Læsetid: 3 min.

Danske aktieanalytikere tager børskrisen roligt

29. oktober 1997

Hvorfor påvirker uroen på asiatiske børser Tele Danmarks aktier?

Mandag steg Tele Danmarks aktier fordi staten solgte sine aktier i selskabet til den amerikanske kommunikationsgigant Ameritech.
Tirsdag faldt Tele Danmarks aktier på grund af uroen på de asiatiske markeder.
Hvorfor?, spurgte Information aktieanalytikere i nogle af de store danske banker.
""Aktiemarkedet er udtryk for, at man prissætter virksomheder," siger Henrik Jackerott, aktieanalytiker i Jydske Bank. "Ikke blot udfra den aktuelle indtjening, men også efter forventninger om, hvad der sker om fem eller ti år. Tele Danmark har intet engagement på de asiatiske markeder, og indtjeningen vil ikke umiddelbart blive påvirket af den aktuelle krise. Men i og med, at Tele Danmark er en stor aktie i det danske index bliver den påvirket. Uroen på de asiatiske markeder kan forplante sig som dårligere indtjeningsmuligheder på sigt - det er den fundamentale betragtning," siger Henrik Jackerott.
- Handler investorerne så velovervejet?
"I første omgang sælger investorerne over en bred kam i frygt for yderligere kursfald. Det er jo mennesker, der sidder og handler med aktier, og de agerer lidt som dyr: Hvis det brænder i den ene ende, pisker de ud af den anden ende. Samtidig kan aktiehandlerne indstille edb-systemerne til at sælge automatisk, hvis kurserne falder et bestemt antal point - hvilket selvfølgelig accelerer kursfaldet," siger Jackerott.
"Men derefter kommer et udskilningsløb, og virksomhedernes fundamentale økonomiske tilstand vil afspejle sig i kurserne, når uroen på markedet har lagt sig igen," siger Henrik Jackerott.

Lokalt eller globalt
Torsten Jørgensen, chefaktieanalytiker i BG-bank:
"De asiatiske tigerøkonomier ikke er nogen særlig stor efterspørgselsfaktor i den globale økonomi. Samhandlen med Europa og USA er ret lille, og de nye asiatiske økonomier er underleverandører til Europa og USA. Derfor indebærer krisen umiddelbart en fordel for Europa, fordi denne import bliver billigere."
"Situationen bliver først alvorligt, hvis krisen breder sig til Japan og Kina, som importerer varer fra USA og Europa. En meget stor del af underleverancerne til Japans industri kommer fra tigerøkonomierne. De japanske banker har store engagementer i disse lande, er faldet rigtigt meget i den senere tid."
- Investorerne reagerer altså på dårlige udsigter for japansk økonomi?
"Den aktuelle uro lysner ikke udsigterne for et tiltrængt japansk opsving. Men jeg kan mærke på investorerne, at de foreløbig tager det roligt. Der er slet ikke samme panikstemning som i 1987. USA og Europa har helt anderledes sunde økonomier end for ti år siden, og faldet er godt nok stort, men procentuelt kun en trediedel af kursfaldet i 1987.
- Men trods alt et stort fald?
"Investorerne bliver i stigende grad global orienterede. De trækker penge ud af de asiatiske økonomier og anbringer dem i amerikanske obligationer ind til videre. Derfor er kurserne for de langfristede amerikanske obligationer steget med to point. Det er også et indicium for at spillet er mere markedspsykologi end realøkonomisk: Hvis der var reelle problemer i den amerikanske og europæiske økonomi ville den lange rente stige - men den falder."
"Faldet på de vesteuropæiske børser hænger også sammen med, at kurserne i meget lang tid er steget så kraftigt. På den ene side har der været enighed om, at økonomierne var sunde, men på den anden side har man i perioder talt om, at aktierne var røget for højt op. Så investorerne har gået og ventet på det, man kalder 'en korrektion'."

Lidt frem og tilbage
- Betyder 'korrektion' ikke bare, at kurserne falder lidt igen?
"Jo. Grundlæggende er investorerne positivt indstillede, men ingen har lyst til at købe lige nu, fordi niveauet ligger højt. Alle går og håber på, at kurserne falder lidt, så de kan købe igen. Omvendt har ingen haft lyst til at sælge. I Danmark er kurserne faldet uden den store omsætning på aktiemarkedet."
"Jeg tror, at den omsætning vi aktuelt ser på det danske aktiemarked primært er amerikanske investorer, som trækker en del af deres investeringer tilbage."
- Men hvorfor sælger de udenlandske investorer solide danske papirer?
"I USA har man i langt højere grad automatiske systemer, som sætter aktier til salg i tilfælde af bestemte kursudsving. Man er hurtig på aftrækkeren."
"I USA er omsætningen på aktiemarkedet da også langt større end i Danmark. Der er blevet tjent utroligt mange penge på det seneste års kursstigning - og nu foretrækker mange investorer at hente gevinsten hjem. I Danmark dominerer de lidt mere sindige institutionelle investorer."
"Derfor tror jeg ikke, at effekten bliver så dramatisk her som i USA. Når bølgen af uro spreder sig fra Asien til USA og Europa, er det jo fordi, amerikanske investorer er nogle af verdens største og mest aktive."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu