Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

21. oktober 1997

Thorkild Simonsen ny indenrigsminister
*Den 71-årige Århus-borg-mester, Thorkild Simonsen (S), blev i går udpeget af statsminister Poul Nyrup Rasmussen som ny indenrigsminister. Birte Weiss har ifølge statsministeren selv ønsket at træde tilbage, og hun vil nu koncentrere sig om jobbet som sundhedsminister.
Poul Nyrup Rasmussen gjorde dog ingen hemmelighed ud af, at "den oppiskede udlændingedebat" har spillet ind på hans valg af Thorkild Simonsen som ministeren, der bl.a. skal søge at samle et bredt parlamentarisk grundlag for at få ind- og gennemført regeringens bebudede integrationslov. Thorkild Simonsen står for en strammere kurs overfor flygtninge og indvandrere, og han er tidligere af de konservative fore-slået som mægler for et nationalt kompromis på området.
De radikale lover Simonsen et "konstruktivt samarbejde", Venstre vil gerne støtte Simonsens strammere linie - hvis han kan holde den selv. Enhedslisten er harm over, at statsministeren smider "en luns til svinehunden", mens Fremskridtspartiet og Dansk Folkeparti erkender, at selv om de hellere vil have Simonsen end Weiss, så er det stadig regeringspartierne, der lægger den politiske linie.
Artikel og leder forsiden
Tema side 3

Fl. Knudsen som ny borgmester i Århus
*To måneder og elleve dage før beregnet trådte Thorkild Simonsen i går tilbage efter 15 år som borgmester i Århus, og Socialdemokratiet har udpeget den 51-årige rådmand og spids-kandadat ved kommunalvalget, Flemming Knudsen, som bedste bud til posten. Formelt skal de øvrige partier i byrådet godkende den nye borgmester onsdag, men ifølge Ritzaus Bureau er støtten fra samarbejdsparterne, SF og de radikale, i hus.
I byrådet overtager første suppleant, pensionist Jamil Abu-Kabir, Simonsens plads.
Artikel side 4

Milosevics mand tabte Montenegro
*Montenegros nye præsident hedder Milo Djukanovic. Han er 35 år, har været ministerpræsident siden 1991, og han besejrede ved søndagens anden valgrunde den nuværende præsident Momir Bulatovic. Bulatovic støtter Serbiens stærke mand, Slobodan Milosevic, der for nylig indtog posten som præsident for Forbundsrepublikken Serbien. Det job kan nu vise sig at blive sværere for Milosevic at udfolde sig i med Djukanovic ved magten i Montenegro. Han er nemlig reformtilhænger og udtalt kritisk overfor Milosevics dominans, som han helst ser vige for større montenegrinsk selvbestemmelse.
Bulatovic, der fik flest stemmer i første valgrunde, har anerkendt sit nederlag.
Leder på bagsiden
Artikel side 5

Urimelig forskelsbehandling af ældre
*Socialminister Karen Jespersen (S) erkender, at det er et problem, at indvandrerpensionister modtager højere ydelse fra det offentlige end indfødte danske pensionister. Hun oplyser, at forskelsbehandlingen vil høre op fra 1. juli 1998, når regeringens forlig om bistandsloven træder i kraft. Socialministeren an-slår, at godt 20.000 indvandrere over 67 år i dag får flere penge af det offentlige end danske pensionister.
Forskelsbehandlingen skyldes, at mange ældre indvandrere ikke har været i Danmark længe nok til at være berettigede til folkepension. Den højere kontanthjælpssats, som et indvandrerægtepar får i stedet, overstiger ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten den danske folkepension til et lignende ægtepar med årligt godt 30.000 kr.
"Det er en helt urimelig forskelsbehandling, som vi gik i gang med at få lavet om, straks jeg blev opmærksom på den," siger socialministeren.

Blair lover Kohl at være konstruktiv
*Storbritannien vil "ikke vil forhindre eller sabotere" andre landes arbejde med den europæiske møntunionen, ØMU'en, men tværtimod være "konstruktiv" under sit formandsskab. Det lovede den britiske premierminister, Tony Blair, sin tyske kollega, kansler Helmut Kohl, på et fem timer langt møde mandag.
Blair gentog ifølge britiske kilder sin finansminister, Gordon Browns, udtalelser i weekenden om, at det er så godt som udelukket, at Storbritannien går med i ØMU'en, når samarbejdet indledes 1. januar 1999.
Finansministeren understregede igen i går, at der er "kæmpemæssige forhindringer" (to af tre britiske vælgere vil ikke opgive pundet for en euro, red.) og en tilslutning først kunne komme på tale efter en "stabil periode uden fortsat spekulation". Spekulanterne på børsen lod aktiekurserne falde med godt en procent efter den melding.
Der ventes en klarere melding fra Brown i parlamentet inden længe.

Politi efterforsker gadekampe
*Kriminalpolitiet arbejder på at identificere og anholde flere af deltagerne i fredagens gadekampe uden for Vestre Landsret i Århus, og koncentrerer sig nu om den såkaldte Lawal-gruppe, som politiet mener, løsnede startskuddet.
Fire personer er foreløbig fængslet. Søndag aften blev en 26-årig palæstinenser varetægtsfængslet. Han menes at være en af de centrale kræfter på Odense-palæstinensernes side. Alle de fængslede har forbindelse til den 22-årige palæstinenser, som fredag blev dømt for knivdrabet på bokseren Racheed Lawal.
"Vores materiale bygger i høj grad på de billeder, som pressen har taget af gadekampene. Og medierne har af en eller anden grund alene fokuseret på palæstinenser-gruppen - vi har ikke mange billeder af de andre," siger chefkriminalinspektør Preben Juel Hansen. Sideløbende blev to palæstinensere fra Odense varetægtsfængslet indtil 13. november for at have fremsat mordtrusler på tv. De to menes at være identiske med de to hætteklædte unge, der fredag i TV 2 Nyhederne truede med at myrde venner til den dræbte bokser.

DSB vil køre mere gods på lastbiler
*DSB's godsdivision er under omlægning, og ifølge Radioavisen kommer det blandt andet til at betyde, at mere af det stykgods, DSB fragter, skal fra flyttes fra skinnerne og over på lastbiler. Det bliver konsekvens af, at DSB Gods på et bestyrelsesmøde torsdag ventes at ville nedlægge fem af sine otte godsterminaler. Tilbage bliver såvidt Radioavisen erfarer kun terminalerne i Høje Tåstrup, Taulov og Århus. Konsekvensen for miljøet er, at belastningen stiger.

USA's CO2-udslip vokser
*USA, der i forvejen er verdens største producent af drivhusgassen kultveilte (CO2), satte i 1996 rekord i udslip af CO2 fra biler, fabrikker og kraftværker. Det fremgår af en rapport fra det amerikanske energiministerium.
USA forventes om kort tid - og før FN's klima-topmøde i Kyoto i Japan - at komme med sit udspil til en reduktion af kultveilte, som de fleste forskere i dag sætter i forbindelse med en unaturlig opvarmning af jorden. Men ifølge Washinbgton Post vil de nye opsigtsvækkende tal for USA's produktion af CO2 alvorligt kunne svække præsident Bill Clintons spillerum i udformningen af en strategi og vil kunne støtte de af hans rådgivere, der mener, at alt for håndfaste mål er urealistiske. Ifølge energiministeriet producerede USA sidste år 3,4 procent mere kultveilte end året før - den største stigning i årevis.

Abu-Jamals søn kendt skyldig
*Den 26-årige Jamal Hart, søn af den dødsdømte, sorte journalist Mumia Abu-Jamal, er blevet kendt skyldig i ulovlig våbenbesiddelse. Harts forsvarer kalder forseelsen - en ladt kaliber .357 magnum fundet hos Hart, da han en aften blev standset af politiet for at køre over for fuldt stop og i øvrigt ikke på det tidspunkt havde en ren straffeattest - for ren iscenesættelse fra politiets side.
Mumia Abu-Jamal blev i 1981 dømt for mordet på en politibetjent, og det menes at være politiets motiv for at ville skaffe hans søn af vejen ad juridisk vej. Straffen bliver udmålt i januar, strafferammen er fængsel i mellem femten år og livstid. Jamal Harts forsvarer vil kære dommen.

Hovedløst lager for reservedel
*Britiske forskere har ved genmanipulation fremstillet hovedløse frøfostre, skriver The Sunday Times. Dermed mener forskerne, at skridtet mod hovedløse reservedelslagre til mennesker er taget. Fostre, der kun får lov at leve en uge, uden hjerne og centranervesystem er i Storbritannien ikke levende væsener og derfor heller ikke underlagt den videnskabsetiske lovgivning.
Porfessor Jonathan Slack fra universitetet i Bath mener, at genetisk programmerede, dyrkede menneskeorganer kan hjælpe lægerne udenom alle etiske betænkeligheder.

Protestdemonstration i Thailand
*Tusindvis af demonstranter; forretningsfolk, akademikere, studerende og kontorister krævede mandag ministerpræsident Chavalit Yongchaiyudhs afgang på grund af Thailands dybe økonomiske krise. Demonstranterne gik gennem Bangkoks finanskvarteret med plakater og transparenter, der kritiserede stigende priser på fødevarer, tiltagende arbejdsløshed og andre krisetegn. Finansminister, Thanong Bidaya, besluttede i weekenden at forlade regeringen, og de øvrige ministre indgav søndag deres afskedsbegæringer for at give Yongchaiyudh mulighed for at gennemføre en varslet regeringsomdannelse.

Serbisk tv-sender eksploderet
*En af de tv-sendere som de bosnisk-serbiske hardlinere har brugt trods NATO's forbud blev natten til mandag ødelagt af en eksplosion. Den krigsforbrydersigtede, tidligere præsident Radovan Karadzics folk kaldte det en terrorhandling, NATO-styrker overtog tidligere på måneden flere tv-sendere fra Karadzic-fløjen og gav dermed den mere freds-samarbejdsvillige præsident Biljana Plavsic større råderum i æteren.

Overdreven dansk miljøvenlighed
*Ni ud af ti danskere siger, at de prøver at spare på energien i det daglige for at passe på miljøet. Men tørre tal tyder på, at det ikke passer helt med en høje miljøbevidsthed. skriver Kristeligt Dagblad.
Der sælges for eksempel færre økologiske varer og mindre mængder "grønne" rengøringsmidler i dag end for to år siden. Ifølge en rapport udarbejdet til Energimiljørådet er især i aldersgruppen over 40 år blevet mere tilbøjelige til at mene, at forurenings- og miljøproblemerne er skærkt overdrevne.
Energimiljørådet holdt i går Energidag '97 med fokos på det personlige energiforbrug.

Æd kalve-problemet
*Da Landsudvalget for Kvæg ikke selv har mulighed for at løse problemet med overskudsproduktionen af tyrekalve, opfordrer foreningens formand, Mogens Anholm, forbrugerne og detailhandlen til at tage et medansvar. Opskriften på, hvordan den belastende transport af spædekalve til Holland undgåes er simpel; et kilo dansk kalvekød, stegt, kogt eller braiseret, mere om året til hver dansker. Køb ind, spis op og branchens transportbehov er væk.
I år ventes 70.000 danske spædekalve at få en fremtid som tremmekalve i Holland. Det er næsten dobbelt så mange som sidste rekordår.

Menneskelige idealer er i lav politisk kurs
*Selv om FN's Flygtningehøjkommissær, Sadako Ogata, ved et pressemøde i København mandag opfordrede til ikke at politisere humanitære spørgsmål som beskyttelse af og hjælp til flygtninge og asylsøgere, så ramlede hun ikke desto mindre lige ned i den meget politiske, danske flygtninge- og indvandrerdebat - og et ministerskifte.
Den japanske flygtningehøjkommissær undlod i første omgang fra at kommentere den aktuelle debat, men hun gik senere skarpt i rette med de rige landes behandling af flygtninge og alsysøgere i en tale til Udenrigspolitisk Selskab.
"I øjeblikket synes det at være politisk mere attraktivt at skabe forhindringer for dem, der ønsker at søge om asyl i stedet for at vise politisk lederskab og forsvare de menneskelige og humanitære idealer, som burde være fundamentet for ethvert demokrati. Jeg undrer mig ofte, når jeg hører, at tilstedeværelsen af nogle få tusinde mennesker fra andre lande kan opfattes som en trussel i samfund, der ellers burde være velordnede og veletablerede," sagde Ogata. Flygtningehøjkommissæren erkendte, at mange af dem, der i dag søger om asyl i Europa, måske ikke er flygtninge med behov for beskyttelse:
"Men det er ikke en grund til at behandle dem umenneskeligt. Den rige verden bør vise sig som et positivt eksempel, hvis vi ønsker, at andre dele af verden skal overholde menneskerettighederne og de humanitære standarder. I dag er det imidlertid sådan, at mange negative eksempler breder sig til fattigere dele af verden," sagde Ogata.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her