Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

27. oktober 1997

Helveg: Flygtninge misbruges i debatten
*Lederen af Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, misbruger flygtninge og indvandrere i den politiske debat.
Det er ifølge udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) forklaringen på den store fremgang, som Dansk Folkeparti i øjeblikket høster i meningsmålingerne.
"Men i sidste ende sejrer anstændigheden, og det vil den også gøre i denne sag," siger Niels Helveg Petersen til Ritzau.
I en Gallup-undersøgelse, som Berlingske Tidende offentliggjorde søndag, står Pia Kjærsgaards parti med 13,9 procent af stemmerne til at blive Folketingets tredjestørste parti med 25 mandater, hvis der var valg nu.
Hvis der var valg i morgen, ville Socialdemokratiet kun få tilslutning fra 28,6 procent af vælgerne, og selv om partneren i Det Radikale Venstre står til en lille fremgang, ville regeringen ikke have en chance for at overleve et valg.
Leder og artikel
på forsiden

V: Indslusningsløn til udlændinge
*Hvis flygtninge og indvandrere skal have lettere ved at komme ind på arbejdsmarkedet, kan det ske ved hjælp af en særlig indslusningsløn. Lønnen kan være på niveau med eksempelvis en lærlingeløn. Det foreslår Venstres arbejdsmarkedspolitiske udvalg.
"Vi har i forvejen en række instrumenter, som skal hjælpe danskere ind på arbejdsmarkedet. Dem kan vi lige så godt benytte os af. For flygtninge og indvandrere gælder det blot om at få fodfæste på arbejdsmarkedet," siger folketingsmedlem Helge Sander, der er medlem af udvalget.
I udtalelsen fra udvalget understreges det, at Venstre fortsat mener, at flygtninge skal rejse hjem når de kan, også selvom de til den tid er velintegrerede på det danske arbejdsmarked.

EU fordømmer blodbadet i Algeriet
*EU fordømte søndag den terror og blinde vold, der på fem år har kostet omkring 60.000 mennesker livet i Algeriet, hvor muslimske fundamentalister bekæmper regeringen.
Samtidig udtrykte EU støtte til de politiske og økonomiske reformer i Algeriet, men opfordrede samtidig det voldsplagede nordafrikanske lande til at styrke arbejdet for mere demokrati og bedre respekt for friheds- og menneskerettigheder.
"Algeriet er en vigtig partner for EU," hed det i en udtalelse fra et EU-udenrigsministermøde i den luxembourgske kurby, Mondorf-les-Bains.
Samtidig vil EU i første halvdel af november sende sin udenrigsminister-trojka til Mellemøsten i et forsøg på at hjælpe med til at få den afsporede fredsproces bragt på ret kurs igen.
Det nye EU-initiativ er endnu et i rækken af forsøg på at bringe EU på banen i Mellemøsten, hvor EU er den største økonomiske bidragyder til de palæstinensiske områder, men hvor EU's politiske indflydelse halter voldsomt efter den økonomiske indsats.
Leder på bagsiden

Kabila giver FN-gruppe adgang til Congo
*Den amerikanske særlige udsending Bill Richardson opnåede sent lørdag en aftale med Den Demokratiske Republik Congos præsident, Laurent Kabila, om, at en FN-ekspertgruppe kan komme til det centralafrikanske land og undersøge beskyldninger om massakrer på flygtninge.
FN-repræsentanter hilste forsigtigt aftalen om efterforskningen af overgrebene på de rwandiske hutu-flygtninge i Congo (det tidligere Zaire) velkommen, men ville ellers afvente konkrete skridt fra Kabilas regering.
Richardson og Kabila enedes om, at FN-gruppen frit kan rejse i hvilket som helst område i Congo og kan indlede efterforskning både i den østlige og vestlige del af landet samtidig.
Aftalen kom i stand efter næsten en hel dags drøftelser bag lukkede døre i Kabilas kontor i Kinshasa.
USA havde forinden offentligt advaret Kabila om, at der kunne blive lukket for international bistand til hans land, medmindre han samarbejdede med FN.
Artikel side 7

Danske svin snart på niveau med svenske
*Når de danske svineproducenter fra årsskiftet holder op med at bruge vækstfremmer til slagtesvinene, vil den danske gennemsnitsgris få næsten den samme mængde antibiotika som en svensk vækstfremmerfri gris.
Det oplyser Landsudvalget for Svin, som har sammenlignet de danske og de svenske tal.
Men skal de danske landmænd helt afskaffe brugen af vækstfremmere - også til smågrise, vil det kræve store omlægninger i de danske svinestalde.
Dansk landbrug advarer på den baggrund mod et totalforbud mod vækstfremmere med antibiotika.

Montenegro-domstol afviser valg-klage
*Montenegros forfatningsdomstol afviste sent lørdag en klage over påstået valgsvindel, der er fremsat af præsidentkandidat Momir Bulatovic efter hans valgnederlag i sidste uge, oplyste republikkens tv.
Domstolen afviste den del af klagen fra Bulatovic, der handler om valgkomitéerne i hovedstaden Podgorica, oplyste tv med henvisning til rettens erklæring.
Retten angav, at Bulatovic, som er den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevics allierede, ikke havde afleveret sin klage i tide.
Domstolen forholdt sig ikke umiddelbart til Bulatovics klage over, at den centrale valgkomité udvidede valglokalernes åbningstid under anden runde af præsidentvalget den 19. oktober. Præsidentvalget blev vundet med en snæver margin af Bulatovics rival, Milo Djukanovic.

Svenske socialdemokrater er populære
*Den socialdemokratiske mindretalsregerings popularitet i Sverige er stigende - her hvor der er under et år til Riksdags-valget.
Det viste en måling i går, der er gennemført af opinionsinstituttet SKOP.
Ifølge undersøgelsen synes 39 procent, at statsminister Göran Perssons regering gør det godt - hvilket er en stigning på seks procent sammenlignet med en måned forinden.
Og for et halvt år siden havde socialdemokraterne kun støtte fra 22 procent af vælgerne. Fremgangen kom, efter at Persson bebudede en række forhøjelser på finansloven og således omgjorde de nedskæringer af velfærdsstaten, der blev gennemført for to år siden.

Colombianske valg præget af voldtrusler
*Colombianerne trodsede søndag truslen om bomber og kugler og gik til lokalvalg landet over, mens venstreorienterede oprørere fortsatte deres blodige bestræbelser på at underminere valgene.
Myndighederne anslog, at atmosfæren af vold ville medvirke kraftigt til, at op mod 70 procent af vælgerne i visse egne ville blive hjemme på valgdagen. Partisanerne havde lammet størsteparten af transporten på vejene med deres såkaldte væbnede strejke.
Oprørerne har tvunget henved 1900 kandidater til at opgive ævret i over 150 af de 1072 kommuner, bortført 200 andre kandidater og dræbt mindst 40.
Chefen for de væbnede styrker, general Manuel Jose Bonett, opfordrede sine landsmænd til at stemme for at vise, at de på den måde besejrer terrorismen.
Valgene gælder borgmestre og byråd samt guvernørerne i landets departementer.

Trier: Lov om befrugtning er en skamplet
*Filminstruktøren Lars von Trier kaldte søndag den nye lov om kunstig befrugtning "en straffeaktion imod dem, der ikke følger normerne". Det skete ved gallapremieren på biografversionen af Riget II i København.
Overskuddet fra salget af de 400 billetter går til en fond, der skal støtte ofrene for loven, som kun tillader kvinder, der er gift eller lever sammen med en mand i et ægteskabslignende forhold, kunstig befrugtning.
"Det ikke blot et spørgsmål om, at samfundet ikke vil betale. Nu er det direkte ulovligt for dem at få kunstig befrugtning. De kvinder, der overtræder loven, kan straffes. Det er som at leve i et diktatur," sagde Lars von Trier.
Han kaldte den nye fond for et "diskret signal", der kan være et skridt på vejen til at få ophævet loven.

Plejehjemsassistent fængslet for 27 dage
*I et kort retsmøde i Københavns Dommervagt lørdag blev fængslingsfristen for den 32-årige drabssigtede plejehjemsassistent fastsat til 27 dage.
Samtidig blev hun - efter forsvarerens begæring - straks sendt til mentalundersøgelse på et psykiatrisk hospital.
Kendelsen om fængsling var en ren formalitet, fordi Østre Landsret allerede fredag bestemte, at hun skulle fængsles på "særligt bestyrket mistanke", efter at Københavns Byret tidligere på ugen havde løsladt kvinden. Men det er byretten, der formelt skal udmåle længden af fængslingen.
Kvinden er fortsat sigtet for 22 drab på ældre mennesker på plejehjemmet Plejebo på Vesterbro i København, men indtil videre er der stadig "kun" særligt bestyrket mistanke i seks tilfælde, ifølge landsrettens kendelse.

Dansker tilstår drab på to politifolk
*En 33-årig dansker tilstod søndag i et grundlovsforhør i Finland, at han natten til onsdag i Helsinki dræbte to finske politifolk.
Den 33-årige er i Danmark dømt for flere bankrøverier. Han udeblev i september uledsaget udgang fra Statsfængslet i Vridsløselille og har siden været eftersøgt.
De to finske betjente blev dræbt, da de sammen med kolleger var på vej ind i et hotel, hvor et par røvere angiveligt havde søgt tilflugt. De blev skudt ved deres bil på et gadehjørne ved hotellet.
Justitsminister Frank Jensen (S) bad i weekenden kriminalforsorgen forklare, hvad der lå til grund, da man i september tillod den 33-årige at komme på uledsaget udgang.

Nazister vendte om
*Tyske nazister opgav søndag at komme til Danmark for at mindes den tyske nazist Thies Christophersen, og de 50 deltagere i en dansk moddemonstration var derfor alene ved Thies Christophersens opholdssted gennem ni år i Kollund ved Flensborg Fjord.
De omkring 150 tyske nazister, der i weekenden var samlet i Flensborg-området lige syd for den dansk-tyske grænse, havde ellers ifølge det skriftlige program planlagt at tage til Kollund søndag middag for at hædre mindet om den gamle nazist, der var flyttet til Kollund for at undgå afsoningen af en tysk dom for nazistisk virksomhed.

Ny præsident i Røde Kors
*Dansk Røde Kors fik søndag ny præsident. Det blev den 54-årige vicepræsident Freddy Karup Pedersen, der blev valgt på repræsentantskabsmødet i Odense. Han afløser Christian Kelm-Hansen, der går efter fire år på posten.
Freddy Karup Pedersen, der er børnelæge, har stor erfaring i udviklingsarbejde og kender Røde Kors indefra gennem næsten 25 år.
Som ny vicepræsident for det internationale arbejde blev den 35-årige Charlotte Aller valgt.

Commonwealth holder Nigeria på pinebænken
*Lederne af det britiske statssamfund Commonwealth forsvarede i går deres beslutning om at give Nigerias militærstyre et år mere til at genindføre reelt demokrati, inden de vil blive ekskluderet fra Commonwealth.
Commonwealth besluttede lørdag at opretholde suspenderingen af Nigeria, og advarede det vestafrikanske land om, at det står over for helt og holdent at blive eksluderet, hvis ikke det indfører reelt demokrati inden oktober 1998.
Det oplyste den canadiske udenrigsminister, Lloyd Axworthy, lørdag på en pressebriefing i Edinburgh, hvor regeringslederne fra Commonwealth-landene er forsamlet til topmøde.
Axworthy sagde, at Commonwealth-lederne har tilsluttet sig en rapport fra en særlig ministeriel aktionsgruppe (MAG), der anbefaler yderligere 12 måneder suspendering af Nigeria samt en række mere vidtgående sanktioner om et år, hvis landet ikke slår ind på en mere demokratisk vej.
Demokratiforkæmpere har presset på for at få Commonwealth til at føre en hårdere politik overfor Nigeria. Men den britiske udenrigsminister Robin Cook forsvarede Commonwealths standpunkt og sagde, at topmødet i Edinburgh havde sendt et stærkt fordømmende signal.
"Der er at undervurdere MAG's rapport, hvis man tror, den ikke lægger op til resolut handling," sagde Robin Cook til BBC.
Nigeria blev suspenderet fra Commonwealth, efter at landets militærstyre under general Sani Abacha i november 1995 lod hånt om internationale protester og henrettede forfatteren Ken Saro-Wiwa og otte andre personer, der kæmpede for øgede rettigheder til ogoni-folket i det sydøstlige Nigeria.

Redigeret af Niels Rohleder og Claus Overgaard Knudsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her