Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

16. oktober 1997

Dansker får Nobelpris i kemi
*Den 79-årige, professor i biofysik ved Aarhus Universitet, Jens Christian Schou modtog onsdag Nobelprisen i kemi for opdagelsen af 'ion pumpen', det enzym, der opretholder natriumbalancen i den levende nervecelle.
Danskeren får den halve pris for sin 40 år gamle opdagelse, mens amerikaneren Paul Boyer og englænderen John Wlaker deler den anden halvdel af prisen for deres klarlæggelse af, hvordan enzymer danner styrelsen af andre enzymer.
Artikel på forsiden

Fusk med familie-sammenføringer
*Antallet af familiesammenførte udlændinge, der får deres opholdstilladelse trukket tilbage og derfor må forlade landet, stiger. I årets første syv måneder gjaldt det 438 personer, skriver Aktuelt. Det er over tre gange så mange som i hele 1996.
Opholdstilladelserne inddrages ofte på grund af proforma-ægteskaber, hvor de familiesammenførte udlændinge ikke længere lever sammen med deres ægtefælle. Andre har opgivet forkerte oplysninger om deres familierelationer. Udlændingestyrelsen har siden 1989 brugt arvebiologiske DNA-analyser for med sikkerhed at kunne fastslå, om folk er i familie med hinanden. Kommunerne kræver nu kontrollen skærpet.

Storebæltsforlig dyrt for bilister
*Transportrådet har sat tal på konsekvenserne af Storebælts seneste takstforlig, der mere end halverede DSB's betaling for brug af jernbanetunnelen. Det sender en ekstraregning på 10 milliarder kroner til bilisterne, der nu skal betale bropenge i cirka 35 år mod de 18 år, som ville være kravet, hvis de kun skulle betale motorvejsforbindelsen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
"Modellen fordrer endda, at biltrafikken over Storebælt fordobles, og det er jo ikke første gang, det tal er justeret for at få pengene til at passe," siger projektleder i Transportrådet Henrik Duer.
Professor i trafikøkonomi H.P. Myrup mener, at når broerne åbnes og afstanden mellem bilerne bliver synlig, bliver politikerne tvunget til at hente pengene over skatten, som det er sket med andre danske motorveje.

Congo-Brazzaville i opløsning
*Den tidligere militærleder i Congo, Denis Sassou Nguesso, erklærede onsdag, at hans styrker nu har kontrollen med både præsidentpalæet og medierne i hovedstaden Brazzaville samt indtaget den vigtige olieby, Pointe-Noire. Det sidste er ifølge diplomater sket med hjælp fra nabolandet Angola. Efter 15 år ved magten tabte Nguesso i 1992 præsidentvalget til Pascal Lissouba, og et nyt valg mellem de to rivaler var under opsejling, da borgerkrigen brød ud i sommer. Hvor Lissouba er nu, er usikert.
FN's generalsekretær Kofi Annan presser på for at få en fredsbevarende styrke afsted til Congo, men USA er ikke umiddeltbart begejstret.
Artikel side 5

Amtsskatterne stiger efter aftale
*Næste år stiger amtsskatten i gennemsnit med 0,43 procentpoint. Amterne overholder altså samlet aftalen med regeringen om højest at hæve skatterne med 0,5 procentpoint. Men op kommer skatten i hele landet. Borgerne i Fyns Amt mærker det tydeligst med en stigning på 0,8 procentpoint, mens man i Frederiksborg Amt slipper med at betale 0,2 procentpoint mere. Ringkøbing Amt vil fortsat have landets laveste amtsskat på 10,6 procent, mens Viborg og Fyn topper med 12,0 procent.
De ekstra indtægter primært gå til sygehusene, der samlet set tilføres én milliard kroner mere end i år. Men der bliver også flere penge til en forbedring af forholdene for de psykisk syge.

Bombe sprængt i Sri Lankas hovedstad
*En bilbombe dræbte natten til onsdag mindst 15 mennesker og sårede op mod 100 i et hotelkvarter i Sri Lankas hovedstad Colombo. Blandt de dræbte er flere formodede gerningsmænd og cirka 50 udenlandske turister. Politiet oplyste, at en lastbil fyldt med sprængstoffer blev parkeret uden for Galadari hotellet i Colombo. Herefter sprang adskillige mænd ud af bilen, og de formodede terrorister skød mod sikkerhedsstyrker i nærliggende bygninger. Myndighederne holder løsrivelsesbevægelsen De Tamilske Tigre ansvarlig, men den tamilske grupper fralægger sig ansvaret.
Ifølge den srilankanske præsident, Chandrika Kumaratunga, vil attentatet ikke underminere den forfatningsændring om større regional selvbestemmelse der er på vej, blandt andet for at komme tamilerne imøde.

Mindship-ledelse trækkes i retten
*Det fejslagne forsøg på at gøre Holmen til Københavns internationale kulturmekka ender nu i en retssag mod ledelsen af den krakkede Mindship Fonden. Med tv-manden og videnskabsforfatteren Tor Nørretranders i spidsen får den tidligere ledelse en stævning med et krav om at erstatte 13 millioner forsvundne kroner, skriver Berlingske Tidende.
Mindships kæntring sidste år efterlod 125 kreditorer i kølvandet. Beskyldningerne svirrede, og tv-kokken Henrik Boserup, der drev fondens restaurant, blev udpeget som en af de ansvarlige for rodet. Men konkursboets kurator mener, at ledelsen burde have grebet ind tidligere og forhindret, at gælden voksede. Derfor drages ledelsen nu personligt til ansvar.
Nørretranders og bestyrelsesmedlemmerne professor Klaus Bechgaard, forfatteren Inger Christensen, hjerneforskeren Bente Pakkenberg og advokat Erik Nyborg har alle tidligere nægtet at betale. Ifølge Tor Nørretranders advokat vil de alle kræve frifindelse ved en eventuel retssag.

Kina tør op over for Danmark og EU
*Kina er nu parat til at normalisere sit forhold til Danmark, efter at en voldsom strid om menneskerettigheder i foråret bragte forholdet på frysepunktet. Den kinesiske udenrigsminister, Qian Qichen, er kommet med de nye forsonlige udtalelser til EU's handelskommissær, Sir Leon Brittan, der i øjeblikket er på besøg i Kina. Handelskommissæren glæder sig over den markante forbedring af forholdet mellem Kina og EU.
Kina, der håber på EU-støtte til at komme med i verdenshandelsorganisationen, WTO, har også lovet at åbne nye dele af sit skibsfartsmarked for europæiske firmaer. Hidtil har kun USA haft adgang til det lukrative marked.

Svinefoder skal være fri for vækstfremmere
*Ved årsskiftet 1997/98 skal vækstfremmerene være væk fra foderet til de danske slagtesvin. Det vil Landsudvalget for Svin og Danske Slagterier nu arbejde for. Initiativet blev taget på et møde onsdag, hvor også den danske foderbranche har tilsluttet sig målsætningen, oplyser Landsudvalget for Svin. Tiltaget vil kunne nedbringe landbrugets samlede forbrug af antibiotiske vækstfremmere i svinesektoren med omkring to tredjedele.
De tre brancheorganisationer var på mødet enige om, at der skal etableres et system til kontrol af, at aftalen overholdes. Derudover overvejer man et bodsystem i slagteriernes regi, hvis nogle svineproducenter ikke overholder aftalen.

Polens nye regeringsleder fundet
*Den 57-årige Jerzy Buzek blev onsdag med stort flertal valgt til Solidaritet-blokkens kandidat til posten som regeringschef for Polens næste centrum-højre-regering. Solidaritets-blokken (AWS) vandt 201 af det polske parlaments 460 pladser ved parlamentsvalget i september. Inden Jer-zy Buzek formelt udpeges til regeringsleder skal han også godkendes af Frihedsunionen (UW), der med 60 pladser er parlamentets tredje største. Det anses dog for en formalitet, da de to partiers ledere tirsdag blev enige om et regeringsprogram.
Den i politisk sammenhæng relativt ukendte kemiprofessor begyndte sin politiske løbebane i 1980 i den uafhængige fagbevægelse Solidaritet. Siden har han langsomt arbejder sig op gennem rækkerne. Jerzy Buzek efterfølger den nuværende ministerpræsident Wlodzimirz Cimoszewicz, der har ledet en centrum-venstre-regering af ekskommunisterne i Den Demokratiske Venstrealliance (SLD) og Bondepartiet.

Mange stemte ved indvandrervalg
*37,2 procent af de ca. 7.500 stemmeberettigede indvandrere i Odense Kommune - og knap 48 procent i Vollsmose - deltog i valget af medlemmerne til landets første indvandrerråd, som bliver en rådgivende organ til Odense Byråd. Rådet blev på 12 medlemmer. Der kunne have været valgt 13, men ingen stillede op på den bosniske liste.
Valgdeltagelsen overraskede selv de mest optimistiske i kommunen.

Sult og kulde truer det tidligere Sovjet
*Over en million børn og ældre risikerer at dø af sult og kulde i det tidligere Sovjetunionen, hvis ikke de får hjælp i form af mad, tøj og medicin i den kommende vinter. Derfor appellerer Den Internationale Røde Kors Kommite (IFRC) nu om hjælp. Komiteen indleder sammen med de nationale Røde Kors organisationer i Rusland, Ukraine, Hviderusland og Moldavien en international kampagne, hvis mål er at indsamle godt 100 millioner kroner i form af medicin, mad, tøj, sko og forskellige sundhedsartikler, som skal fordeles gratis til fattige indbyggere i de hårdest ramte egne.

Cassini kom i luften
*Den omstridte, plutoniumdrevne rummission "Cassini/Huygens" blev onsdag kl. 10.43 dansk tid opsendt fra NASA's rumcenter, Cape Canaveral i Florida. I løbet af de næste syv år skal Cassini-fartøjet tilbagelægge 3,5 billoner kilometer på sin rejse mod planeten Saturn, hvor Huygens-sonden i fire år skal samle data. Undersøgelserne vil navnlig koncentrere sig om en af Saturns måner; Titan, hvis atmosfære menes at ligne Jordens, før der opstod liv her på planeten.
De 32,6 kilo plutonium ombord har bekymret miljøgrupper og politikere på grund af den mulige atomforurening af Jorden, hvis rumsonden skulle forulykke på sin færd gennem atmosfæren.

Fyn får fast hjemmefødselsordning
*Som det første amt i Danmark etablerer Fyns Amt 20. oktober en hjemmefødselsordning, der skal tage sig af alle hjemmefødsler i amtet, oplyser Sygehus Fyn. Fremover skal tre faste jordemødre med hovedkvarter i Ringe ryjje ud til de kvinder, der ønsker at føde hjemme. Årligt gælder det cirka 60 af de omkring 6.000 fødsler.
I Holland foregår 35 procent af samtlige fødsler hjemme, og undersøgelser fra både Holland og England viser, at der er lige så sikkert for en rask kvinde som at føde på hospital. Halvdelen af alle de fynske fødsler kunne ifølge Sygehus Fyn trygt foregå hjemme.

Ruslands regering reddet i første omgang
*Det russiske Underhus, Dumaen, udsatte onsdag en mistillidsafstemning til regeringen i en uge, efter at præsident Boris Jeltsin havde fremsat en dramatisk appel og tilbudt et kompromis med kommunisterne. Striden står om regeringens udspil næste års finanslov, som Kommunistpartiet, der står stærkt i Dumaen, mener skærer for dybt til benet og i øvrigt overskrider regeringens beføjelser.
Det er især de "unge reformpolitikere" Nimsov og Tjubais, som kommunisterne ønsker at stække, men med et mistillidsvotum til den siddende regering kunne Kommunisterne risikere, at ministerpræsident Viktor Tjernomyrdin trådte tilbage. Det ville give præsident Jeltsin mulighed for at udpege Tjubais som regeringsleder - og udskrive valg, hvis ikke Parlamentet godkendte ham.
Nu tilbød præsidenten så i stedet en fremstrakt hånd: "Jeg ønsker ikke et nyt valg," sagde Jeltsin ifølge parlamentsformanden Gennadij Selesnjov, der læste præsidentens erklæring op.
"Af hensyn til en stabil udvikling i Rusland appellerer jeg til de 145 delegerede, der har taget initiativ til et mistillidsvotum, om at tage det tilbage. Jeg garanterer, at regeringen vil drage konklusioner fra den kritik, der er blevet fremført," forlød det fra Jeltsin.
Også ministerpræsidenten anslog en forsonlig tone, og Kommunistpartiets leder, Gennadij Sjuganov, der har ført an i kritikken, accepterede at overveje kompromis-tilbudet.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her