Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

13. oktober 1997

Det yderste højre stormer frem
*Hvis der var folketingsvalg nu, ville resultatet sende chokbølger gennem dansk politik. Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet står til at få hele 21 mandater mod de 11 mandater, som Fremskridtspartiet scorede ved valget i 1994.
Tallene er fra en meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske Tidende.
Socialdemokratiet får tilslutning fra 33,2 procent af vælgerne, men Nyrup ville ikke være i stand til at danne regering, hvis meningsmålingen var valgresultatet. Regeringen, SF og Enhedslisten ville sammen med et nordatlantisk mandat stå til blot 84 mandater. I midten ville CD få 2 procent og lige akkurat gøre sig fortjent til fire mandater. Så ikke engang CD ville kunne redde Nyrup.
Til højre ville Venstre, de Konservative, Dansk Folkeparti og Fremskridtspartiet få 91 mandater, hvis man medregner tre nordatlantiske mandater. Venstre har stabiliseret sig på 26 procent, mens de Konservative er tilbage på niveauet fra det tidlige forår, da spritkørsel var det vigtigste tema i partiet.
Det mest opsigtsvækkende er tallene for Dansk Folkeparti. I juni fik partiet tilslutning fra 3,6 procent af vælgerne - i dag får partiet 7,7 procent og bliver det fjerdestørste parti.

Danske kampfly til Tyrkiet
*Danmark og Tyrkiet har indgået en hemmelig aftale om, at danske kampfly og missiler skal sendes til Tyrkiet i tilfælde af en krise eller konflikt i Sydeuropa, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
12 kampfly af typen F16 og en missilenhed på 420 mand er udpeget og trænet til at skulle afgå til en bestemt luftbase i Tyrkiet, hvorfra danske kampfly kan deltage i aktioner overalt i Sydeuropa, Mellemøsten og i det nordlige Afrika.
Aftalen er kontroversiel, og Forsvarsministeriet har i følge avisen forsøgt at skjule dens eksistens.
Det skyldes, at aftalen er indgået med netop Tyrkiet, hvis forhold til både menneskerettighederne og andre NATO-allierede er anstrengt. Dertil kommer, at den nye aftale meget præcist afslører, hvor NATO ser den nye tids trusler: I Mellemøsten og Nordafrika.

Tvivl om russisk støtte til mineforbud
*Kreml sagde lørdag, at der ikke er fastsat nogen dato for, hvornår Rusland vil tilslutte sig et verdensomfattende forbud mod landminer, selv om præsident Boris Jeltsin har lovet at støtte det.
Den russiske præsident sagde fredag på Europarådets topmøde om menneskerettigheder i Strasbourg, at Rusland går ind for et globalt forbud mod landminer.
Hans udtalelse skabte uklarhed om, hvorvidt Rusland vil underskrive traktaten i den udformning, som blev støttet af næsten 100 lande ved en konference i Oslo i sidste måned, eller om Moskva ønsker yderligere diskussion om aftalen, der skal underskrives i Canadas hovedstad, Ottawa, i begyndelsen af december.
Derimod står USA "klippefast i sin modstand mod et forbud mod landminer", hed det i en erklæring fra den amerikanske præsident Clinton.

EU forbereder miljø-sager mod Danmark
*EU-kommissionen forbereder i øjeblikket en bølge af retssager mod Danmark for brud på EUs miljøregler.
Kommissionen mener, at Danmark på flere områder er så langt bagefter med kravene til natur- og miljøbeskyttelse, at det udgør et brud på EU-traktaten, skriver Politiken. Miljøkommissr Ritt Bjerregaard vil i første omgang stævne Danmark for landbrugets nitrat-forurening af vandmiljøet. Flere andre EU-lande har allerede modtaget en stævning.
"Vi har ventet med Danmark, fordi de har søgt om dispensation fra reglerne. Det har vi afvist. Næste skridt er at tage stilling til, om reglerne bliver overholdt. Og hvis Danmark overtræder reglerne - hvad de rent faktisk gør - bliver der selvfølgelig indledt en sag," siger Ritt Bjerregaard.
Miljøkommissæren bebuder samtidigt en sag om overtrædelse af kravene til beskyttelse af naturområder, fugle og fiskevand.

Selvmordsmateriale trækkes tilbage
*Lægen Søren Ventegodt trækker sit undervisningsmateriale om selvmord tilbage, oplyste han søndag aften til TV-Avisen på DR.
Det sker tilsyneladende efter, at en række danske forskere har advaret imod Ventegodts materiale, som er rettet mod de ældste klasser i Folkeskolen.
Det omstridte undervisningsmateriale indeholder opgaver om selvmord, som i værste fald kan inspirere unge til at tage livet af sig, siger eksperterne.
I en af de opgaver, som Søren Ventegodt har formuleret, bliver eleverne bedt om at skrive et afskedsbrev til deres forældre med en forklaring på, hvorfor de "tog livet af sig".
"Ved at skrive et afskedsbrev kommer de unge ind i en tankegang, som man ikke skal lokke dem ind i. Unge mennesker i den alder er meget let påvirkelige," siger psykiater Merete Nordentoft, Bispebjerg Hospital til Politiken.

Mossad-attentat undersøges i Israel
*En regeringsundersøgelse af det kluntede israelske mordforsøg på en militant palæstinensisk Hamas-leder i Jordan blev indledt søndag.
Det er ministerpræsident Benjamin Netanyahu, der har nedsat en såkaldt "afklaringsgruppe" på tre personer, som på regeringens vegne skal undersøge, hvad der betegnes som "de nærmere omstændigheder" ved mordforsøget, som blev udført af agenter fra Israels efterretningstjeneste Mossad.
Men det var også Benjamin Netanyahu, der personligt gav Mossad ordre til at myrde Hamas-lederen Khaled Meshal, der befandt sig i Jordans hovedstad, Amman.
Kritikere siger, at undersøgelsesgruppen blot er simpelt forsøg på at hvidvaske Netahyahus hænder, og at resultatet er givet på forhånd.

IRA hjalp nazisterne under krigen
*Den britiske avis Sunday Telegraph citerer en irsk senator for oplysninger om, at IRA under Anden Verdenskrig forsynede Tyskland med militære oplysninger, som gjorde det muligt for det tyske luftvåben at dræbe 1000 mennesker ved et bombetogt mod Belfast.
Den tidligere senator, Sam McAughtry, siger, at han har fået oplysningerne af et tidligere medlem af IRA, som af frygt for repressalier har nægtet at oplyse sin identitet.
Det tidligere IRA-medlem siger, at han havde hjulpet med at samle oplysninger om mål i Belfasts havneområde og om skader anrettet ved tyske luftangreb. Han havde givet oplysningerne til sin overordnede i IRA, som sendte dem videre til den tyske mission i Dublin.
Luftwaffe gennemførte i 1941 fire bombetogter mod Belfast, som tilsammen kostede 1000 mennesker livet og gjorde 25.000 hjemløse.
IRA var specielt involveret i rapporterne om skaderne ved det første bombetogt, siger senator Sam McAughtry.

Malaysia dropper Danyard
*Danyard er ikke længere med i udviklingsprojektet omkring byggeri af 27 patruljeskibe til Malaysia. Dermed vurderes forretningsmanden Amin Shahs køb af aktieposter på i alt 100 millioner dollar i Danyard som urealistisk, skriver Vendsyssel Tidende.
Fredag returnerede det malaysiske finansministerium i Kuala Lumpur den garanti, som Danyard havde stillet i forbindelse med tilbuddet om at bygge i første omgang seks patruljeskibe til den malaysiske stat.
En chance for fortsat deltagelse i projektet kunne være at køre halvt om halvt med det billigere, tyske værft, men det skulle Amin Shah ifølge avisens kilder have afvist. Den malaysiske forretningsmand har tætte bånd til regeringen i Malaysia. Afgørelsen om udførsel af de mange penge ligger hos den malaysiske regering, der er hårdt presset af en valuta-krise.

Oplysninger om smog holdt tilbage
*De sidste måneders smog- og luftforureningskatastrofe i Sydøstasien kunne være undgået, hvis oplysninger om skovbrande i Indonesien var blevet offentliggjort flere uger tidligere, end det skete. Det skriver avisen Singapore Sunday Times.
Bladet skriver, at satellitfotos afslørede store skovbrande i Indonesien, som var årsag til luftforureningen, allerede i maj måned. En højtstående embedsmand i Singapores miljøministerium sagde dengang til avisen, at Indonesien ikke skulle nævnes og dermed hænges ud i offentligheden, fordi det kunne føre til regionale uoverensstemmelser.
"Men er hensynet til følsomme nabolande sket på bekostning af hensynet til befolkningens sikkerhed," spørger bladet og tilføjer: "Hvis alle ansvarlige i regionen, straks oplysningerne forelå, var skredet til handling, kunne denne miljø- og sundhedskatastrofe være undgået."

Kohl ikke den rette til at lede Tyskland
*Mindre end en tredjedel af tyskerne mener, at forbundskansler Helmut Kohl er den rette person til at lede Tyskland i dets nuværende situation, viste en meningsmåling, der blev offentliggjort søndag af Forsa-instituttet.
Omkring 30 procent af de adspurgte sagde, at Kohl var den rigtige til at løse Tysklands økonomiske og politiske krise, mens 56 procent sagde, at han er den forkerte mand på lederposten.
Blandt medlemmerne af den konservative alliance mellem Kohls Kristelige Demokratiske Union (CDU) og søsterpartiet Den Kristelige Sociale Union (CSU) støttede 69 procent Kohl, mens 20 procent erklærede sig som modstandere af ham.

Kinesere i protest mod fabrikslukning
*Kinesisk politi bekræfter, at ledige arbejdere har deltaget i en protestdemonstration i byen Zigong i Sichuan-provinsen. En politimand sagde, at demonstrationen var rettet mod en domstolsafgørelse om at lukke en række firmaer.
Han fortalte ikke hvor mange virksomheder, som var blevet erklæret bankerot, og bekræftede heller ikke oplysninger om, at demonstrationerne havde været voldelige.
Embedsmænd i Zigong afviser, at der har været demonstrationer i byen.
En New York-baseret menneskerettighedsgruppe oplyser, at omkring 1000 mennesker deltog i demonstrationerne og i sammenstød med politiet, som hindrede dem i at blokere en vej midt i byen.

Baskisk parti for retten i Spanien
*En opsigtsvækkende retssag indledes mandag i Madrid, hvor 23 personer fra partiledelsen i det baskiske nationalistiske parti, Herri Batasuna (HB) stilles for den spanske højesteret.
HB er den politiske gren af ETA, den baskiske løsrivelsesbevægelse, som i over 30 år har benyttet terror som middel i sin kamp for et frit Baskerland. Retssagen er kontroversiel, da et lovligt politisk partis ledelse sættes på anklagebænken. Det sker, fordi lederne af Herri Batasuna, anklages for samarbejde med "en væbnet gruppe" - ETA og for at "forsvare terrorisme".
Konkret er brøden, at politikerne fra HB sendte en video til spansk tv med maskerede ETA-medlemmer i elefanthuer, som sad med maskinpistoler og plæderede for et "demokratisk alternativ" for Baskerlandet. Karmelo Landa, en af lederne af partiet, siger til Ritzau, at indslaget var et tilbud om fred fra ETA's side og ikke en støtte til ETA's vold.

Varm velkomst til dronning Elisabeth i Indien
*Omkring 50 repræsentanter for den indiske sikh-befolkning demonstrerede søndag i hovedstaden New Delhi som optakt til den britiske dronning Elisabeths besøg i Indien. Demonstranterne, der blev mødt med politiets vandkanoner, krævede, at dronningen skulle sige undskyld for en massakre, der fandt sted i 1919.
Lederen af demonstranterne Paramjit Singh Pamma sagde til nyhedsbureauet Reuter, at dronningen skulle komme med en undskyldning for massakren ved Jallianwala Bagh i 1919, hvor 379 ubevæbnede indere blev dræbt af britiske soldater.
Dronning Elisabeth og prins Philip skal under det syv dage lange ophold i Indien bl.a. besøge Det Gyldne Tempel i Amritsar, og dronningen vil ved den lejlighed lægge en krans ved Jallianwala Bagh.
Men den britiske højkommissær i Indien, David Gore-Booth, sagde søndag, at dronningen ikke ville komme med en direkte undskyldning.
Det er den britiske dronnings første besøg i Indien i 15 år. Udover Amritsar besøger dronning Elisabeth og prins Philip Madras og Kochi i den sydlige del af Indien.
Parret kommer til Indien efter et besøg i nabolandet Pakistan.

Redigeret af Vera Bundgaard

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu