Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

25. oktober 1997

FN's sikkerhedsråd truer Irak
*FN's sikkerhedsråd truede torsdag med nye sanktioner over for Irak, men medlemmer af rådet var ikke enige. Med ti stemmer for og ingen imod vedtog rådet resolutionen, men Kina, Rusland, Frankrig, Egypten og Kenya afstod fra at stemme.
Resolutionen indebærer bl.a. rejserestriktioner fra Irak for en række personer, der har forhindret FN's våbeninspektionshold i deres arbejde.
Rådet skal dog have endnu en afstemning om sanktionerne, og her kan Frankrig og Rusland bruge deres veto til at forhindre, at det bliver vedtaget.
Den nye resolution indebærer også, at det ikke kommer på tale at lempe de allerede vedtagne resolutioner, som blev indført, da Irak invaderede Kuwait i august 1990.

"Mir" styrter mod Jorden - i 1999
*Den forfaldne russiske rumsonde "Mir" vil i 1999 styrte mod Jorden og brænde op i jordens atmosfære, sagde lederen af Ruslands rumadministration (RKA), Jurij Koptjev, torsdag.
Han tilføjede, at "Mir", der har været bemandet i rummet uafbrudt siden 1986, vil blive forladt, når den internationale "Alpha"-station er blevet færdig.
Forinden vil rumsonden få lov at komme tættere på Jorden, inden den forlades. Så snart den når jordens atmosfære, vil "Mir" brænde op.
Han beroligede samtidig ved at sige, at hele operationen vil blive kontrolleret, og at der ikke er fare for nedstyrtende fragmenter af rumsonden. Hele operationen vil vare mellem ni og ti måneder, mens rumsonden gradvist nærmer sig Jorden.

Turistområde i Kina ramt af jordskælv
*Et jordskælv torsdag i et turistområde i Kinas Yunnan-provins ødelagde huse, men kostede ingen menneskeliv, meddelte provinsens jordskælvskontor.
Skælvet blev målt til 5,3 på Richterskalaen og forårsagede store revner i bygninger og vinduer, der knustes mod jorden fra etagebygninger i det fjerntliggende turistområde i Lijiang.
Lijiang har kæmpet for at få økonomien på ret kurs, efter at et jordskælv på 7,0 på skalaen ramte området 3. februar. 304 personer mistede livet og mere end 16.000 blev kvæstet, mens henved 340.000 hjem blev ødelagt.

Brøndbys borgmester ny næstformand i KL
*Brøndbys socialdemokratiske borgmester Kjeld Rasmsusen bliver ny næstformand i Kommunernes Landsforening (KL).
Han afløser den netop afgåede Århus-borgmester Thorkild Simonsen (S), som mandag blev udnævnt til indenrigsminister og dermed trådte ud af KL's ledelse.
Kjeld Rasmussen, der blev valgt af den socialdemokratiske gruppe i KL under et møde på Den Kommunale Højskole i Grenaa, skal være næstformand i en overgangsperiode frem til april, hvor landsforeningen skal vælge ny ledelse.
Artikel side 4

Præsident-støtter vinder valg i Algeriet
*Den Nationale Demokratiske Samling (RND), der står Algeriets præsident Liamine Zeroual nær, har vundet lokalvalget, oplyste indenrigsministeren fredag.
Den Nationale Befrielsesfront (FLN) blev toer fulgt af den islamiske Bevægelse for et Fredeligt Samfund (MPS)
Ifølge indenrigsministeren, Mustapha Benmansour, fik RND ved torsdagens lokalvalg mere end 50 pct. af stemmerne, mens 20 pct. af stemmerne gik til FLN og 10 pct. til MPS. Valgdeltagelsen var 66,19 pct.
Regeringen havde bebudet, at lokalvalget var et sidste led i at etablere et demokratisk system, men kun få tror, at det vil kunne bidrage til at løse den seks år lange borgerkrig, som har kostet mere end 65.000 mennesker livet.
Artikel side 5

Stort guldfund i Lapland
*Tre indbyggere fra den lille by Lycksele i Lapland har gjort et guldfund, som beregnes til at bestå af 16 ton guld. Ifølge nyhedsbureauet TT er guldfundet det største i Nordeuropa.
Guldåren blev opdaget i Svartliden i Lapland, og guldet strækker sig over 1300 meter i en dybde af mindst 100 meter. Årens bredde varierer fra mellem fem og 50 meter og indeholder i gennemsnit syv gram guld per ton malm, skriver avisen Västerbottens-Kuriren. Fundet er af en sådan kvalitet, at det kan betale sig at prøve at udvinde guldet.

Børser i Hongkong stiger igen
*Kurserne i Hongkong, der faldt drastisk på ugens fire første dage, gik fredag atter opad, men på de finansielle markeder i store dele af Asien herskede der fortsat usikkerhed og bekymring, da børserne lukkede.
I Hongkong steg det førende aktieindeks Hang Seng 718,04 point, eller 6.89 procent, og lå på 11,144.34 ved lukningen af fondsbørsen.
Stigningen betød, at markedet genvandt halvdelen af dets værdi, efter at det torsdag havde tabt 10,41 procent ved det største pointfald nogensinde. Torsdagens tab ramte både europæiske og amerikanske aktier, men fredag var kuserne dog atter steget med to procent på børserne i London og Frankfurt.
Stemningen på de europæiske børser, der mistede mellem tre og fire procent i værdi torsdag, var hele dagen stadig præget af en vis nervøsitet.
Stigningerne i Hongkong skyldtes for en stor del, at selskaber genopkøbte deres egne aktier billigere efter den sorte torsdag.
Leder på bagsiden

Integrations-forslag fra K og V
*Børn af indvandrere skal kunne dansk, når de begynder i skolen, og når de bliver større, skal de have hjælp til at finde fritidsjob og senere også til at finde lære- og praktikpladser. Over for dem, der alligevel får rodet sig ud i kriminalitet, skal der sættes ind med blandt andet mandsopdækning, samfundstjeneste og weekendfængsel - altsammen med vægt på personlig kontakt med voksne i form af politifolk eller socialarbejdere.
Det er nogle af hovedelementerne i et forslag til bedre integration af unge indvandrere, som Det Konservative Folkeparti fredag præsenterede ved et pressemøde i Christiansborg.
Forslaget er koordineret med Venstre, og partileder Per Stig Møller lagde vægt på, at det hænger uløseligt sammen med den ti-punkts plan til begrænsning af antallet af især de facto-flygtninge, som K og V sammen har lavet.

Landsretten fængsler drabssigtet
*Østre Landsret besluttede fredag aften, at den 32-årige afdelingsleder fra plejehjemmet Plejebo skal varetægtsfængsles.
Hun har siden tirsdag været sigtet for drab på 22 beboere på hjemmet. I grundlovsforhøret valgte byretten, at hun skulle forblive på fri fod, men den kendelse valgte anklagemyndigheden at kære til landsretten.
Politiets mistanke er særligt bestyrket, mener de tre landsdommere, som dermed har en anden holdning til spørgsmålet end Københavns Byret.
Mistanken om, at den 32-årige har begået "aktiv dødshjælp" er særligt bestyrket i seks tilfælde af dødsfald på det plejehjem, hvor hun arbejdede, mener landsretten.
Forsvareren for den 32-årige kvinde, der er sigtet for 22 drab, Mette Lauritzen, valgte fredag at overgive opgaven til den kendte forsvarsadvokat Thomas Rørdam.
Han vil i løbet af weekenden drøfte sagen med sin nye klient og afgøre, om man skal søge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe fængslingskendelsen for Højesteret.
Artikel side 4

FN vil undersøge Pol Pots rolle i Cambodja
*Chefen for FN's menneskerettighedsarbejde, Thomas Hammerberg, vil foreslå, at FN's generalforsamling undersøger Cambodjas tidligere leder Pol Pots rolle i det folkemord, der fandt sted i landet under hans Røde Khmerers styre fra 1975-79.
Det sagde lederen af FNs menneskerettighedskontor i Cambodja, David Hawk, fredag. Han peger på, at det specielt er Pol Pots personlige rolle, der skal afdækkes.
For første gang i 20 år gav Pol Pot tidligere på måneden et interview, hvor han afviste at have ansvaret for mindst en millions menneskers død: -
"Pol Pots uvilje mod at vise anger understreger behovet for at bringe ham og hans bødler for retten," mener Hawk.

Læger: Kina bruger tortur i Tibet
*Få dage før den kinesiske præsident, Jiang Zemin, i weekenden kommer på officielt besøg i USA, beskyldte den amerikanske organisation Læger for Menneskerettigheder Kina for at bruge tortur i Tibet.
Gruppen har talt med i alt 258 tibetanske flygtninge i Indien. Af disse sagde 15 pct. - eller knap 40 mennesker - at de var blevet udsat for tortur, før de flygtede.
47 pct. af de flygtninge, Læger for Menneskerettigheder, havde talt med, sagde at de kendte folk, der havde været udsat for tortur i kinesiske fængsler.
Oprydning ved Prom kræver lovændring
nHvis ikke miljøloven bliver lavet om, vil Prom Kemis forladte fabriksanlæg i Viemose på Sydsjælland komme til at ligge som et Storm P-monument til evig tid, oplyser Regionalen, DR i Næstved.
Storstrøms Amt er færdig med at fjerne det affald, som på grund af tærede tønder udgjorde en akut fare for miljøet, og dermed stopper amtets forpligtelser og muligheder, selv om der stadig ligger omkring 3.000 tons kemikalieaffald på grunden.
Som miljøloven er i dag, kan affaldet kun fjernes af myndighederne, hvis der er tale om, at et påbud er klart overtrådt. Men konkursboet efter den tvangslukkede virksomhed er ikke forpligtet af de gamle - for længst overtrådte - påbud, og amtet kan ikke efter loven udstede et nyt påbud over for boet.

Redegørelse om sterilisation møder kritik
*Socialministeriets redegørelse om tvangssterilisation i perioden 1929-1967 vil blive mødt med kritik fra Folketingets socialudvalg.
Redegørelsen, der blev offentliggjort fredag, kryber uden om de helt centrale spørgsmål omkring statens overgreb mod individet, siger Venstres ordfører, Flemming Oppfeldt, der kan regne med tilslutning fra bl.a. SF.
Oppfeldt er navnlig utilfreds med, at rapporten ikke fortæller, hvor mange tvangssteriliserede der stadig er i live, og heller ikke vurderer, om der er grundlag for erstatning.

Laserkanon mod satelit gik galt
*Den amerikanske hoers forsøg på at affyre en laserkanon mod en militoer satellit sidste fredag er mislykkedes, siger en talsmand for Pentagon. Tidligere i denne uge havde samme talsmand hoevdet, at eksperimentet var gået godt.
Ifølge dagbladet Washington Post var satelitten ude af stand til at transmittere data tilbage til jorden om, den fem sekunder lange bestråling af et infrarødtkamera havde voeret destruktiv. Det betyder, at formålet med eksperimentet - at konstatere om satelliter er sårbare overfor laservåben - ikke kunne verificeres.
Talsmanden kunne ikke forklare, hvorfor hoeren havde holdt denne vigtige detalje skjult for ham.

Stadig samlet sommertid i EU
*Sommertiden, der slutter natten til søndag i denne omgang, er en årligt tilbagevendende begivenhed i hvert fald til og med år 2001.
Efter heftig diskussion vedtog EU's sommertidsministre - det er trafikministrene, fordi det blandt andet handler om at undgå kludder i trafikken - tidligere i år EU's 8. sommertidsdirektiv.
Direktivet fastslår, at sommertiden til og med 2001 starter sidste søndag i marts og slutter sidste søndag i oktober. Klokken tre søndag morgen skal urene derfor stilles en time tilbage, så alt igen kan blive som før.
Frankrig kæmpede længe for at få lov til at slippe for sommertiden, fordi den får solen til at stå forkert på himlen til forvirring for blandt andet småbørn, der får svært ved at sove, når deres forældre synes, de skal.
Samtidig afviste franskmændene påstande om kuk i køreplanerne, hvis Frankrig melder sig ud af sommertiden.
Det er over 20 år siden, at EU indførte sommertid for første gang, men først i 1980 overgav Danmark og Tyskland sig og begyndte ligesom de andre medlemslande at pille ved urene.
Husk, at når man skifter til sommertid skal man stille uret en time tilbage

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her