Læsetid: 8 min.

Døgnets Nyheder

9. oktober 1997

Opposition vil ikke tage ansvar for et valg
*Alle taler om det, men det bliver regeringen, der skal gøre noget ved det. Hverken oppositionens højre- eller venstrefløj er umiddelbart parat til at påtage sig ansvaret for, at der udskrives valg til folketinget, hvis der ikke kan samles flertal for regerings udspil til en opstramning af økonomien.
Venstre og Konservative spillede ud med et forhandlingsalternativ til regeringens forslag om en bunden ATP-opsparing næste år. SF erklærede sig rede til at forhandle om ATP-opsparingen, hvis der lægges en bundgrænse, så de lavestlønnede ikke bliver ramt. Det siger regeringen dog nej tak til.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen orienterede i går Dronningen om, at den nuværende politiske situation er så ustabil, at det kan ende med valg. Buddene på en valgdato lød fra Christiansborg i går på alt fra 30. oktober og til lige efter årsskiftet.
Leder og artikel på forsiden
Artikler side 3 og 4

Nordkorea får sin Kære Leder
*Magtovertagelsen i verdens første kommunistiske dynasti er en realitet. Efter tre års sorg for faderen, Nordkoreas Store Leder, Kim Il-sung er sønnen, Nordkoreas Kære Leder, Kim Jong-il nu endelig udnævnt til generalsekretær i Arbejderpartiet.
I de mellemliggende år har Kim Jong-il ført et tilbagetrukket, men efter alt at dømme aktivt magtfuldt liv som øverste leder af landets militær. Han har bl.a. forfremmet 120 yngre officerer til generaler, rokeret om i det statslige bureaukrati og udskiftet ældre partimedlemmer med andre, der anses for at være mere loyale mod ham, siger iagttagere.
Leder på bagsiden
Artikel side 5

Indgreb rammer ikke beskæftigelsen
*Regeringens økonomiske indgreb vil umiddelbart dæmpe forbruget med fem mia. kr., så det private forbrug næste år vil begrænse sig til at stige med 2,5 pct. mod 4 pct i år. Det skønner regeringen i sin nye Økonomiske Oversigt.
Ifølge den dæmpes dansk økonomi næste år med 0,7 pct. af den samlede produktion ved indgrebet samt regeringens finanslovsforslag. Det betyder, at overskuddet overfor udlandet vil blive næste dobbelt så stort som i år. Til gavn for afbetalingerne på udlandsgælden og til glæde for finans- og økonomininistrene.
Trods bremsen skønner regeringen, at 2.626.000 danskere vil være i arbejde næste år - det højeste tal nogensinde. Det vil bringe arbejdsløsheden ned på 7,4 pct.

Lykketoft: Kommuner taber ikke penge
*Det er lodret forkert, at regeringens forslag om en bunden opsparing i ATP næste år vil koster kommunerne én eneste krone. Det siger finansminister Mogens Lykketoft (S), efter en advarsel fra hans partifælle, Århus-borgmester Thorkild Simonsen, om, at indgrebet alene vil koste Århus kommune omkring 50 til 60 mio. kroner i tabte skatteindtægter.
Mogens Lykketoft peger på, at det klart fremgår af regeringens aftale med kommunerne for 1998, at de skal kompenseres for tiltag, der påvirker deres skattegrundlag.

Arafat og Netanyhau bryder isen
*Otte måneders tyk is mellem den israelske ministerpræsident, Benjamin Netan-yahu, og den palæstinensiske præsident, Yasser Arafat blev tidligt onsdag brudt, da de to mødtes - og blev enige om at mødes igen med jævne mellemrum. Desuden skal forhandlingerne mellem de to parter i den mellemøstlige fredsproces genoptages på alle niveauer.
Fredsprocessen i Mellemøsten har været blokeret siden marts på grund af nye jødiske bosættelser i det øst-arabiske Jerusalem og islamiske selvmords-bombeangreb. Det aktuelle møde tolkes som indirekte resultat af, at et fejlslagent attentat har tvunget Israel til at frigive grundlæggeren af den palæstinen-siske Hamas-gruppe. Skandalen har lagt pres på Netanyahu og Arafat er presset af Hamas' indflydelse i selvstyreområderne.

*Miljøkommissær Ritt Bjerregaard vil have renset luften over EU, og hun fik onsdag hele Europa-Kommissionens tilslutning til et forslag, som vil sænke grænserne for en del skadelige stoffer i luften.
Direktivet, som bl.a. omfatter svovldioxyd, bly og støv, er det første af sin art på området, og de nye grænseværdier bygger på verdenssundhedsorganisationen WHO's retningslinjer for luftrensning. Målsætningerne skal nås i perioden 2005 til 2010.
"Selv om luftens kvalitet er blevet forbedret de seneste ti år, opstår der fortsat episoder, som er skadelige for menneskenes sundhed," sagde Ritt Bjerregaard, bl.a. med henvisning til de nødtvungne, franske éndags-begrænsninger på bilkørslen i det stærkt forurenede Paris.

Nordsøværftet genopstår næppe
*Nordsøværftet i Ringkøbing bliver ikke rekonstrueret og genopstår derfor ikke som et nyt selvstændigt skibsværft. Det er konsekvensen af, at Aarhus Flydedok vil bygge det halvfærdige, fejlbehæftede kemikalietankskib "nummer 230" færdigt for den italienske køber. Arbejdet på "230" skulle være grundlaget for en rekonstruktion af Nordsøværftet, og tidligere fællestillidsmand på Nordsøværftet Ebbe Dahl, talsmand for rekonstruktions-gruppen, vil nu som en sidste udvej foreslå, at Nordsøværftets medarbejdere får tilbud om at bygge nr. 230 og de tre følgende skibe for Aarhus Flydedoks regning og risiko. Den idé vækker ikke begejstring hos Aarhus Flydedok.

TV 2's fremtid er stadig uafklaret
*En endelig afgørelse i Folketinget af TV2's og den fjerde radiokanals fremtid er efter alt at dømme udskudt til år 2001. Ingen af partierne bag sidste års medieforlig gav sig i de afgørende forhandlinger. Regeringen og SF stod fast på at bevare TV 2 helt i offentligt regi og også lade Danmarks Radio beholde den fjerde radiokanal. Og de borgerlige forligspartier ville ikke slække på kravet om, at få omdannet TV2 til et helt eller delvist privatejet aktieselskab og brudt DR's monopol på landsdækkende radio ved at give den fjerde radiokanal til en privat, reklamefinansieret station.
Kun økonomiske vanskeligeher for kanalen kan bringe spørgsmålet om TV 2 på bane igen foreløbig.
Artikel side 4

Svensk giftforurening efter tunnelbyggeri
*Det svenske politi har startet en efterforskning af den store forureningsskandale, der har ramt Sverige. Myndigheder har konstateret, at store mængder gift er sivet ud i forbindelse med byggeriet af en tunnel gennem Hallandsåsen, der adskiller Halland og Skåne. Giften Alkrylmid, der menes at stamme fra det fransk fabrikerede produkt Rhoca-Gil, som bruges til at tætne tunnelen.
Giften har tidligere givet arbejdere i USA, Kina og Skotland nerveskader, og alle de berørte svenske arbejdere skal nu undersøges af læger. Desuden er kvæg, der græssede i nærheden af byggeriet, blevet slagtet, og et dambrug er blevet ramt af det giftige vand, som pumpes op af tunnelen.
Tunnelen bliver efter planen Sveriges længste, 8,5 km. På en bare 380 meter lang strækning har entreprenøren, det svenske firma Skanska, brugt 1780 ton Rhoca-Gil. Der er planlagt en protest demonstration mod byggeriet på søndag.

Kampe breder sig over Congo-floden
*Hovedstæderne Kinshasa og Brazzaville udvekslede onsdag heftig artilleri-ild tværs over deres fælles grænse - Congo-floden. Vestlige sikkerhedskilder sagde til Reuter, at soldater i Brazza-ville - hovedstaden i Congo-Brazzaville - sendte raketter og morterer over grænsen mod Kinshasa - hovedstaden i Den Demokratiske Republik Congo (tidl. Zaire). Soldater i Kinshasa svarede igen med kanoner og artilleri.
Den snart fire måneder lange borgerkrig mellem den tidligere og den nuværende leder i Brazzaville har kostet 21 mennesker livet i Kinshasa, når tilsyneladende vildfarne kugler og granater har fundet vej tværs over floden. For få dage siden besluttede lederen af Den Demokratiske Republik Congo, Laurent Kabila, at sende soldater over floden med henblik på at oprette en sikkerhedskorridor langs floden for at hindre konflikten i at brede sig og koste flere menneskeliv i Kinshasa.

Brystkræft-udstyr er for dårligt
*Hvert tiende af de røngtenbilleder, der bliver taget ved screeninger for brystkræft er ubrugeligt. Det skriver Statens Institut for Strålehygiejne i en ny rapport, og det får nu amterne til at tage problemet med det dårlige mammografiudstyr op.
"Hvis der kan rettes berettiget tvivl om kvaliteten af apparaturparken, så bør der naturligvis gøres noget ved det, og der bør ske en kvalitetssikring af alt apparatur. Der er meget psykologi med i screeningen, og det er vigtigt, at kvinderne kan have tillid til, at resultaterne er rigtige," siger formanden for Amtsrådsforeningens sygehusudvalg, amtsborgmester Knud Andersen (V), til Politiken.

Kroatien ikke moden til at få Østslavonien
*FN endnu ikke er parat til at tilbagelevere Østslavonien til Kroatien, fordi den kroatiske regering "udviser manglende politisk vilje" og ikke gør nok for at afhjælpe frygten blandt serbere i Østslavonien. Det har FN's generalsekretær, Kofi Annan, oplyst FN's Sikkerhedsråd om.
FN's fredsbevarende styrke i Østslavonien skal trækkes ud 15. november, men Annan lægger op til, at selve suverænitets-overdragelsen, som efter planen skulle finde sted 15. januar, kan blive udskudt.
Området mellem Serbien og Kroatien var skueplads for nogle af de mest brutale slag under krigen, og administreres indtil 15. januar af 400 politifolk og 100 militærobservatører under FN.

*Svaler fra Tjernobyl-regionen i Ukraine har fået varige genetiske skader fra reaktorkatastrofen i 1986. Den radioaktive stråling har skadet svalernes arveanlæg, skriver Hans Ellegren og medarbejdere fra det svenske landbrugsuniversitet i Uppsala i det britiske videnskabsmagasin Nature.
Genskaderne er særligt tydelige i en "delvis albinisme" hos landsvaler. Fjerene på ryg og vinger, der normalt er blåsorte, er nu blandet med enkelte snehvide fjer, og fuglene ser plettede ud. I sammenligning med landsvaler fra ubestrålede områder har fuglene fra Tjernobyl en langt højere dødelighed. Antallet af ynglende par er i løbet af de sidste seks år gået tilbage fra 202 til 76 par.

Frygt for ny serbisk nationalisme
*Der skal holdes et nyt præsidentvalg i Serbien. Det afgjorde den officielle valgkommission onsdag, da det stod klart, at stemmeprocenten ved søndagens valg ikke nåede over de nødvendige 50 procent. Kun 48,9 procent af vælgerne stemte. Den ultranationalistiske Vojislav Seselj fik 49,1 procent af de afgivne stemmer, Zoran Lilic, som er støttet af Serbiens stærke mand Slobodan Milosevic, fik 47,9 procent.
For at kunne danne modvægt mod den tiltagende nationalisme er Serbiens demokratiske opposition begyndt at lede efter en præsidentkandidat. Flere oppositionspartier, der ikke deltog ved sidste valgrunde, overvejer at deltage i den nye valgrunde, der ventes i slutningen af året eller starten af 1998.
Netop frygten for at den nye bølge af ultranationalisme blandt serberne vil skylle ind i naborepublikkerne fik i går den internationale mægler i Bosnien, Carlos Westendorp, til at opfordre til, at præsidentvalget i den serbiske del af Bosnien udsættes til foråret i stedet for at afvikle det allerede 7. december, som planen er nu.
Præsidentvalget betragtes som afgørende for den igangværende magtkamp mellem ultranationalister, der støtter den sigtede krigsforbryder og tidligere præsident Radovan Karadzic og den nuværende præsident, Biljana Plavsic, der har forsøgt at samarbejde med Vesten om de internationale fredsbestræbelser.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her