SF og Enhedslisten vil afkræve udenrigsministeren en forklaring på danske investeringer i Vestsahara
Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten afkræver nu udenrigsminister Niels Helveg Pedersen en forklaring på de investeringer, en række danske virksomheder foretager med henblik på at udbygge fiskesektoren i det marokkansk besatte Vestsahara.
Samtidig vil Det Radikale Venstre have udenrigsministeriet til at sikre, at der ikke spændes ben for den proces i området, som skal udløse en folkeafstemning.
"Vi ser meget alvorligt på, hvad der kan ses som en underminering af den oprindelige befolknings krav på selvstændighed", siger udenrigspolitisk ordfører Keld Albrechtsen fra Enhedslisten, som vil kræve, at danske investeringer i det omstridte område omgående stoppes.
Som det fremgik i Information i går, er flere danske virksomheder gennem et fremstød inden for fiskeriet med til at underbygge Marokkos besættelse af Vestsahara. Enkelte af de danske virksomheder har allerede placeret konkrete ordrer i det omstridte område, som på 21. år er besat af Marokko. En besættelse, som hverken er blevet officielt anerkendt af Danmark eller de øvrige EU-lande.
Keld Albrechtsen vil have taget de danske investeringer op i Udenrigspolitisk nævn.
"Vi vil have udenrigsministeren til at sikre, at der ikke fra dansk side eller fra EU sker noget, der kan stå i vejen for den demokratiske proces i Vestsahara," siger Keld Albrechtsen.
SF vil også have en forklaring fra udenrigsministeren.
"Det er betænkeligt, at danske virksomheder investerer i området. Især fordi Danmark tidligere har protesteret over den marokkanske besættelse af Vestsahara", udtaler udenrigspolitisk ordfører Villy Søvndal.
Udenrigspolitisk ordfører for Det Radikale Venstre, Jørgen Estrup, vil sikre sig, at udenrigsministeriet har taget højde for udviklingen hen mod en folkeafstemning om områdets fremtid, som parterne har forhandlet sig frem til.
"Der er grund til at være forsigtige i netop Vestsahara, så man ikke spænder ben for de positive resultater, som den marokkanske regering og POLISARIO (den sahariske selvstændighedsbevægelse, red.) gennem møjsomlige forhandlinger er kommet frem til", understreger Jørgen Estrup.