Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

8. oktober 1997

Amsterdam-traktat til afstemning 28. maj
*Torsdag 28. maj 1998 bliver dagen, da danskerne skal til folkeafstemning om Amsterdam-traktaten, oplyste statsminister Poul Nyrup Rasmussen i sin åbningstale til Folketinget. Og statsministeren lagde ikke skjul på, hvor han helst ser krydset anbragt:
"Et ja ved den kommende folkeafstemning vil tegne et perspektiv for Danmark i Europa. Et nej vil sætte Danmark på sidelinjen. Det ønsker regeringen ikke. Der hører Danmark ikke hjemme," sagde han.
Mandag konkluderede Ju-stitsministeriet, at Danmark ved at tiltræde traktaten afgiver suverænitet "i nærmere bestemt omfang", så grundloven ikke skal ændres.

Tvungen opsparing skal bremse forbruget
*Står det til regeringen, skal alle danskere næste år indbetale yderligere én pct. af lønnen som ekstra pension i Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP). Det vil øge opsparingen med fire mia. kr. Samtidig skal det være dyrere at tage tillægslån i ejerboliger. Stempelafgiften sættes op fra 1,5 pct. til 5 pct. Forslaget omfatter ikke lån ved hussalg eller nybyggeri.
Desuden vil regeringen gennemgå statsbudgettet med tættekam for at finde to mia. kr., der kan spares væk. Endelig skal arbejdsløse efter seks måneders ledighed kunne anvises og søge rimeligt arbejde udenfor deres fagområde. Voksen- og efteruddannelse skal også forenkles.
Det økonomiske indgreb, som statsminister Poul Nyrup Rasmussen præsenterede i sin åbningstale til Folketinget, skal lægge en dæmper på forbruget, så det ikke æder overskuddet på betalingsbalancen.
Artikler på forsiden
Tema side 3

Flygtninge skal fortjene opholdstilladelse
*Flygtninge og indvandrere skal ikke længere automatisk have permanent opholdstilladelse, når de har været i Danmark i tre år. De skal gøre sig fortjent til den. Blandt andet ved at lære dansk, blive integreret på arbejdsmarkedet, holde sig ude af kriminalitet og undgå at stifte større gæld til det offentlige.
Det er essensen i et udspil til en ny integrationslov for flygtninge og familiesammenførte indvandrere fra indenrigsminister Birte Weiss. Ministeren håber, at politikerne ved at stille flere krav til flygtninge, kan skabe et mere positivt syn på udlændinge med permanent opholdstilladelse.
De borgerlige partier har taget godt mod udspillet, og SF er positiv overfor den del der indebærer, at der skal laves individuelle handlingsplaner for flygtninge, men partiet frygter, at arbejdsmarkedet er for stift til at løfte integrationsopgaven.
Nyhedsanalyse her på siden

Israel afviser udspil fra Hamas
*Den palæstinensiske Hamas-gruppes åndelige leder, Sheik Ahmed Yassin, tilbød tirsdag Israel at standse alle selvmordsattentater på israelske mål, hvis Israel bl. a. indstiller ødelæggelsen af palæstinensiske huse og konfiskation af palæstinensisk jord. Israel afslog promte, omend Arieh Deri fra det ortodokse Shas-parti i ministerpræsident Benjamin Netanyahus koalitionsregering opfordrede til dialog med Hamas.
Der arbejdes sideløbende på at få et topmøde i stand mellem den palæstinensiske leder Yasser Arafat og Netanyahu.
Artikel på forsiden og side 5

Italiensk regering stadig på vippen
*Den italienske ministerpræsident, Romano Prodi, fremlagde tirsdag lovforslag om arbejdstidsnedsættelse og beskæftigelsesfremme i et forsøg på at løse sin regeringskrise. Men partiet Kommunistisk Fornyelse lod sig ikke umiddelbart overtale til at støtte Prodis finanslov for 1998. Kommunistlederen Faustino Bertinotti sagde, at partiet ville stemme imod budgettet, fordi Prodis nye forslag er utilstrækkelige.
Uden de nye kommunisters støtte vil Prodis 17 måneder gamle centrum-venstre regering være bragt til fald, og det kan hæmme Italien i forberedelserne til deltagelse i EU's møntunion fra 1. januar 1999.

Minister ser kritisk på vækstfremmere
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen er parat til at forbyde flere af landbrugets såkaldte antibiotiske vækstfremmere, hvis nye undersøgelser viser, at stofferne udgør en risiko for mennesker. Men ministeren vil have EU med på et eventuelt forbud, og stoffernes farlighed skal dokumenteres. En frisk rapport er på vej til fødevareministeren omkring nytår.
Danmark har tidligere forbudt vækstfremmeren avo-parcin, men dokumentar-programmet Journalen på DR-1 satte tirsdag aften nyt fokus på de øvrige 10 vækstfremmere på markedet. Statens Seruminstitut advarer om, at mennesker muligvis kan blive imune overfor antibiotika ved at spise kød fra dyr, der har fået vækstfremmere. Det afviser svinebranchen dog.
Artikel side 4

Våbenhvile splitter algeriske islamister
*Den Islamiske Frelserfront (FIS), som er det største oppositionsparti i Algeriet, blev tirsdag splittet i spørgsmålet om en eventuel våbenhvile i kampene mellem væbnede islamiske grupper og militæret.
Tilhængere af FIS' stifter, Abassi Madani, beskyldte partiets eksilledelse for at give efter for regeringens krav ved at være fortaler for en våbenhvile. Madani-fløjen har derfor stiftet et rivaliserende parti, oplyste Ahmed Zaoui fra den nye gruppe i Bruxelles i en erklæring.
Det nye parti har fået navnet FIS' Koordineringsråd. FIS' eksilledelse, som har hjemme i Tyskland, går ind for en ensidig våbenhvile, sådan som FIS' væbnede fløj, Den Islamiske Frelserhær, har opfordret til.

Dansk drikkevand vil kræve rensning
*Forureningen af drikkevandet er så alvorlig, at rensning af drikkevandet ikke kan undgåes fremover. Det erkender vandværkerne med beklagelse. I dag renser kun et par danske vandværker deres vand, men om få år skønnes over 60 store danske vandforsyninger at være tvunget til drikkevandsrensning.
Nye tal fra amterne samlet af Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) viser, at 15 pct. af landets grundvandsboringer er forurenet over de tilladte grænseværdier med BAM, der er et nedbrydningsprodukt fra sprøjtemidler. Undersøgelserne har desuden afsløret 35 forskellige stoffer i drikkevandet - heraf 24 i mængder over grænseværdierne for drikkevand. Vandværkerne har for kort tid siden efterlyst et forbud mod sprøjtegifte for at forebygge nødvendigheden af at rense drikkevandet.

400 dræbte ved kampe i Sri Lanka
*Antallet af dræbte efter to dages hårde kampe mellem regeringsstyrker og tamilske partisaner i det nordlige Sri Lanka er steget til over 400, medelte militære kilder tirsdag. Mandagens heftige kampe mellem hæren og medlemmer af Tamil Eelams Befrielses Tigre (LTTE) om kontrollen med en vigtig landevej til Mankulam, der ligger omkring 260 km fra hovedstaden Colombo, meldes at have kostet over 200 partisaner og 30 soldater livet. Hæren indledte en offensiv søndag for at vinde kontrol over landevejen, der forbinder regeringshærens frontlinje ved byen Vavuniya med halvøen Jaffna.
LTTE har siden 1983 kæmpet for selvstyre for det tamilske mindretal på det nordlige og østlige Sri Lanka.

Ri-Bus-sag nærmer sig sin afslutning
*Retssagen mod fire Ri-Bus-aktivister går i dag ind i slutspillet, når anklager Karsten Laub tager hul på proceduren ved retten i Esbjerg. Torsdag giver de tiltaltes forsvarsadvokater deres syn på beviserne i sagen, mens fredag er afsat til parternes replik og duplik. Herefter vil retten votere, og den endelige afgørelse ventes i løbet af et par uger.
Sagen har allerede nu kørt to uger ud over de syv uger, sagen var planlagt til at vare. Forsinkelsen skyldes blandt andet, at et af anklageskriftets punkter om bagmandsvirksomhed i forbindelse med hærværksaktioner i byen er blevet prøvet ved både Lands- og Højesteret.
SiD og en række andre fagforeninger arrangerer i dag faneborg og demonstration i solidaritet med de fire tiltalte foran domhuset i Esbjerg.

Verdensbank advarer mod klimaindgreb
*En global aftale om at nedbringe udslippet af drivhus-gasser må ikke hindre den økonomiske udvikling i verdens fattige lande, advarer Verdensbanken.
"De rige industrilande er ansvarlige for størsteparten af udslip og de har råd til at reducere det," sagde Robert Watson, direktør for Verdensbankens miljøafdeling ved starten på Verdensbankens konference om globale klima-forandringer.
De mere end 150 lande, der har underskrevet FN's konvention om klima-forandringer fra 1992 mødes i begyndelsen af december i Japan, for at sætte forpligtende mål om drastiske reduktioner af udslippet af drivhusgasser, først og fremmest CO2, inden år 2010.
Reformer venter de britiske konservative
nDen konservative leder i Storbritannien, William Hague, sagde tirsdag, at hans parti har store opgaver forude for at vinde briternes støtte tilbage efter katastrofevalget 1. maj. Hague, der afløste John Major som de konservatives leder, sagde ved åbningen af Det Koservative Partis fire-dages kongres i Blackpool, at hans mål er at omdanne partiet, der i meningsmålingerne er på det laveste niveau nogensinde, til "den mest dynamiske og succesfyldte kraft i britisk politik".
"Jeg vil se flere sorte i vores parti, flere asiater, jeg vil se flere unge mennesker, og sammen med dem flere kvinder på vores bænke i Underhuset," sagde han.
Om valgnederlaget sagde den 36-årige leder, at partiet udadtil havde fremstået "splittet, arrogant, selvisk og indbildsk".

Nyt jordskælv rammer Umbrien
*Et nyt jordskælv ramte tidligt tirsdag Umbria-regionen i det centrale Italien og den hellige Frans af Assisis kirke fra det 13. århundrede blev yderligere beskadiget.
Jordskælvet blev målt til mellem 4,9 på Richter-skalaen, oplyste Roms Geofysiske Institut til nyhedsbureauet AFP. Det var regionens fjerde jordskælv på 12 dage.
Mindst 11 mennesker blev dræbt ved jordskælvet 26. september, der gjorde 40.000 hjemløse. Det anslås, at 130.000 mennesker stadig sover i biler, campingvogne eller telte af frygt for flere rystelser, eller fordi de ikke kan bo i deres huse.

Elvis mister sit danske museum
*Elvis-museet i den vestjyske ferieby Søndervig lukker pr. 1. november, skriver Ringkøbing Amts Dagblad.
Det eneste Elvis Presley-museum af sin art uden for USA vakte opsigt, da det åbende i 1994 - og besøgstallet de første sæsoner var gode. Men i år er der et markant fald i antallet af gæster på mindst 20 procent. Museumsdirektør Erik Lyhne Petersen giver det gode sommervejr og især svigtende besøg fra tyske turister skylden.
Der sælges ud af en del af museets klenodier frem til lukningen den 31. oktober.

Kabuls børn tror ikke på livet
*Efter at have levet med krig i det meste af deres tilværelse lider børn i den afghanske hovedstad Kabul af så alvorlige krigstraumer, at kun en fjerdedel af dem regner med selv at blive voksne, hedder det i en ny FN-rapport. FN's Børnefond, UNICEF, siger, at næsten alle byens børn har været vidne til ekstrem vold, og de derfor ikke venter selv at overleve.
"Et af de mest opsigtsvækkende resultater ved undersøgelsen, er, at børnenes traumer er kroniske. Volden har i den grad været en faktor i disse børns følelsesmæssige udvikling, og den har dramatisk påvirket deres selvopfattelse og deres fremtid," siger Leila Gupta, som er forfatter til FN-rapporten.
Interviews med 300 af byens børn i alderen fra 8 til 18 år viste, at to tredjedel af dem havde set nogen blive dræbt af en raket og set sønderrevne lig og løsrevne lemmer. Over 70 procent har mistet familie under kampe, og 90 procent mener, at de selv vil dø under kampe. 76 procent venter ikke at nå voksenalderen.
Kabul har de seneste fire år været centrum for intense kampe, og byen ligger i dag i ruiner. De heftigste kampe fandt sted fra 1993 til 1995, hvor der dagligt slog hundredvis af raketter og morgergranater ned tilfældige steder, og hvor der blev udkæmpet gadekampe i Kabuls sydlige del.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her