Læsetid: 3 min.

Danskerne kræver en flygtningepolitik

28. oktober 1997

Århus-professor mener, at højrebølgen er et medieskabt fænomén - men det synspunkt står hun ret alene med

Århus-forsker Lise Togeby anklager mandag medier og politikere for at være skyld i den politiske højredrejning, som Danmark oplever i øjeblikket. Men dét synspunkt står hun foreløbig ret alene med.
Valgforsker Ole Tonsgaard er i hvert fald ikke i tvivl om, at Dansk Folkeparti nyvundne popularitet hos i øjeblikket 11,1 procent af de danske vælgere skyldes et folkekrav om, at Danmark får en integrationspolitik.
Lise Togeby siger til Ugebrevet Mandag Morgen, at danskerne hverken ved at blive småracister eller fremmedfjendske. Tværtimod er de generelt mere tolerante i dag end tidligere, og viljen til at modtage flygtninge fejler ikke noget.
Kravet om stramninger på flygtningepolitikken "ikke er et monster fra folkedybet, men en and som politikere og presse har avlet i fællesskab", siger hun til ugebrevet.
"Folk lægger ikke mere afstand til fremmede, når de får dem ind på livet. Tværtimod er "befolkningens holdninger langt mere sammensatte", og på vigtige punkter er de "blevet mere liberale".

Hønen eller ægget
Valgforsker Ole Tonsgaard mener imidlertid, at dét er en sandhed med modefikationer.
"Det er rigtigt, at danskerne er liberale og sammensatte meningsmæssigt end det umiddelbart fremgår af meningsmålingerne, men medier og politikere har ikke skylden for de seneste måneders vælgerbevægelser", siger han til Information. "Faktisk ville det være en sag for forbrugerombudsmanden, hvis man prøver at sælge den lovgivning, vi har i dag, som en sammenhængende integrationspolitik".
"Debatten lige nu skyldes et krav i befolkningen om, at Danmark får en integrationspolitik. Folk i de store byer har set ghettodannelser og begyndende bandekriminalitet, og de vil have en løsning", siger han. "Det er rigtigt, at der ikke nødvendigvis er stemning for at stramme op. Men der er i høj grad en stemning for at gøre noget ved integrationsproblemerne"."

Ond spiral
Professor Lise Togeby advarer om, at den danske flygtningepolitik er på vej ind i en ond spiral: Jo mere politikerne fokuserer på flygtninge og indvandrere, jo mere må vælgerne tro, at det er et stort problem. Og jo stærkere bliver kravet om troværdige løsninger.
Togeby har sammen med sin kollega Øystein Gaasholt undersøgt hvad der afgør danskernes holdning til flygtninge.
I bogen "I syv sind", tegner Togeby et langt mere sammensat billede af danskernes holdninger til fremmede end politikerne og danskerne selv tror, de har. Én af professorens gennemgående pointer er, at de fleste danskeres holdning i indvandrerspørgsmål kun sjældent bygger på selvgjorte erfaringer.
Togebys og Gaasholts forskning fra 1993 viser ingen tegn er på at danskere, der har indvandrere tæt inde på livet, er dem, der lægger størst afstand til dem.
Tværtimod viser forskningen at:
*Der er ikke tegn på at lejere skulle være mindre tolerante end husejere, trods eksistensen af store koncentrationer af indvandrere i det lejede byggeri.
*Der er ikke tegn på, at danskere med kontakt med indvandrere på arbejdspladsen m. v. skulle betragte dem med mere kritiske øjne.
*Ufaglærte arbejdere, der oftere konkurrerer med indvandrere om job, har ganske vist mere restriktive indvandrerholdninger end funktionærerne, men ikke mere end husmødre og landmænd.
*Københavnere er gennemsnitligt mere tolerante end folk på landet, hvor der er færre indvandrere, og vesterbroerne er endnu mere tolerante end beboerne i Vanløse, også når man renser tallene for forskelle i social baggrund.
Holdningsskift i 1994
Men valgforsker Ole Tonsgaard tror ikke på, at de tendenser er fortsat så markant, fordi der i de store byer er begyndende problemer. Og at politikerne skulle være frontløbere for den folkelige opinion, tror han heller ikke på.
"Helt frem til foråret 1994 var flygtninge og indvandrer spørgsmålet et lavinteresseområde for vælgerne. Hvis du spurgte folk, hvad de oplevede som vigtige politiske problemer - uden at nævne problemområder for dem - så mente ca. 15 procent, at flygtningeområdet var et politisk problem."
"Politikerne i Danmark er sjældent opinionsledere, men de er gode til at reagere på det, der rører sig. Men det er ikke medier eller politkere, der har sendt vælgerne på vandring. Det er flygtningepolitikken. Medierne har ikke skabt problemerne omkring Blågårds Plads og i Aalborg Odense og Århus," siger Ole Tonsgaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu