Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

4. oktober 1997

Canada: Israel var involveret i attentat
*Israel var involveret i attentatforsøget mod en Hamas-leder i Jordan for nylig, sagde Canadas udenrigsminister Lloyd Axworthy fredag.
"Vore informationer viser, at israelerne var involveret," sagde Axworthy med henvisning til attentatforsøget i Amman i sidste uge.
Israel udtrykte fredag beklagelse over, at Canada har hjemkaldt sin ambassadør i landet. Det sker, efter at to formodede israelske agenter i sidste uge blev anholdt i Jordan efter et mislykket attentat - og udstyret med canadiske pas.
Fredag kommenterede det israelske udenrigsministerium for første gang sagen og beklagede det canadiske skridt. Den israelske ledelse har dog på ingen måde indrømmet, at det vitterlig er to israelske agenter, der blev anholdt.
Det er den palæstinensiske organisation Hamas, der har hængt den israelske efterretningstjeneste ud for at have brugt canadiske identiteter under et attentatforsøg i Amman i sidste uge. Her forsøgte to "canadiske turister" ifølge Hamas' oplysninger at dræbe Hamas' politiske leder, Khaled Meshal. Det mislykkedes, og de to canadiere sidder nu fængslet i Amman.
Artikel side 6

Weiss: Hurtigere integration af flygtninge
*Flygtninge skal integreres langt hurtigere i det danske samfund. De skal have arbejde og ikke blot nøjes med at følge sprogkurser på 15-20 timer om ugen.
Den nuværende integrationsperiode på halvandet år skal gøres kortere. Og hver enkelt flygtning skal have sin personlige handlingsplan. Kommunerne får ret til at integrere alle grupper flygtninge ikke kun de bosniske.
Sådan lyder hovedtankerne i indenrigsminister Birte Weiss' (S) udspil til en samlet integrationslov, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag. Det endelige lovforslag ventes færdig omkring årsskiftet.
Indenrigsministeren arbejder også med planer om at sende flygtninge på danske højskoler. Hun har allerede haft forhandlinger med højskolerne om at optage flygtninge på højskolerne, som for øjeblikket mangler elever.
Både Venstre og de konservative støtter Birte Weiss' planer om en særlig integrationspolitik for flygtninge.
Artikel forsiden

Økologisk priskrig begynder på mandag
*Fra på mandag indleder FDB landet over i sine 300 SuperBrugser en massiv pris-
krig på økologiske varer - lige fra vin til grønsager, mælk, havregryn og kød, skriver Berlingske Tidende fredag.
Størstedelen del af prisfaldet kommer i form af bonus på fem procent til FDB's medlemmer, der vælger økovarerne. Formålet med kampagnen er at profilere FDB som den førende detailhandels-koncern på økologi. Samtidig skal kampagnen presse det danske landbrug og den hjemlige fødevareindustri til at producere flere økologiske varer.
"FDB får selvfølgelig ikke lov til at løbe fra os. Vores Bilka-, Føtex- og Netto-butikker følger med og sænker priserne lige så meget som brugserne. Måske endnu mere, siger , informationschef i Dansk Supermarked, Flemming Honum.

Norske rockere lægger våbnene
*De norske afdelinger af rockergrupperne Hells Angels og Bandidos lovede onsdag hinanden, at deres medlemmer ikke vil bære skydevåben. Det skriver avisen Aftenposten fredag.
Rocker-organisationerne har skrevet under på en aftale, der skal være noget nær en kopi af den fredsaftale, som blev indgået mellem grupperne i Danmark i forrige uge.
Chefen for Oslos kriminalpoliti i Oslo, Arne Huuse, mener ikke, at de norske rockere har fuldmagt fra deres internationale hovedkvarterer til at underskrive aftalen, men det afvises af en advokat for de norske Bandidos.
I Norge har der tidligere været forlydender om, at rockergrupperne var på vej mod opløsning på grund af den fare, som de rivaliserende bander udsatte hinanden for.

Jeltsin foreslår ny
*Ruslands præsident, Boris Jeltsin, udtalte fredag i et tv-interview, at der bør skabes "et forenet, fredeligt og velstående Europa, der omfatter Rusland. Til dette behøver vi ikke et amerikansk formynderskab, for Europa behøver ikke nogen onkel et eller andet sted fra," sagde han.
Jeltsin advarede i vanlige vendinger om, at Rusland ikke vil acceptere, at NATO udvider mod øst udover det, der er aftalt i den nye samarbejdsaftale, som blev indgået i maj i år mellem Rusland og NATO.
I den forbindelse foreslår den russiske præsident et nyt europæisk sikkerhedscharter, som Rusland indgår i, idet Jeltsin slår fast, at et Europa uden Rusland ikke er noget Europa.

Nyt jordskælv rammer Assisi
*Et menneske mistede livet og flere blev såret, da et jordskælv fredag ramte Umbrien i det centrale Italien og på ny skadede den berømte St. Francis basilica i byen Assisi.
Skælvet, der skete klokken 10.55, havde epicenter i den lille by Colfioritoi, kun ti kilometer fra sidste uges jordskælv. Det blev målt til 4,7 på Richterskalaen og kunne mærkes helt i Rom og i byer på Adriaterhavskysten.
En kvinde, der var hjemløs efter sidste uges voldsomme jordskælv og boede i et telt i byen Foligno, fik et hjerteanfald og døde efter fredagens rystelser. Fire brandfolk blev såret i byen Fabriano.
St. Francis-basilicaen i byen Assisi blev ifølge de første rapporter fredag på ny alvorligt skadet, blandt andet gik det ud over en indgangsportal, der styrtede sammen.

Prostitution skal være lovlig
*Efter mange års tøven er Socialdemokratiet på vej med et lovforslag, der gør prostitution lovlig, skriver Weekendavisen fredag.
Forslaget indebærer, at man kan være prostitueret på fuld tid, betale skat og få suppleret op på Socialkontoret, hvis man ikke tjener nok på gaden eller på massageklinikken.
Socialdemokratiet vil have den paragraf i straffeloven, der handler om utugt, pillet helt ud, for den bliver ikke brugt længere. Politiet har - med stiltiende politisk accept - ikke jagtet prostituerede i årevis.
Enhver form for bagmandsvirksomhed skal til gengæld stadig være ulovlig.
Socialdemokratiet vil også indføre en særlig seksuel lavalder på 18 år, når det drejer sig om prostitution. Dermed bliver det kundens ansvar ikke at købe sex af 15-årige, den "normale" seksuelle lavalder

Embedsmand afviser udtalelser i færøsag
*Tidligere direktør i den færøske landsstyreadministration, Finn Norman Christensen, fastholder, at landsstyret intet fik at vide om konkrete inhabilitetsforhold, da den danske regering nedsatte det færøske bankundersøgelsesudvalg.
Justitsminister Frank Jensen (S) gentog ellers i et samråd i Folketingets politisk-økonomiske udvalg onsdag, at landsstyret via daværende direktør Finn Norman Christensen blev oplyst om, bl.a. de inhabilitetsforhold, formanden i bankundersøgelsesudvalget, advokat Jørgen Grønborg, havde, da udvalget blev nedsat i juni 1995.
Det færøske landsstyre har ifølge Norman Christensen ikke fået nogen oplysninger om, at særlig sekretæren i undersøgelsesudvalget, advokat Michael Rekling, havde inhabilitetsproblemer.
Leder på forsiden

Etisk Råd uenigt om sene aborter
*Medlemmerne af Etisk Råd er uenige om, hvorvidt der skal gives tilladelse til sene aborter og har derfor ikke givet nogen entydig indstilling videre til justitsminister Frank Jensen (S).
Rådet har drøftet, om reglerne for sene aborter bør laves om således, at der sættes en øvre grænse for, hvor sent i graviditeten der kan gives tilladelse til en provokeret abort.
Men rådet er delt, idet nogle medlemmer mener, at der skal være en øvre grænse og gives afslag i de tilfælde, hvor graviditeten er så langt fremme, at der er chance for, at barnet vil overleve.
Andre medlemmer ønsker ikke en øvre grænse, da de mener, at det vil ramme kvinder i en meget livsbelastende situation, hvor de betragter en abort som eneste løsning.

Folketinget dropper EU-avis
*Folketingets tilhængere af EU's Amsterdam-traktat droppede fredag hen over hovedet på modstanderne en idé om at husstandsomdele en fælles tryksag om traktatens indhold.
På et møde i Europaudvalget besluttede flertallet i stedet at satse på en reklamekampagne for Folketingets EU-oplysning, som folk selv må henvende sig til for at lade sig informere op til næste års folkeafstemningen.
Det skete imod ønske blandt både SF, Enhedslisten samt Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti.
Modstanderne kritiserede efter udvalgsmødet tilhængerne for at have til hensigt at undertrykke kritik af Amsterdam-traktaten.
Informationskampagnen om Folketingets EU-oplysning vil koste omkring 2 mio. kroner, inklusive trykning af 20.000 eksemplarer af Amsterdam-trakaten.
Fra Christiansborg besvarer EU-oplysningen telefoniske spørgsmål om EU og sender på bestilling oplysningsmateriale ud til folk.

Venstre-kommuner bruger flest penge
*Venstres ideologi med at holde igen på de offentlige udgifter bliver ikke gennemført på lokalt plan, påpeger en samfundsforsker.
Venstre skruede op for både skat og driftsudgifter, da partiet tog magten fra Socialdemokratiet i 21 kommuner ved kommunalvalget for fire år siden. Helt præcist blev udgifterne i gennemsnit hævet med 14,8 procent.
Socialdemokraterne kunne nøjes med at hæve driftsudgifterne med 12,3 procent i de 14 kommuner, hvor de væltede Venstre fra borgmesterposten, viser en undersøgelse, der er lavet af professor i statskundskab Poul Erik Mouritzen, Odense Universitet.
På skattefronten lagde de nyslåede Venstre-borgmestre sig også i spidsen med en stigning på 0,7 procentpoint. De nye socialdemokratiske borgmestre, som væltede Venstre-borgmestre, kunne nøjes med en stigning på 0,5 procentpoint.

Venstre-kommuner bruger flest penge
*Injuriestriden mellem Farums borgmester, Peter Brixtofte (V), og den tidligere konservative viceborgmester, Poul Erik Gustafsson, blev fredag tilføjet endnu et kapitel, da den slagne P. E. Gustafsson valgte at anke rettens afgørelse til Østre Landsret.
Retten i Hillerød rensede nemlig fredag pure Peter Brixtofte for den tidligere viceborgmesters beskyldninger om korruption og bestikkelse.
Retten idømte P. E. Gustafsson 15 dagbøder à 150 kroner for i en tv-udsendelse i Danmarks Radio i december uberettiget at have beskyldt Peter Brixtofte for at have modtaget 50.000 kroner i bestikkelse af byggematadoren Svend Petersen. Pengene skulle ifølge P. E. Gustafsson, være gået direkte i Brixtoftes lokale partikasse mod, at borgmesteren til gengæld sørgede for en lempelig kommunal behandling af et par tvivlsomme byggeprojekter.

Kohl, Bush og Gorbatjov hylder tysk genforening
*Forbundskansler Helmuth Kohl takkede, ved en højtidelighed i Stuttgart, den tidligere sovjetiske stats- og partichef, Mikhail Gorbatjov, for at have muliggjort den tyske genforening.
"Forbundsrepublikken må nu syv år efter Tysklands genforening samle kræfterne om et forenet Europa", sagde Helmut Kohl.
Den tidligere amerikanske præsident Georg Bush var æresgæst ved årets genforeningsfest i Stuttgart som tak for hans støtte til genforeningen den 3. oktober i 1990.
Georg Bush sagde, at i 1989 blev historien ikke længere skrevet i Washington, Bonn eller Prag. Det var borgerne i Østtyskland, der selv havde skrevet historie ved at forkaste et forfejlet økonomisk system og et bedragerisk politisk system.
Ved et møde i Hamburg formanede Mikhail Gorbatjov tyskerne til tilfredshed med genforeningen.
"Det var en skæbnebeslutning for den tyske nation og for vor fælles indsats," sagde den tidligere sovjetiske stats- og partichef.

Leder på bagsiden
Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her