Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

23. oktober 1997

Ritt skuffet over Clintons CO2 udspil
*EU's miljøkommissær Ritt Bjerregaard langede kraftigt ud efter USA, da det amerikanske udspil til FN's klima-topmøde i Japan i december onsdag blev kendt. USA vil foreslå, at de industrialiserede lande stabiliserer deres udledninger af drivhusgasser på 1990-niveau inden år 2012 og først derefter begynde at skære ned på udslippene.
"Jeg er meget skuffet over USA's lave ambitionsniveau. Det her er et stort skridt i den forkerte retning," siger Ritt Bjerregaard.
Hun støtter den tyske udenrigsminister Klaus Kinkels advarsler om, at resultatet på klimatopmødet kan blive så dårligt, at EU slet ikke kan støtte det.
EU-landene har spillet ud med en reduktion på 15 procent i deres udledninger af drivhusgasser - især CO2 - i år 2010 i forhold til 1990-niveauet.
Artikel på forsiden

Politikere kritiserer politiarbejde
*Politiet er under skarp kritik fra Københavns Kommunes Sundhedsudvalg for indsatsen i forbindelse med de 22 formodede drab på plejehjemsbeboere på Vesterbro i København. Formanden for sundhedsudvalget Heinrich Metz (SF) siger, at der må være tale om "utroligt dårligt politiarbejde", når det ikke lykkedes anklageren at få den sigtede 32-årige plejehjemsassistent fængslet i grundlovsforhøret tirsdag.
Sundhedsudvalget har kendt til politiets efterforsking af sagen siden april.
"Det er utroligt, at det ikke er lykkedes at samle et bedre materiale. Hvis der bare havde været 100 procent hold i et enkelte af dødsfaldene, så må man antage, at kvinden var blevet fængslet," siger Hein-rich Metz.
Anklageren kræver nu den mordsigtede kvinde varetægtsfængslet med baggrund i, at hun på fri fod vil kunne forstyrre efterforskningen. Østre Landsret tager tidligst i dag stilling til sagen.
Leder og artikel på forsiden
Artikel side 4

Ros til Århus-politi for selvkritik
*Justitsminister Frank Jen-sen er enig i politimester Tage Bækgårds redegørelse om politiets mangelfulde indsats under gadekampene i Århus i fredags.
"Med den viden, vi har i dag, er jeg enig med politimesteren i Århus i, at det i fredags havde været ønskeligt med en større politiindsats i området omkring Vestre Landsret (efter domfælgelsen i Lawal-sagen, red.)," siger Frank Jensen.
Frank Jensen roser politimesteren i Århus for, at han vil forbedre de interne procedurer for hurtig indsats af en større politistyrke, og for at politiet overvejer, hvordan de kan forbedre kommunikationen i lignende situationer.
Han mener derfor ikke, at der er grundlag at foretage sig yderligere i sagen og siger: "Jeg er overbevist om, at dansk politi har taget ved lære af situationen."

Kommune indfører indvandrerstop
*Høje Taastrup Kommune har konkret nægtet en flygtningefamilie på seks at flytte ind i en lejlighed, og vil fremover at nægte flygtninge og indvandrerfamilier lejemål til almene boliger, selv om familierne er blevet henvist af boligselskaber i kommunen. Dansk Flygtningehjælp indklagede onsdag Høje Taa-strup Kommune til Det Sociale Ankenævn, men trods det nægter borgmester, Anders Bak (S), kategorisk at ændre praksis.
"Vi bliver ved og afventer nævnets afgørelse. Vi prøver jo forgæves at råbe politikerne op og sige, at vi ikke kan klare at huse flere flygtninge og indvandrere i kommunen. Men ingen synes at lytte til os, og derfor må vi tage sagen i egen hånd. Der er afgjort tale om et lokalt flygtningestop," siger borgmester Anders Bak.
Ifølge boligminister Ole Løvig Simonsen er kommunens praksis klart ulovlig.

Svindel for milliarder i EU
*Organiseret kriminalitet står bag en væsentlig del af milliardbedrageriet mod EU's pengemidler, erkendte den svenske EU-kommissær Anita Gradin under Europa-Parlamentets debat om den tiltagende svindel.
Flere af EU-parlamentarikerne har desuden kritiseret EU-Kommissionen for at være for slap og hemmelighedsfuld, når det gælder om at bekæmpe korruption blandt EU's egne funktionærer, og kommissær Gradin, som har ansvaret for bedrage-ribekæmpelsen, lovede, at "intet vil blive mørkelagt".
Ordfører i Parlamentets budgetkontroludvalg, østrigeren Herbert Boesch, skønner, at det årlige bedrageri mod EU's budget som minimum beløber sig til 10,7 milliarder kroner.

Aktivering af hensyn til børnene
*Uanset at det er svært for kommunerne at aktivere de sværest belastede bistandsklienter - og næsten umuligt at få dem i egentlige job - , er en vis aktiveringen vigtig af hensyn bl.a. til deres familier. Konsulent Sten Emborg fra Kommunernes Landsforening kommer med denne indvending til et forslag fra Vejles borgmester Flemming Christensen (SF) om helt at droppe aktiveringen af landets 20.000 tungeste bistandsklienter. I stedet bør misbrugere, psykisk syge eller socialt handicappede sættes på pension og kræfterne bruges på de klienter, hvor aktivering er realistisk, mener han.
"Ingen bliver sundere af at gå hjemme med sine egne problemer, og mange af dem har jo børn, og vi kan ikke sidde passivt og se til, at disse børn ender som morgendagens klienter eller som hovedpersonerne i dyre tvangsfjernelsessager, fordi de overlades til en familie uden kontakt med omverdenen," mener Sten Emborg.

Miljøødelæggelser er ikke til at leve med
*Miljøødelæggelser som fjord-døden i Mariager er ikke noget, vi bare må lære at leve med. Det mener 77 procent af befolkningen. Og kun en femtedel mener, at regeringen gør nok for at hindre lignende situationer. Tallene indgår i en AIM-undersøgelse om befolkningens holdning til landbruget og vandmiljøet, som Danmarks Naturfredningsforening (DN) har fået lavet. Et flertal mener, at landbruget ikke gør nok for at løse problemerne og at regeringen sidder eksperternes råd overhørig.
DN påstår ikke, at de 1.000 interviews er "den højere videnskab", men ser rapporten som et godt værktøj op til Teknologirådets store høring på Christiansborg den 29. oktober om næringsstoffer i vandmiljøet.
Artikel side 4

Mandela bryder Libyens isolation
*Den sydafrikanske præsident, Nelson Mandela, gæstede onsdag Moammar Qaddafi i Libyens hovedstad, Tripoli. Iagttagere siger, at Mandela er fornemmeste officielle udenlandske gæst i Libyen, siden FN indførte sanktionerne mod det nordafrikanske land i april 1992 for at fremtvinge udlevereringen af to libyske mistænkte i sagen om bombesprængningen af Pan-Am-passagerflyet over Lockerbie i 1988.
Den sydafrikanske regering op til Mandelas besøget opfordret til, at FN-sanktionerne ophæves, og dette er blevet kritiseret af USA.

Vandehavsplan vedtaget
*Efter års forhandlinger enedes Danmark, Tyskland og Holland onsdag en fælles forvaltningsplan for det miljøfølsomme Vadehav. Aftalen betyder, at de tre lande skal overholde en række fælles miljøbeskyttelsesregler for den 500 kilometer lange strækning fra danske Blåvands Huk over Tyskland til hollandske Den Helder.
Tyske erhvervsinteresser føler sine udviklingsmuligheder alvorligt truet og på dansk side har der været frygt for, om det ville være muligt fortsat at drive landbrug i området.
Den praktiske udmøntning af Vadehavsplanen vil være op til det enkelte land. I Danmark vil ansvaret først og fremmest ligge hos Vadehavs-amterne i Sønderjylland og Ribe.

Indvandrerdebat i spørgetimen
*Der gik indvandrerdebat og lettere procedureforvirring i debuten på Folketingets spørgetime onsdag. Trods oppositionens opfordringer og ønsker stillede statsminister Poul Nyrup Rasmussen ikke selv op som første minister skydeskive. Han sendte socialminister Karen Jespersen.
Leder på bagsiden

Franske test af kemiske våben i Algeriet
*Frankrig opretholdt med den algeriske regerings vidende en hemmelig base, "B2 Namous", der testede kemiske våben indtil 1978 - 16 år efter Algeriets uafhængighed, skriver ugemagasinet Le Nouvel Observateur.
Algeriet fik sin uafhængighed fra Frankrig i 1962 efter syv års blodig krig, og fransk militær blev endeligt trukket ud af landet i 1967. Frankrigs daværende forsvarsminister, Pierre Messmer, forsvarer basen og siger, at basen først og fremmest skulle rådgive om beskyttelse mod kemiske våben. Le Nouvel Observateur skriver, at basen var det største center for eksperimenter med kemiske våben i verden med undtagelse af Sovjetunionens faciliteter.

Urolig indisk delstat under administration
*De indiske ministre holdt onsdag et marathonmøde på præsident K.R. Narayanans opfordring, for at genoverveje beslutningen om at opløse det hindu-dominerede parlament i delstaten Uttar Pradesh og lade landets mest folkerige delstat regere af forbundsregeringen. Ministrene er langt fre enige om det tiltag.
Beslutningen om at opløse parlamentet kom efter, at der tirsdag udbrød regulære slåskampe mellem politikerne i Uttar Pradeshs parlament. Flere politikere blev såret under kampene, som blev ført med næverne og alt, der ikke var naglet fast i parlamentsbygningen. Uroen kom efter, at den ledende minister, Kalyan Singh og hans parti havde overlevet en mistillidsafstemning med hjælp fra "politiske overløbere" fra rivaliserende partier.

Elvis i Tornved
*It's Now Or Never. Elvis Presley stiller op til kom-munalvalget i Tornved i Vest-sjælland, skriver Holbæk Amts Venstreblad. Sangeren lægger navn til en liste, som Birger Niels Petersen, Stigs Bjergby, har opstillet under E for Elvis.
Kandidaten er 47 år og førtidspensionist, og han går til valg på et program, der bl.a. kræver, at vejen mellem Stigs Bjergby og Mørkøv omdøbes fra Nykøbingvej til Elvis Presley Boulevard. Rådhuset i Tornved skal hedde Graceland, og der skal en statue af den amerikanske sanger op ved rådhuset.
Kommunen huser i øvrigt en Elvis-ekspert, Ernst Jørgensen, Grammy-nomineret i USA for sine cd-genudgivelser med Kongen. Han står til et æresborgerskab i Tornved, hvis Liste E får valg. Tag den, Richard Ragnwald.

Grønland må fange flere hvaler
*Grønland fik onsdag aften hævet sin årlige hvalkvote med 20 vågehvaler på Den Internationale Hvalfangstkommissions (IWC) årsmøde i Monaco. Dermed kan der fanges 175 vågehvaler ud for Vestgrønland under ordningen for oprindelige folk. Under en times meget kritisk debat, hvor kun Norge, USA og Japan støttede Grønland, blev Danmark bedt om at skaffe bedre videnskabelige oplysninger om hvalbestandene. Men ingen krævede dog afstemning om sagen.
Den danske hvalfangstkommissær, Henrik Fischer, fik en byge af spørgsmål om det rimelige i at hæve kvoten, når bestanden af vågehvaler i denne del af Atlanten ikke kendes nøjagtigt.
Det vides ikke om vågehvalerne ved Vest-grønland er en del af en centralatlantisk bestand, og størrelsen på denne bestand er heller ikke kendt, da Island har meldt sig ud af IWC og ikke vil overlade kommissionen rådata om sit havområde.
Grønlands to andre kvoter på henholdsvis 19 finhvaler og 12 vågehvaler blev fornyet.
Tidligere på dagen godkendte kommissionen et fælles amerikansk-russisk forslag om 56 grønlandshvaler årligt til oprindelige folk i Alaska og det østligste Rusland. Et fælles forslag om gråhvaler til de russiske inuit og til amerikanske Makah-indianere stødte på stor modstand på grund af fem gråhvaler til den lille indianerstamme, som ikke har kunnet fange hvaler i 70 år men har papir på retten til det i en traktat fra 1855.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her