Læsetid: 8 min.

Døgnet nyheder

29. oktober 1997

Politiet stilles 300 mio. kroner ekstra i udsigt
*Regeringen vil give politiet 300 mio. kr. ekstra over de næste tre år, oplyser justitsminister Frank Jensen. Allerede i år skal politiet have 120 mio. kr., som skal bruges til at betale noget af det ophobede overarbejde og til investeringer i ny teknik. Resten af ekstrabevillingen fordeles over de kommende to år. De 180 mio. kr. skal især bruges på at styrke nærpolitiet, på kontrol af indrejse til Danmark og til at styrke anklagemyndigheden. Politiets store overarbejds-pukkel stammer fra rockerkrigen, præsident Clintons besøg og FN's sociale topmøde i 1995.
Ekstrabevillingen er regeringens udspil til forhandlinger med CD og de konservative, der er med i politiforliget fra 1995, og begge partier tager godt imod ideen.

Biskopper afviser homoseksuelle vielser
*Homoseksuelle par kan markere et registreret partnerskab med en gudstjeneste, men en egentlig kirkelig vielse, kan der ikke blive tale om. Det er Folkekirkens biskopper enige om. Det er blandt andet frygt for en splittelse af Folkekirken, der får biskopperne til at afvise ønsket om vielser af homoseksuelle.
Flere biskopper har undervejs i debatten har været positivt indstillede, og Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske er da også meget skuffet over afvisningen. Foreningen vil nu have Folketinget til at gribe ind og sætte biskopperne på plads. Kirkeminister Ole Vig Jensen gav i går sin opbakning til kirkens mænd.

Børser stabiliserer sig
*Efter mandagens panikstemning kølnede verdens børsmarkeder tirsdag noget af. Vel forsvandt en del af det sidste halve års store gevinster ved europæiske kursdyk på fem-ti procent, og så vel EU-Kommissionen som eksperter tager den sydøstasiatiske uro, der har bredt sig til verdensmarkedet, roligt.
I USA svingede kurserne dagen igennem, men de sluttede med en beskeden nedgang på 60 point.
Tema side 3

Kupforsøg i Zambia slog fejl
*En gruppe officerer forsøgte tirsdag morgen at tage magten i Zambia. Men oprørene, Det Nationale Modstandsråd der anklagede regeringen for at være korrupt, fik ikke noget fast greb om magten, selv om de indtog en radiostation og angreb flere regeringsbygninger. Zambias præsident, Frederick Chiluba, meddelte efter fem timer, at hans regering fortsat er ved magten.
Oprøret blev ledet af en mand, der kalder sig Kaptajn Solo, og Zambias tidligere leder Kenneth Kaunda afviser at have noget at gøre med tirsdagens kupforsøg.
Artikel side 5

Jiang og Clinton mødes privat
*Kinas leder Jiang Zemin gæster i dag USA's præsident Bill Clinton i Det Hvide Hus, og ifølge amerikanse kilder vil de to ledere få mulighed for at mødes under private former, inden det officielle program rulle.
Protestdemonstrationer på Jiang Zemins vej rundt i USa har fokuseret på menneskerettigheder og Kinas undertrykkelse af Tibet. Samtalerne mellem Clinton og den kinesiske leder vil især koncentrere sig om handel. Amerikanerne vil gerne have en bindende aftale på plads, hvor Kina stoppe sin eksport af atomudstyr til lande som Iran og Pakistan. Til gengæld vil USA så eksportere af sin kostbare viden på det atomare felt til Kina. Det vil også rette betydeligt op på den skæve handelsbalance mellem de to. Den hælder for tiden til Kinas fordel.

DR TV vil viseDet Kongelige Teater
*Skuespillet skal være mere synligt. Derfor vil der for fremtiden komme flere teaterforestillinger - på tv. DR TV og Det Kongelige Teater har indgået en aftale for de næste tre år, der betyder, at op til 24 af teatrets forestillinger vil blive vist i fjernsynet. Desuden vil DR TV sende programmer om forestillingerne.
Teaterchef Michael Christiansen håber på denne måde at nå ud til langt flere danskere, end Det Kongelige Teater kan gøre med sin turné-virksomhed. Der medvirker sponsorstøtte for et ukendt antal millioner i aftalen.
Leder på basgsiden

Landmænd truer med at boykotte slammet
*De danske Landboforeninger vil anbefale deres medlemmer at sige nej til at modtage slam fra de kommunale rensningsanlæg, hvis der ikke kommer styr på kontrollen med slammet. En rapport fra Miljøstyrelsen viser, at over halvdelen af landets kommuner ikke lever op til deres tilsynsforpligtelser. Landbruget frygter, at slammet, de spreder på markerne, indeholder tung-metaller.
Miljøminister Svend Auken mødes i næste uge med Kommunernes Landsforening om sagen.

Strid om dokumenter i grundlovssag
*Regeringen vil stadig ikke udlevere en stribe fortrolige EU-dokumenter til appellanterne i grundlovssagen om Maastricht-traktaten mod statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Det oplyste kammeradvokat Gregers Larsen ved tirsdagens første retsmøde i Højesteret. Regeringen hævder, at dokumenterne er irrelevante.
Ifølge sagsøgerne har skiftende regeringer siden 1972 afgivet suverænitet til EF og EU i strid med grundloven. Appellanterne har anket Østre Landsrets enstemmige frifindelse af statsministeren for at bryde grundloven ved at tiltræde Maastricht-traktaten på Danmarks vegne.
Højesteret skal først afgøre sagens omfang, som både er juridisk men også politisk vigtigt, fordi regeringen ønsker grundlovssagen afgjort inden folkeafstemningen om Amsterdam-traktaten den 28. maj. Jo mere grundlovssagen svulmer i omfang, jo senere kan Højesteret fælde sin dom. Den kan påvirke folkeafstemningens udfald.

Tyrkisk klage til NATO over Grækenland
*Det tyrkiske militær har sendt en klage til NATO og forskellige NATO-lande for at klage over Grækenlands opførelse. Viceforsvarschef Cevik Bir, sagde, at Grækenland støttede et cypriotisk køb af russiske anti-flyraketter. Raketterne vil gøre et solidt indhug i det herredømme, Tyrkiet hidtil har haft over luftrummet over Cypern.
Spændingen mellem Tyrkiet og Grækenland er steget, siden den cypriotiske regering oplyste, at den i år vil købe russiske S-300 luftværnsraketter.

TV3 truer Lundgaard med EF-domstol
*TV3 vil kræve den danske stat for EF-domstolen, hvis kulturminister Ebbe Lund-gaard får gennemført sit lov-forslag, som griber ind i tv-stationernes kamp om sportsseerne. Lovforslaget skal sikre, at alle kan se fodboldlandskampe, olympiske lege og EM- og VM-slutrunder i håndbold og fodbold. Derfor foreslår ministeren, at de begivenheder skal sendes på enten DR eller TV 2. Forslaget bygger på et EU-direktiv, som giver staterne ret til at gribe ind, hvis en betydelig del af befolkningen forhindres i at se de store sportsbegivenheder. Ifølge TV3 overtræder lov-forslaget EU-regler, som fastslår, at de enkelte medlemsstater ikke må favorisere egne selskaber.

LO efterlyser bedre overblik hos AF
*LO-formand Hans Jensen mener, at Arbejdsformidlingen (AF) skal skabe sig et bedre overblik over, hvad virksomhederne har brug for.
"AF's rolle som jobformidler og åsted for arbejdsmarkedsovervågningen udvikles. AF skal have et bedre overblik over såvel efterspørgsels- som udbuds-siden på arbejdsmarkedet," sagde LO-formanden i sin mundtlige beretning ved LO's repræsentantskabsmøde i København.
Han understregede, at der frem over er brug for et bedre opsyn med, hvordan AF forvalter sine opgaver.
"Vi kan ikke leve med, at der dukker kritiske rapporter om styringen af AF op næsten hver eneste dag," sagde Hans Jensen. Opsynet skal også udvides til at omfatte de ledige i højere grad end i dag.

VK opgiver udgangs-veto til politiet
*Venstre og de konservative opgiver tanken om at give politiet vetoret i spørgsmålet om uledsaget udgang til fanger, skriver Holbæk Amts Venstreblad. Det sker, efter at en række af landets politimestre har afvist tanken om at give politiet og ikke Kriminalforsorgen det sidste ord, inden uledsaget udgang bevilges.
Venstre og de konservative kommer snart med et beslutningsforslag om skærpede regler for udgang og prøveløsladelse.

Protestdemonstrationer i Algeriet
*Der blev i går demonstreret i Algeriet mod påstået valg-svindel i forbindelse med kommunalvalgene i sidste uge. Den Islamiske Bevægelse for et Samfund for Fred (MSP), der er medlem af regeringskoalitionen, og som også er Algeriets første lovlige islamiske parti, stod bag. Også mandag gik tusinder af algiere ud på gaderne i den hidtil største demonstration siden valget.
Flere algeriske partier beskylder myndighederne for at have svindlet voldsomt ved kommunalvalget, som gav en stor sejr til Den Nationaldemokratiske Samling, der er allieret med præsident Zeroual.

Grønland kræver større kompetence
*Grønland skal have øget udenrigspolitisk kompetence. Det krævede landsstyreformand Jonathan Motzfeldt tirsdag i sin udenrigspolitiske redegørelse til Grønlands Landsting.
"Det er uacceptabelt, at der handles hen over hovedet på en befolkning, og at befolkningen uden viden udsættes for de farer, som den grønlandske befolkning og især Thulebefolkningen er blevet udsat for," sagde Motzfeldt.
Det er sagen om eventuel deponering af atomsprænghoveder i Grønland, som har resulteret i den mere principielle debat om kompetencen på det udenrigspolitiske område.

Spæde og svagelige advares mod rå æg
*Salmonella-sygdomme er nu så udbredte, at Statens Serum Institut direkte fraråder mod brug af rå æg i retter til spædbørn, ældre og mennesker med svækket imunforsvar. Det skyldes en usædvanlig kraftig stigning i antallet af infektioner med salmonella-bakterien enteritidis. Det er retter som koldskål, råcreme, fromager, chokolademousse, hjemmelavet is og mayonaise, der kræver agtpågivenhed eller pasteuriserede æg.
Ifølge Politiken er der en kontrol- og mærkningsordning på vej mod salmonella-æggene fra Veterinær- og Fødevarerdirektoratet.

Hvem tog havfruens hovede?
*Den 25. april 1964 mistede Den lille Havfrue hovedet, og ifølge psykolog og tidligere ungdomsoprører Finn Ejnar Madsen stod den nyligt afdøde maler Henrik Bruun bag, skriver Politken.
"I starten af 80'erne fortalte Henrik mig, at han havde gjort det sammen med en kammerat," siger Finn Ejnar Madsen.
Historiker Annemette Sørensen hørte Henrik Bruuns bekendelser i 1988, da hun skrev speciale om turistseværdigheder i Danmark.
Den hovedmistænkte har ellers gennem alle årene været maleren Jørgen Nash, der stadig hævder, at han er den skyldige. Han udgiver om en måned sine memoirer under titlen "Havfruemorderen krydser sit spor".

Iraks kurdere kan komme i klemme
*Hvis Iraks leder Saddam Hussein beslutter at følge den opfordring, han selv har bedt landets parlament komme med, om at afbryde samarbejdet med FN's internationale våbenkontrollører, risikerer ikke mindst landets kurdiske befolkning at komme i klemme. Siden Golfkrigen har de irakiske kurdere i den nordlige del af landet levet i en sikker zone, beskyttet af FN.
Deres stilling vil være usikker, hvadenten en konfrontation mellem Saddam Hussein og FN kommer til at betyde, at FN trækker sig - og dermed også sin nødhjælp - fuldstændigt ud af Irak, eller hvis FN med USA i spidsen lægger an til en ny militær aktion mod landet.
Baggrunden for den spændte situation mellem Irak og FN er, at Irak har modarbejdet de internationale våben-inspektører, som siden Golfkrigen har holdt øje med landets våbenindustri- og lagre. Det fik i sidste uge FN's Sikkerhedsråd til at true med at begrænse den internationale bevægelsesfrihed for en del irakiske embedsmænd.
Den trussel fik Saddam Hussein til at bede sit parlament foreslå, at alt samarbejde med våbeninspektørerne ophører, medmindre FN sætter en sludato for inspektionerne. Det hverken kan eller vil FN.
USA har kraftigt advaret Irak om at lægge sig yderligere ud med FN, og fra franske og russisk side lød appeller om samarbejde.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her