Læsetid: 3 min.

Demokratisk indpakket barbari

21. oktober 1997

Skarpt Grass-angreb på den tyske regering i hyldesttale til Yasar Kemal

Bogmesse
I går sluttede den 49. Frankfurt Bogmesse, hvor årets fredspris fra den tyske boghandel i år gik til Yasar Kemal. Kemals takketale var i særklasse, og det samme var hyldesttalen fra Günter Grass, der af Kemal var blevet ønsket som taler, fordi "vi tænker på samme måde". Det har øjeblikkeligt ført til polistiske skænderier på højeste plan i tysk politik.
Dagen før han fik prisen, kritiserede Yasar Kemal Tyskland for ikke at give de 2,5 mio. tyrkere i Tyskland statsborgerskab, for at behandle sine tyrkiske indvandrere som 'tredierangs-personer' og for at forsyne Tyrkiet med våben, der bliver brugt til at bekæmpe kurderne.
Og i sin takketale kritiserede han også Tyrkiet for en grusom, snavset og meningsløs krig mod kurderne - den har nu stået på i 12 år.
Men ellers holdt han sig til "digterkunsten", netop ikke litteraturen, men den digtning, der har så rige traditioner i den "mosaik af kulturer", der findes i det store område mellem Mesopotanien og Det ægæiske Hav", mellem Kaukasus, Sortehavet og Middelhavet.
"Hvis en national kultur rives ud af verden, ødelægger vi en farve, en duft... Hvor vi end kommer fra, og hvor vi end går hen, så har denne dejlige verden dette lys, denne jord og 1001 farver, disse livsglade mennesker... Menneskets livsglæde er udødelig, og jeg har altid villet være lysets sanger, glædens sanger, har altid villet ønske, at mine læsere er fulde af kærlighed, til hinanden, til ulve, til fugle, til insekter, til hele naturen."

Günter Grass' forhammer
Medens Yasar Kemal i sin optimisme og tro på mennesket og demokratiet valgte ur-litterære metaforer, brugte Günter Grass i sin hyldesttale den skarpe tunge, helt i overensstemmelse med, hvordan Kemal også kan tale og skrive, og Kemal har da også ønsket Grass som taler, fordi han "er en der aldrig har holdt sin mund, når de mægtige ønskede det".
Efter en spændende gennemgang af tysk-tyrkisk relation fra 1878 til 1930'rne, og en brillant bestemmelse af Kemals romaner, tordnede Grass mod den tyske regerings våbenleverancer til Tyrkiet, og citerede derved Kemals kritik af det samme. Grass gik dog meget videre, da han frontalt angreb den tyske regerings politik overfor flygtninge.
Under henvisning til, at 4000 flygtninge fra Tyrkiet, Algeriet og Nigeria venter på at blive sendt "hjem", talte han om et "demokratisk indpakket barbari" og fortsatte:
"Jeg skammer mig over mit land, der er degenereret til simpel økonomisk tankegang, og hvis regering tillader dødens handel, og oveni nægter de forfulgte kurser asyl."
Der gik kun få timer, inden talsmænd for regeringspartiet CDU ytrede deres utilfredshed med Grass' tale, og partiets generalsekretær Hintze gik så vidt som til at sige, at Grass havde "nået et intellektuelt lavmål", og "med sine angreb definitivt har meldt sig ud af den kreds af litterater, der kan tages alvorligt".

Mellemfolkelig forståelse
I vedtægterne for den tyske boghandels fredspris (der i Tyskland regnes for en pendant til Nobel-priserne for fred og litteratur) står der, at den skal tildeles en person, der "går ind for fred, menneskelighed og mellemfolkelig forståelse".
I den tyske offentlighed er tildelingen af prisen til Kemal blevet opfattet som en fortsættelse af priserne til Erneste Cardenal (1981) den socialistiske præst og lyriker, og daværende nicaraguanske kulturminister og til Václav Havel (1989), for socialisten Kemal har altid kæmpet for demokrati i Tyrkiet og for kurdernes rettigheder.
I begrundelsen for at give Kemal prisen står der:
"Hans romaner og fortællinger er skrevet med et ubestikkeligt blik for sit lands realiteter. De forbinder reportagens og dokumentationens elementer med traditionelle former fra eventyr og legender. Han har uselvisk og modigt arbejdet for menneskerettighederne for fattige, udbyttede og folk der forfølges af politiske eller etniske grunde. Fængsel og eksil har ikke skræmt ham. Det har gjort ham til et forbillede for mange mennesker, der bestræber sig for at arbejde for fredeligt samliv mellem folkeslag og etniske grupper, under demokrati og meningsfrihed."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu