Læsetid: 2 min.

Danmark er ingen asylmagnet

2. oktober 1997

Danmark modtager langt færre asylansøgere end mange andre europæiske lande

Danmark er ikke en magnet for asylsøgere sammenlignet med andre europæiske lande. Det fremgår af nye, foreløbige tal for 1996 fra EU's statistik-kontor, Eurostat, som Information er i besiddelse af.
Det er således ikke Danmark, men Schweiz, der modtager flest asylansøgninger i forhold til landets indbyggerantal.
Information har beregnet, at Schweiz modtager 2.8 ansøgning om asyl pr. tusind indbyggere, mens Danmark kun modtager 1,1 ansøgning pr. tusind indbyggere.
Dermed kommer Danmark ned på en femteplads i den europæiske sammenhæng. Mellem Schweiz og Danmark ligger Holland, der modtager 1,5 ansøgning, Tyskland, der modtager 1,4 ansøgning og Belgien, der modtager 1,2 ansøgning pr. tusind indbyggere.

Næstekærlighed?
De politiske ordførere sig sig imidlertid ikke overraske af Informations beregninger.
"Jeg har aldrig påstået, at Danmark er en magnet for flygtninge. Jeg har heller ikke sagt, at Danmark tager broderparten af nogle flygtninge, men jeg siger, at Danmark bruger pengene til flygtninge forkert. Jeg kan ikke forstå, hvorfor det skulle være mere næstekærligt at hjælpe nogle få tusind flygtninge heroppe end mange tusinde i de områder, de kommer fra," siger Birthe Rønn Hornbech, Venstre.
Hun er ikke overrasket over de nye tal, men savner data over, hvor mange udlændinge, der bor i de enkelte lande, og hvor mange udlændinge, der har opnået statsborgerskab i de andre europæiske lande.
Heller ikke Socialdemokratiets flygtningepolitiske ordfører, Dorte Bennedsen, er overrasket.
Selv om baglandet i det store regeringsparti kræver stramninger af flygtningepolitikken, afviser Dorte Bennedsen noget sådant. Til gengæld arbejder Socialdemokratiet og de radikale på et forslag om ny indvandrerpolitik ,der skal sikre at flygtningene kommer ind på arbejdsmarkedet.

Ingen sukkerknald
Den radikale flygtningeordfører Henrik Svane hilser derfor de nye euro-tal velkommen.
"Det glæder mig, at Danmark ikke fungerer som en magnet. Nu har vi fået tudet ørerne fulde om, at Danmark virker som et stykke sukker over for flygtninge. Det holder ikke stik," siger Svane.
Det samlede antal asylansøgninger fordelte sig således i 1996; Belgien: 12.412, Danmark 5.893, Tyskland: 117.333, Grækenland: 1.635, Spanien: 4.730. Frankrig: 17.153, Italien: 681, Holland: 22.857, Østrig: 6.991, Finland: 711, Sverige: 5.774, Storbritannien: 29.642, Norge: 1.778, Schweiz: 17.936, Canada: 25.287 og USA: 122.643.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her