Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

7. oktober 1997

Landbruget skærer ned på giftforbrug
*Landbruget har skåret ned på brugen af pesticider. Ifølge "Landøkonomisk Oversigt 1997" fra De Danske Landboforeninger er brugen af aktive stoffer i bekæmpelsesmidler faldet med 24 procent fra 1995 til 1996. Sammenlignet med perioden 1981-1985 er nedgangen på 47 procent, og det bringer landbruget tæt på målet i Pesticidhandlingsplanen. Faldet i forbruget kan dog i høj grad tilskrives brugen af nye midler, som anvendes i væsentligt lavere doser end de gamle midler.
Ifølge præsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, Poul Henrik Harritz, er der dog tale om ren tal-manipulation.
"Forbudet mod brugen af en række pesticider trådte i kraft i 1996, og derfor hamstrede mange landmænd i stor stil pesticider til senere brug i løbet af 1995. Derfor er det da klart, at tallene for 1996 vidner om et kraftigt fald i forhold til brugen af pesticider i 1995, men sammenligningen er dybt problematisk," siger Poul Henrik Harritz.

Fangehandel efter israelsk attentat
*Sheikh Ahmed Yassin, den palæstinensiske Hamas-gruppes grundlægger og åndelige leder, i går vendte hjem til Gaza efter knap en uge i Jordan og før det otte år i israelsk fængsel. Samtidig indrømmede både den israelske og jordanske ledelse for første gang offentligt, at Yassins løsladelse var del af en større byttehandel efter et fejlslaget Mossad-attentat mod en Hamas-leder i Jordan.
I den forbindelse blev to agenter fra den israelske efterretningstjeneste i går løsladt fra Jordan og 22 palæstinensiske og jordanske fanger blev frigivet fra israelske fængsler. Yderligere løsladelser menes på vej.
Artikel på forsiden

Promilleregler strammes efter kritik
*Der skal laves om på færdselslovens bestemmelser om de ny promillegrænser, efter at landsdommer Niels Waage har påpeget, at teksten er for løst formuleret. Problemet er, at de nye promilleregler giver mulighed for at erstatte den traditionelle blodprøve med en udånding i et alkometer, men reglerne siger ikke noget om, hvordan man omregner 0,5 promille alkohol i blodet til "en tilsvarende mængde alkohol i udåndningen."
Trafikminister Bjørn Westh satser på en løsningsmodel, der kendes fra Sverige, hvor loven foreskriver, hvor mange milligram alkohol, der må findes pr. liter udåndingsluft.

Smitsomme proteiner giver Nobelpris
*Årets Nobelpris i medicin går til den amerikanske professor i biokemi ved University of California i San Francisco, Stanley Prusiner, for hans opdagelse af et helt nyt princip for, hvordan sygdomme kan opstå. Til kendte smittekilder som bakterier, virus, svampe og parasiter har Prusiner føjet prionerne - ufarlige proteiner i hjernen og andre organer som kan ændre form og blive skadelige.
Prioner kan smitte, opstå spontant og være arvelige. Prioner er skyld i flere forskellige former for sygdomme hos mennesker og dyr. Helt aktuel er demens-sygdommen Creutzfeldt-Jakobs sygdom, som mennesker kan blive smittet med ved at spise f.eks. hjerne eller rygmarv fra en ko, der er syg af kogalskab. Smittebærerne fra ko til menneske er netop prioner.

Skatteminister afviser spareskitse
*Finansminister Mogens Lykketoft afviser pure, at regeringen skulle lægge op til et omfattende økonomisk indgreb med strammere krav til kontanthjælpsmodtagere om at tage imod anvist arbejde, præmiering af privat opsparing til uddannelse, bolig og etablering, kommunale besparelser samt besparelser på overførselsindkomster samt ekstra skatter og afgifter på det private forbrug, sådan som Berlingske Tidende skitserede mandag.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen ventes at løfte sløret for indgrebet i dag ved Folketingets åbning.

Etik bremser ikke dansk eksport
*Den danske regering og erhvervsorganisationerne bruger store ressourcer på at fremme eksport af danske varer i lande, der krænker menneskerettighederne. 80 procent af de i alt 49 lande på den officielle liste over kollektive, danske eksportfremstød de næste fire år optræder i Amnesty Internationals seneste årsbog for brud på menneskerettighederne, skriver Økonomisk Ugebrev. Det glæder for eksempel Brasilien, Indonesien, Iran, Kina, Saudi-Arabien, Egypten og Thailand.
Kilder i Udenrigsministeriet, der fungerer som sekretariat for koordinationsgruppen, siger, til ugebrevet at "gruppen normalt ikke diskuterer menneskerettigheder, men vurderer muligheden for, at et fremstød kan gennemføres med succes".

Sag mod baskiske separatister udskudt
*Den spanske højesterets historiske sag mod 23 baskiske politikere for direkte samarbejde med den forbudte, væbnede separatistbevægelse ETA er blevet udsat, efter at det mislykkedes for forsvareren at få fjernet rettens præsident, fordi denne angiveligt skulle være forudindtaget, da hans datter arbejder i det spanske indenrigsministe-
rium. Sagen vil nu formentlig blive indledt om en uge.
Partiet Herri Batasuna kæmper i lighed med ETA for et uafhængigt Baskerland og er i stigende grad blevet upopulær efter ETA-drabet i juli på en lokal politiker. Anklagen mod partiets ledelse stammer fra partiets valgmøder i fjor, hvor der blev vist videobånd med anonyme ETA-medlemmer og udtalelser, der forsvarede ETA.
Anklageren kræver den samlede partiledelse på 23 mand idømt hver otte års fængsel.

Nazist-protest under Roskildesag
*En nazist protesterede mandag i retten i Roskilde, da anklageren talte om de "neonazister" og "nazister", der i august 1995 marcherede gennem byen.
"Det er stærkt nedladende udtryk, det rigtige ord er nationalsocialister," sagde den unge mand, der sammen med tre andre stod tiltalt for at have kastet sten og flasker under marchen.
Sagen er rejst efter offentlig kritik af, at politiet i Roskilde havde undladt at rejse voldssager mod de let genkendelige nazister, som tv-fotografer havde filmet i aktion. Anklagemyndigheden i Roskilde mener kun, at der er tale om overtrædelser af politivedtægten, da man ikke kan bevise, at nazisterne havde forsæt til at ramme andre mennesker, da de kastede flasker og sten. De fire tiltalte hævder at have handlet i nødværge for at afværge angreb fra moddemonstranter. Der ventes dom på mandag.

Svin skal vokse uden vækstfremmere
*Brugen af antibiotiske vækstfremmere til slagtesvin skal i løbet af få år være undtagelsen og ikke reglen. Landsudvalget for Svin har netop holdt en række møder med svineproducenter, konsulenter og repræsentanter for foderstofbranchen for at understrege behovet for en reduktion i brugen af de antibiotiske vækstfremmere.
Der er stor interesse blandt svineproducenterne for kampagnen, som også får opbakning fra foderstofindustrien. Det er forbrugernes negative holdning til vækstfremmerne, der frygtes at kunne gøre mennesker modstandsdygtige mod antibiotiks, der har fået Landsudvalget for Svin til at skride ind mod de lovlige stoffer.

Soros til kamp mod hviderussisk leder
*Finansmanden, milliardæren og filantropen George Soros har stemplet Hvideruslands præsident, Aleksander Lukasjenko, som diktator og bebuder, at han vil sende bistand til humanitære grupper og andre Lukasjenko-modstandere.
Soros Stiftelsen, som fremmer demokratiske reformer i tidligere kommunistiske lande, meddelte i september, at den var blevet tvunget ud af Hviderusland efter krav om skatteopkrævning og trusler om sagsanlæg. Lukasjenko er blevet kritiseret af Vesten på grund af sin enerådige ledelsesform og krænkende menneskerettighedspraksis.

Arte vinder EU-licitation
*Arte Kulturformidling kan fortsætte med at formidle teaterabonnementer for teatre i Storkøbenhavn. Arte har nemlig vundet EU-licitationen om abonnementsordningen med dertil knyttede salgsordninger og markedsførings- og informationsvirksomhed. Administration og markedsføring udbudt hver for sig, og Arte Kulturformidling bød på begge ydelser, som dermed fortsat varetages af Arte.
Fire ud af fem københavnske teaterbilletter formidles gennem Artes abonnementsordninger.

Røde Kors deler ud efter landsforsamling
*Omkring 19 mio. kr. blev søndag samlet ind i de danske hjem, og i går sendte Dansk Røde Kors de første 3,7 mio. kr. afsted. Det største enkeltbeløb, én mio. kr., går til Nordkorea, men også Sudan, Mozambique, Georgien, Kasakhstan, Bulgarien og Bosnien vil få glæde af de indsamlede midler. I Danmark vil en halv mio. kr. blive brugt til at udvide besøgstjenesten for psykisk syge og til det psykologiske kriseberedskab.
Det præcise beløb fra landsindsamlingen vil først være kendt om et par uger.

Nye betalingsregler for skolerejser
*Lovgivningen om forældrebetaling for skolerejser, lejrskoler mv. i folkeskolen er ikke tilstrækkeligt klar, erkender undervisningsminister Ole Vig Jensen, og undervisningsministeriet vil komme med et forslag til ændring af folkeskoleloven i løbet af det kommende folketingsår. Ministerens svar er i tråd med ombudsmandens foreløbige redegørelse i sagen.
I flere kommuner er det stadig praksis at opkræve forældrebetaling for skolerejser. Når den nye lov er vedtaget, vil ministeriet udsende en vejledning, der beskriver de nærmere betingelser for skolerejser og lejrskoler.

Vikarer skal sikres bedre vilkår
*Arbejdsminister Jytte Andersen mener ikke, at det er rimeligt, at vikarere ikke er beskyttet af Funktionærloven, når de arbejder gennem et vikarbureau. Derfor vil arbejdsministeren i den kommende folketingssamling søge flertal for at få ændret funktionærloven.
En højesteretsdom har netop fastslået, at vikarbureauerne ikke skal betale fuld løn under sygdom eller varsle eventuelle fyringer af de vikarer, de lejer ud til virksomheder, uanset hvor længe de har været tilknyttet et vikarbureau.

Øko-varer giver bonus hos FDB
*FDB's strategi med billige økologiske varer er fint for salget af øko-mad, men det er ikke så smart kun at tilbyde prisnedsættelserne som bonus, mener lektor i afsætningsøkonomi ved Handelshøjskolen i København, Hans Engstrøm.
Omvendt mener underdirektør i FDB, Torben Laursen, at øko-strategien vil give bonus i form af nye medlemmer. FDB tilbyder sine 1,2 mio. medlemmer fem procent i bonus på økologiske varer. Bonus spares op og udbetales en gang om året.
Salget af øko-varer i FDB er steget 27 procent de seneste otte måneder, og med den nye strategi venter FDB, at det stiger yderligere med mindst 25 procent.

Seslj vil have den største bid
*Et serbisk, angiveligt uafhængigt valgovervågningsinstitut har anslået stemmeprocenten ved det serbiske præsidentvalg til 47,5. Det statsligt kontrollerede TV siger 49 procent. Det betyder ifølge forfatningen, at der skal være omvalg.
Men Aleksandar Vucic fra det ultranationalistiske Serbiske Radikale Parti, hvis leder og præsidentkandidat dr. Vojislav Seselj tilsyneladende fører over Milosevics kandidat, Zoran Lilic, siger, det er løgn, og at alt tyder på, at valgprocenten har været 50,9 - og at valget har givet et klart flertal til Seselj. Dennes tilhængere er allerede begyndt at forberede deres modtræk, hvis han ikke bliver anerkendt som valgets sejrherre. De vil have magten i Serbien nu.
Fra det regerende socialistparti (SPS), der domineres af den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic, forlyder det, at kun 48,7 pct. af serberne stemte - og at Vojislav Seselj, fik 49,18 pct. af de afgivne stemmer mod Lilics 48,02 pct.
Heller ikke i naborepublikken Montenegro er der klarhed over, hvem der skal være præsident. Her tyder alt på en anden valgrunde den 19. oktober mellem den nuværende præsident og Milosevic-støtte Momir Bulatovic og ministerpræsident Milo Djukanovic.

Nyhedsanalyse her på siden

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her