Læsetid: 3 min.

Byboerne ryster Thailands styre

23. oktober 1997

Demonstranter kræver for tredje dag i træk minister-præsidentens afgang, men intet tyder på, at Chavalit vil bøje sig for kravet

Det siges, at i Thailand er det landbefolkningen, der vælger regeringen, mens byboerne vælter den.
Demonstranter fra Bangkoks middelklasse forsøgte da også i går at leve op til deres rygte, da de for tredje dag i træk krævede regeringschefens afgang.
Men foreløbig er der intet, der tyder på, at ministerpræsident Chavalit Yongchaiyudh vil efterkomme kravet. Derimod forsøgte han sammen med regeringskoalitionens næststørste parti Chart Pattana at stykke en ny regering sammen, efter at 48 ministre tirsdag indgav deres afskedsbegæringer.
Ifølge nyhedsbureauerne var der i går ingen tegn på, at puslespillet ville gå op, især fordi der var uenighed om, hvem der skal være ny finansminister. Den siddende finansminister Thanong Bidaya meddelte i weekenden, at han ikke ønsker at fortsætte på posten, efter at Chavalit havde ændret på en krisepakke, der skulle rette op på Thailands kriseramte økonomi.
Den politiske krise blev akkompagneret af den thailandske valuta, baht'ens fortsatte frie fald.
"Baht'ens fald i forhold til den amerikanske dollar skyldes den politiske usikkerhed. Vi håber på et mere klart politisk billede og en hurtig politisk løsning," sagde nationalbankens direktør Chaiyawat Wibulswasdi til nyhedsbureauet Reuter.

Værste krise i årtier
Intet tyder dog på et klart politisk billede i Thailand foreløbig. Problemet med at få besat finansministerposten ser ud til at trække ud, tilsyneladende fordi ingen ønsker at sætte sig i den varme stol på et tidspunkt, hvor Thailands økonomi befinder sig i årtiers værste krise.
Den Asiatiske Udviklingsbank forudsagde tirsdag, at Thailand og resten af Sydøstasien vil opleve høj inflation næste år, mens den økonomiske vækst for Thailands vedkommende vil blive reduceret til 2-2,5 procent i 1998. Et fald fra 6,7 procent sidste år.
En anden årsag til at Chavalit har svært ved at finde en ny finansminister er, at vedkommende kun vil komme til at sidde i stolen i få måneder, fordi alle regner med, at der bliver valg senest til foråret.
Thailands parlament vedtog i sidste måned en ny forfatning - landets 16. af slagsen - som skal føre til politiske reformer, der bl.a. skal forhindre stemmekøb og bremse korruptionen blandt politikerne.
Bavornsak Uwanno, der var med til at udforme den ny forfatning, skriver i Bangkok Post, at forfatningens formål også er at ændre Thailands politiske kultur, der bygger på en skarp opdeling mellem land og by og det traditionelle klient-system.
Især i landområderne, hvor 75 procent af parlamentsmedlemmerne kommer fra, er der et afhængighedsforhold mellem politikere og vælgere, der ifølge Bavornsak Uvanno strider mod demokratiske principper. Politikeren køber sig til stemmer - enten direkte ved kontant betaling - og/eller ved at sørge for at området f.eks. får veje, vand og elektricitet, mens vælgeren til gengæld betaler tilbage ved at stemme på vedkommende.

Vestlige idealer
De mere veluddannede og velbjergede vælgere i storbyerne ser vestlig demokrati som forbillede, men også her eksisterer systemet med, at personlig kontakt til de politiske ledere kan føre til guldrandede forretningsaftaler og vigtige poster.
Den nye forfatning kan ikke med et slag ændre den form for politisk kultur, men den forsøger at tage de første skridt ved at danne overvågningsmekanismer som f.eks. en valgkommission, en ombudsmand for parlamentet og en kommission, der skal undersøge korruptionssager.
Chavalit Yongchaiyudh, der har været ministerpræsident i et år, har selv sin politiske base i det nordlige Thailand, altså i landområder. Han er tidligere hærchef og forsvarsminister og har således en baggrund, der er almindelig i Thailand, hvor en militærkarriere automatisk kan føre til politisk magt.
Men Chavalits dårlige håndtering af den økonomiske krise har gjort ham grundigt upopulær, og det er derfor, Bangkoks middelklasse, der er hårdt ramt af krisen, nu kræver hans afgang.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu