servitude taget initiativ til en global børnemarch i det nye år. Marchen når til Danmark i marts, og den arrangeres herhjemme af UNICEF, LO og en række andre forbund. Først i slutningen af november præsenteres det endelige program.
Børnearbejde-konferencen i Oslo sluttede i går med, at de deltagende lande vedtog en handlingsplan, som skal få verdens børn væk fra arbejdspladserne og ind i skolerne. Landene har hermed sagt ja til at lave en national handlingsplan med en tidsramme for, hvornår børnearbejde skal være udryddet.
UNICEF Danmarks generalsekretær, Steen M. Andersen, er tilfreds med konferencen.
"Nu er kampen mod økonomisk udnyttelse af børn for alvor sat i gang. Det vigtigste for UNICEF er, at de over 250 millioner børn mellem 5-14 år, som verden rundt træller som slaver under inhumane forhold, nu omsider får et internationalt løfte om en bedre fremtid. Og at der bliver sat handling bag ordene i nationale handlingsplaner," siger han.
De fleste organisationer regner med, at antallet af børnearbejdere er langt højere end 250 millioner. Tallet bygger på landenes egne officielle statistikker, og der er givetvis ingen, der har interesse i at overdrive antallet af børn i arbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her