Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

31. oktober 1997

Landmænds skattefidus koster milliarder
*Danske landmænd har fundet en ny fidus - gårdslagtninger - der koster statskassen milliarder af kroner, skriver Politiken torsdag. De danske landmænd skylder tilsammen omkring 20 milliarder kroner i udskudte skatter for afskrivninger på deres stalde og produktionsudstyr.
For at undgå at betale skatten nedlægger de deres produktion og tjener i stedet formuer på at sælge deres jord.
"Det er en form for selskabstømning. De undgår jo at betale skat ved at nedlægge produktionen og sælge jorden til især store svineproducenter," siger Landbrugsraadets vicepræsident Peder Thomsen.
Skatteminister Carsten Koch (S) kan ikke se, hvordan landbruget skulle have snydt skattevæsenet for milliarder af ubetalte skattekroner ved de såkaldte gårdslagtninger.
"Fidusen består kun i, at man kan sælge jorden, og ejendommen mister sin værdi. Værdifaldet på ejendommen går ind og reducerer den avance, der er på jorden - og der kan være nogle penge at hente," siger skatteministeren til Ritzaus Bureau.

AF kender ikke deres kunder godt nok
*Arbejdsformidlingerne (AF) kender ikke virksomhederne godt nok, og AF-medarbejderne skal være langt bedre til at sætte sig ind i virksomhedernes behov.
Og så længe virksomhederne ikke får tilbudt en ordentlig arbejdskraft, så har virksomhederne for lidt interesse i at videreuddanne deres medarbejdere.
Det er nogle af konklusionerne i - endnu - en kritisk rapport om arbejdsformidlinger, der blev offentliggjort torsdag.
Denne gang er det DTI, Dansk Teknologisk Institut, der har evalueret AF-systemet.
AF skal ud i virksomhedernes virkelighed og i tæt dialog med virksomhederne være en positiv samarbejdspartner fremfor at være en service- og informationsorienteret virksomhed, hedder det blandt andet i rapporten.

Julekort skal stadig produceres i New York
*Produktionen af de kendte julekort fra UNICEF flyttes alligevel ikke til Danmark. Det betyder, at Danmark går glip af cirka 100 arbejdspladser samt en indtægt på omkring 100 mio. kr. om året.
Udenrigsministeriet har ellers været overbevist om, at UNICEF, der tjener næsten en halv mia. kr. om året på julekortene, ville flytte produktionen til Danmark. Blandt andet fordi Danmark er en af organisationens største bidragsydere, og fordi Udenrigsministeriet havde tilbudt at betale samtlige flytteomkostninger.

Brystkræftcentre kan redde liv
*Op til 160 danske kvindeliv kunne hvert år reddes, og amterne kunne spare omkring 40 mio. kr. om året, hvis behandlingen af brystkræft blev samlet på amtslige centre. Det viser beregninger, som kræftspecialisten overlæge Carsten Rose har foretaget på baggrund af en undersøgelse fra Odense Universitetshospital, skriver Berlingske Tidende torsdag.
Undersøgelsen viser, at dødeligheden af brystkræft kan nedsættes med op til ti pct., hvis man samler sine ressourcer i ét center og effektiviserer behandlingen. Det betyder også, at ti procent flere kvinder bliver raske efter deres brystkræftoperation. De får altså ikke tilbagefald og har ikke brug for den dyre efterbehandling i form af kemoterapi, strålebehandling, hormonkure.

Effektfuldt samarbejde om at redde høg
*Samarbejdet mellem naturorganisationer og danske landmænd om at redde den sjældne fugl hedehøgen har haft effekt.
Den fælles indsats har medført, at der for første gang i en årrække ikke er slået hedehøgeunger ihjel i høstmaskinerne, der ellers tidligere har gjort indhug i den skrøbelige bestand. Hedehøgen er en af Danmarks sjældneste, ynglende rovfugle. Fuglen er på den såkaldte røde liste over særligt beskyttelseskrævende dyr i Danmark.
Den yngler stort set kun i det sydvestlige Jylland, hvor der i år kun er registreret 23 ynglepar mod 33 par sidste år.
Intentionen med samarbejdet var sammen med landmænd at lokalisere og afmærke et område på ti gange ti meter omkring rederne, så det er enkelt for landmændene eller maskinstationerne at høste udenom.

Færre flygtninge får opholdstilladelse
*Færre flygtninge får opholdstilladelse i Danmark. I tredje kvartal 1997 blev der giver 870 opholdstilladelser, hvilket er 139 færre end i det foregående kvartal - og det laveste tal siden 1994.
Antallet er dermed tilbage på det niveau, der var, inden myndighederne begyndte at give opholdstilladelse til flygtninge fra det tidligere Jugoslavien. Det fremgår af nye tal fra Danmarks Statistik.
Personer fra Bosnien-Hercegovina er dog stadig den største gruppe af personer, som har fået opholdstilladelse i tredje kvartal i år - nemlig 340 personer.
Journalistforbund varsler konflikt med DR

*Dansk Journalistforbund varslede onsdag konflikt for sine 700 medlemmer i Danmarks Radio. Det betyder, at en konflikt kan træde i kraft den 1. december, hvis der ikke forinden er fundet en forhandlingsløsning, oplyser Journalistforbundet.
Overenskomstforhandlingerne mellem DR og DJ for både fastansatte og freelancere brød definitivt sammen den 29. september.
Siden da har forligsmand Mette Kristensen forsøgt at forlige parterne, men uden held. Hun gør endnu et forsøg den 10. november.
Formanden for Dansk Journalistforbund, Lars Poulsen, vurderer, at DR ikke har været så tæt på en konflikt siden 1971.

Græsk domstol kræver tysk erstatning
*En provinsdomstol i Grækenland beordrede torsdag Tyskland til at betale 32 mio. dollar (208 mio. kr.) i erstatning til en græsk landsby, hvis indbyggere blev myrdet af nazistiske soldater i 1944, meddelte de græske myndigheder.
Domstolen i den centrale græske by Livadia accepterede en begæring fra landsbyen Distomo, hvor 214 indbyggere blev henrettet af tyske besættelsesstyrker den 10. juni 1944.
Domstolens kendelse ses som en banebryder for tusinder af andre grækere, der også ønsker en erstatning fra Tyskland for de skader, de led under Den Anden Verdenskrig.

Republikanere angriber Jiang
*Kinas præsident, Jiang Zemin, mødtes torsdag morgen med nogle af sine skarpeste kritikere, da han var budt til morgenmad i den amerikanske Kongres.
Før der blev budt på kaffe måtte Jiang dog tage imod drøje hug fra blandt andre formanden for Repræsentanternes Hus, Newt Gingrich, og formanden for Senatet, Trent Lott - begge republikanere.
Den 71-årige Jiang havde ved mødet ellers rosende ord til såvel Det Republikanske Parti som Det Demokratiske Parti for deres bidrag til det amerikansk-kinesiske forhold.
"Historisk set har begge partier bidraget betydeligt til forbedringen og udviklingen af det amerikansk-kinesiske forhold," sagde Jiang.
Artikel side 4

Vanskeligt at hjemsende asylansøgere
*Det er ikke en hjemsendelsesplan for afviste asylansøgere, der mangler. Sådan en eksisterer. Problemet er de lande, der ikke vil modtage deres egne statsborgere. Det er et meget stort problem, som er vanskeligt at løse.
Det slog indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) fast torsdag i en forespøgselsdebat i Folketinget om hjemsendelse af afviste asylansøgere - rejst af Dansk Folkeparti.
Ifølge ministeren er der i øjeblikket tale om 291 personer, der ikke kan sendes tilbage på grund af problemer med hjemlandet, og netop sagerne fra Somalia og det tidligere Jugoslavien viser, hvor vanskelig disse sager er.
Artikel side 4

Irak fortsætter konfrontation med FN
*Irak viste torsdag ingen tegn på, at det vil ændre holdning og lade amerikanske våbeninspektører komme til landet, selv om det kan betyde nye militære operationer mod Bagdad.
De irakiske myndigheder nægtede torsdag at lade to amerikanske inspektører komme ind i landet, da de landede i Bagdad. De to amerikanere fløj derefter til Bahrain ledsaget af en tredje amerikaner fra Det Internationale Atomenergi Agentur (IAEA).
Storbritannien har understreget, at militære operationer mod Irak ikke kan udelukkes, medmindre Bagdad respekterer FN's inspektioner.
Artikel på forsiden

Venstre-ordfører på hastigt tilbagetog
*Venstres indfødsretsordfører, Inge Dahl-Sørensen, tiltrådte torsdag et tilbagetog, der lignede vild flugt fra hendes og to gruppefællers forslag om, at Folketinget særskilt skal tage stilling til, om der skal gives danske statsborgerretigheder til udlændinge, der er straffet, gældsatte eller dårlige til dansk.
Forslaget fik dermed kun et enkelt døgn at leve i.
Sammen med Tove Fergo og Jonna Grønver skrev Inge Dahl-Sørensen tirsdag til justitsministeren og foreslog, at personer i disse grupper blev udskilt fra regeringens forslag i tre separate lovforslag.
Imidlertid havde de tre Venstre-MF'ere ikke sikret sig rygdækning for brevet hverken i Venstres gruppe eller hos de konservative, som Venstre ellers samarbejder med om et forslag til at stramme kriterierne for dansk indfødsret. Forslaget ventes fremsat i næste uge.
Artikel på forsiden

Nye Mellemøsten-forhandlinger i USA
*Repræsentanter for Israel og den palæstinensiske selvstyremyndighed mødes på mandag i USA's hovedstad, Washington, oplyste det amerikanske udenrigsministerium torsdag aften.
Det sker på trods af, at den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, onsdag aften sagde, at det vil være "spild af tid" at deltage i mødet.
Fra Israel deltager udenrigsminister David Levy, mens palæstinenserne vil blive repræsenteret af chefforhandler Mahmoud Abbas.
På dagsordenen står blandt andet yderligere israelske tilbagetrækninger fra Vestbredden og en "indefrysning" af yderligere israelske bosættelser.
Arafat sagde onsdag, at han ikke tror på, at Levy har mandat til virkeligt at give de indrømmelser, palæstinenserne ønsker.

Nissernes Befrielses Front slår til i Århus
*Mens stormagasinet Salling torsdag hængte granguirlander op på gaden, varslede Nissernes Befrielses Front, sine første aktioner allerede torsdag nat mod den tidlige julepyntning. Lørdag skal der aktioneres mod for tidlig julepyntning i Odder, der er en anden af Frontens vigtigste bastioner
Herefter følger aktioner og happenings en række andre steder i landet, hvor ingen forretninger, der julepynter før den 1. december, skal vide sig sikre.

Favorit kunne ikke selv stemme ved irsk præsidentvalg
*Irerne stemte torsdag om, hvem der skal være republikkens ottende præsident. Valgets store favorit, juraprofessoren fra Belfast Mary McAleese, var den eneste af kandidaterne, der ikke kunne stemme ved valget.
Den 46-årige McAleese, der er den regerende koalitions kandidat, har boet i Rostrevor uden for Belfast i Nordirland i de seneste år, og var derfor ikke registret som stemmeberettiget, da det kræver, at man har boet i Irland siden februar.
Meningsmålinger har tydet på, at hun vinder valget komfortabelt, enkelte målinger har givet hende op til 17 procentpoints forspring til hendes nærmeste rival, Mary Banotti.
Stemmelokalerne skal ifølge irsk valglov forblive åbne til klokken 21 lokalb tid (klokken 22 dansk tid).
Optællingen begynder først fredag morgen, og resultatet forventes at være klart tidligt fredag aften.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her