Læsetid: 2 min.

Clinton ønsker frihandel med Sydamerika

15. oktober 1997

Demokrati står øverst på Clintons dagsorden i Sydamerika. Men kun fordi Kongressen har sagt nej til flere frihandelsaftaler

Hvis det var Bill Clinton, der bestemte, ville han i weekenden komme hjem fra en uges rejse i Sydamerika med en række frihandelsaftaler i kufferten. Men Kongressen har nægtet at give præsidenten en såkaldt fast-track aftale, der giver ham lov til at indgå handelsaftaler med andre lande. Kongressen ville efter indgåelse af en sådan aftale have mulighed for at stemme for eller imod, men den ville ikke have mulighed for at ændre i aftalen.
Det er især på grund af korruption i de sydamerikanske lande, at Kongressen ikke imødekommer frihandel med regionen. Derfor kommer emner som demokrati, juridiske reformer og kampen mod narko til at stå højest på Clintons dagsorden i ugens løb.
Ønsket om en frihandelszone fra Alaska til Argentina blev udtrykt på et topmøde i Miami i 1994. I april er Chile vært for et lignende amerikansk topmøde, og Clinton vil ifølge Reuter kæmpe for, at Kongressen inden den tid giver ham en fuldmagt til at indgå handelsaftaler.
Sydamerika nyder sjældent stor opmærksomhed fra USA. Men den økonomiske vækst i regionen, har vakt staternes interesse. Financial Times skriver, at hvis væksten stiger med én procent i Latinamerika, vil det øge USA's eksport betragteligt og skabe 100.000 nye arbejdspladser. Endvidere stiger USA's eksport til Latinamerika dobbelt så hurtigt som til nogen anden region i verden.
Hvis stigningen fortsætter i det tempo, vil USA i år 2010 have et større marked i Latinamerika end i EU og Japan tilsammen.

Brasiliansk modstand
Det er første gang, at Bill Clinton besøger Sydamerika. Avisen The Times vurderer, at rejsen foregår netop nu, fordi USA er bange for ikke at få indflydelse på et af verdens hurtigst voksende markeder. At det istedet vil være Brasilien og Argentina, som kommer til at dominere regionens handelspolitik.
Bill Clinton begyndte sin rejse i Venezuela, der er USA's største olieleverandør. I en tale sagde præsidenten, at han fortsat vil prøve at få Kongressens bemyndigelse til at indgå handelsaftaler, "så vi sammen med vores partnere kan åbne markeder, skabe arbejdspladser og øge levestandarden for alle".
Efter 23 timer i Venezuela gik turen videre til Brasilien. Her er Clintons tanker om en ny frihandelsaftale ikke særlig velkomne.
Brasiliens udenrigsminister Luiz Felipe siger ifølge Politiken, at landet ikke vil deltage i frihandelsaftalen, før den også indeholder en social dimension.
"En uhæmmet liberalisering vil få katastrofale følger for vores nationale industri og dermed også for beskæftigelsen," siger Luiz Felipe.
Samtidig er Brasilien bange for, at en ny frihandelsaftale vil svække Mercosur, som er en handelspagt bestående af Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her