Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

18. oktober 1997

Skuddrama i Århus forud for morddom
*Mindst en person blev ramt af skud i et opgør ved Vestre Landsret i Århus. Det skete, kort før retten fandt den 22-årige Ahmad Abdullah Abou-Chaker skyldig i drabet i november sidste år på bokser og dørmand Racheed Lawal. Rettens dom lød på 12 års fængsel.
Ifølge øjenvidner var det sympatisører med den dræbte, som blandt andet bevæbnet med køller kom til området ved landsretten, hvor en gruppe unge med arabisk baggrund var samlet.
En serie skud blev affyret, og i hvert fald én person, en 20-årig dansker, blev ramt i benet. Han blev indlagt, men ville ikke tale med politiet.
Reportage på forsiden

Mindre bombe eksploderer i Bilbao
*En mindre bombe eksploderede fredag uden for en kontorbygning i det spanske baskerland i byen Bilbao, hvor 300.000 mennesker sent torsdag gik i demonstrationstog vendt mod den baskiske separatistbevægelse ETA's attentater.
Eksplosionen skete dagen før, at Spaniens kongepar skal indvie et helt nyt Guggenheim-museum.
For få dage siden blev en politimand skudt ned, da tre ETA-medlemmer ville anbringe 12 granater ved det nye museum.
ETA advarede forud for eksplosionen om bomben. Ingen kom til skade, og der var tale om mindre ødelæggelser.

Hårde straffe til Hells Angels rockere
*15 år og syv måneders fængsel, ni år og seks måneders fængsel og ni år og ti måneders fængsel, sådan lød dommene sent torsdag aften over de tre Hells Angels-rockere, der tidligere på dagen i Østre Landsret blev fundet skyldige i drab og fem drabsforsøg i lufthavnen i Kastrup i marts sidste år.
De "skæve" udmålinger skyldes, at de alle fik tillægsstraffe for tidligere forbrydelser.

Færre trafikdræbte trods flere uheld
*Antallet af trafikuheld stiger, men samtidig falder antallet af trafikdræbte. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, der har sammenlignet perioden oktober 1996-september 1997 med den tilsvarende periode året før.
Fra første til anden periode steg antallet af trafikuheld med tre procent. Det seneste år er der sket 8.196 uheld. Antallet af trafikdræbte er i samme tidsrum faldet med 12 procent fra 538 til 476.

Henrik Dam: Fjer-folk kan lære af svine-folk
*Fjerkræbranchen bør kunne lære af svinebranchens målsætning om at få fjernet vækstfremmere i foderet til slagtesvin fra nytår, mener landbrugsminister Henrik Dam Kristensen (S).
Han "tager hatten af" for, at Danske Slagterier, Landsudvalget for Svin og den danske foderbranche onsdag blev enige om at udfase brugen af antibiotika-holdige vækstfremmere til de store svin. Men nu viser en undersøgelse fra Dansk Zoonosecenter, at problemet med resistente bakterier er endnu større i slagtefjerkræ end hos slagtesvin.
"Der er andre sektorer som kunne lære af svinesektoren. Eksempelvis fjerkræbrancen og kalvebranchen," sagde landbrugsministeren.
Artikel på forsiden

Privat ældrepleje på vej - trods skandale
*Mens ISS fortsat leder efter årsagerne til de mange fejl på et plejehjem i Solna kommune ved Stockholm, overvejer mange danske kommuner at overlade dele af ældreplejen til private firmaer.
Både i Kommunernes Landsforening og blandt de kommunale socialchefer melder man om stor interesse for udlicitering på ældreområdet.
"Jeg tror, at op mod halvdelen af kommunerne har konkrete overvejelser," siger socialdirektør i Ribe kommune - og næstformand i Socialchefforeningen - Ib Dam Schultz til Aktuelt fredag.
"Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at denne tendens vil slå igennem i de kommende år. Nu føler kommunerne sig parate," siger Ib Dam Schultz.
Leder på forsiden og
interview side 4

Kontaktgruppen forlanger totalt tv-stop
*Den internationale kontaktgruppe, som tager sig af fredsprocensen i Bosnien, forlangte fredag en øjeblikkelig og fuldstændig rekonstruktion af den bosnisk-serbiske tv-station.
Kravet kom dagen efter, at serbisk tv brød det sendeforbud, som NATO tidligere har indført.
Kontaktgruppens udmelding kom efter et møde fredag, som drejede sig om det kommende parlamentsvalg i den serbiske del af Bosnien.
Den internationale gruppe ønsker en ny struktur i tv-stationens ledelse, udnævelsen af en ny direktør og en lige fordeling af adgangen til medierne i den serbiske del af Bosnien under valgkampen ved parlamentsvalget i november.
Fredagens meddelelse kommer dagen efter, at den bosnisk-serbiske tv-station trodsede et sendeforbud.

Pia Kjærsgaard og DF står til stor valgsejr
*Et stort antal danske vælgere er tilsyneladende ivrigt på vej mod det yderste højre, drevet fremad af fremmed-angst og angst for EU.
Hvis der var valg til Folketinget nu ville Dansk Folkeparti få 11,5 procent af stemmerne og dermed blive Folketingets fjerdestørste parti, kun med nød og næppe overgået af Det Konservative Folkeparti. Det viser en Vilstrup-meningsmåling offentliggjort i Politiken fredag.
Artikel side 4 og
debat side 13

Giftskandale i både Sverige og Norge
*Norges Forureningstilsyn meldte fredag den franske producent af tætningsmiddelet Rhoca-Gil og den norske distributør af stoffet til politiet for at have brudt loven om mærkning af produkter.
Politianmeldelsen kom samtig med, at der blev offentliggjort oplysninger om, at mindst 20 svenske arbejdere har fået nerveskader efter arbejdet med det franske tætningsmiddel Rhoca-Gil. Undersøgelsen, der var foreløbig, var foretaget blandt 77 af de i alt 170 arbejdere på den omstridte jernbanetunnel gennem Hallandsåsen i det sydlige Sverige.
De alarmerende tal fik fredag den svenske miljøminister, Anna Lindh, til at kræve, at den franske producent af Rhoca-Gil, den store medicinal og kemi-producent Rhone-Poulence, påtager sig et større ansvar for miljøskandalen ved Hallandsåsen.
"Fabrikanten ved, hvordan produktet skal anvendes. Derfor burde man i forbindelse med besøg kunne have forudset, at det drejede sig om alt for store mængder," sagde Lindh.

FN fordømmer indblanding i Congo-strid
*FN's sikkerhedsråd fordømte torsdag den militære indgriben af udenlandske styrker i Congo og krævede "frie og demokratiske valg" i landet.
I den første reaktion siden den tidligere præsident Denis Sassou-Nguessos tirsdag indtog hovedstaden Brazzaville, krævede det 15 medlemmer store sikkerhedsråd en "øjeblikkelig tilbagetrækning" af udenlandske soldater.
Der blev torsdag meldt om omfattende plyndringer i Congos to største byer.
I hovedstaden Brazzaville sagde nødhjælpsarbejdere, at Cobra-militsen plyndrede mindst 100 køretøjer ved Verdenssundhedsorganisationen WHO's hovedkvarter i Afrika. Samtidig var vigtige WHO-dokumenter om sundheden i 46 afrikanske lande i fare for at gå tabt i forbindelse med plyndringerne.

12 dræbt i kampe med politi i Colombia
*Otte politifolk og fire venstreorienterede guerilla-soldater blev torsdag dræbt i voldsomme kampe i det nordlige Colombia, meddelte politichef, general Rosso Jose Serrano.
Otte andre politifolk blev alvorligt kvæstet, efter at omkring 300 guerillasoldater fra Colombias Revolutionære Væbnede Styrke (FARC) angreb dem i en landsby i løbet af aftenen.
Venstreorienterede oprørere har indledt en bølge af voldelige angreb for at forstyrre lokalvalg, der er planlagt til den 26. oktober.
Volden har indtil nu betydet, at 1.350 kandidater fra 126 byer har besluttet ikke at stille op ved valget.

Patientforening oprørt over insulin-tvist
*Novo Nordisk har sået tvivl om sikkerheden ved den Novo-insulin, som parallelimportøren Cimilar fra på mandag vil sælge i Danmark.
Direktøren for Diabtesforeningen kalder det en "utroligt ubehagelig" situation, som landets 35.000 insulinafhængige diabetikere dermed er blevet sat i.
Lægemiddelstyrelsen ville fredag ikke sætte spørgsmålstegn ved Cimilars håndtering af den parallelimporterede insulin.
Novo Nordisk har krævet fogedforbud mod salg af Novo-insulin Cimilar. Firmaet har fået Lægemiddelstyrelsens tilladelse til at markedsføre de to Novoprodukter, insulinpennene Insulatart og Actrapid.
Indtil fogedretten har behandlet Novos begæring, kan Cimilar frit sælge Novos insulin-produkter til apotekerne.

Ny miljøtrussel fra svineproducenter
*En ny miljøtrussel fra svineproducenterne på linje med de antibiotiske vækstfremmere er på vej. Forskere mener, at landbrugets forbrug af tungmetallet kobber i foderblandinger i løbet af en eller to generationer kan gøre landbrugsarealer omkring store svinebrug ubrugelige som agerjord.
Det skriver avisen Dansk Landbrug, der udkommer på mandag.
Siden 1950'erne har danske landmænd fodret svin med kobber i mængder på op til 250 milligram pr. kg svinefoder. I dag fodres grisene med foder, der indeholder under 175 milligram kiloet.
Svin kan ikke klare sig helt uden kobber, men de kan leve godt, bare de får den livsnødvendige andel af tungmetallet i foderet - og den ligger ifølge forsøg på højst 10 milligram pr. kg foder, skriver Dansk Landbrug.

200 arresteret under protester mod Clinton
*Mere end 200 demonstranter blev sent torsdag arresteret efter protester mod USA's præsident, Bill Clintons besøg i Argentina.
Urolighederne begyndte, da godt 1.000 venstreorienterede demonstranter blev stoppet af politiet adskillige gader fra den bygning, hvor Bill Clinton mødtes med Argentinas præsident, Carlos Menem.
Rasende over politiets blokade gik godt 50 demonstranter løs på betjente og videre til angreb på forretninger, banker, parkerede biler og andre bygninger, som blev ødelagte.
Bevæbnede uropoliti med gaspistoler blev sat ind og arresterede demonstranterne.
Clinton er på en ugelang rundrejse i Sydamerika i et forsøg på at forbedre USA's politiske og økonomiske forbindelser.

Århus Stiftstidende: Ren bandekrig
*Århus Stiftstidende skriver i sin lørdagsudgave, at de krigslignende - og livsfarlige - tilstande i Århus centrum fredag er en ren bandekrig - Beirut i Århus - iværksat af hjerneblæste, uforbederlige kriminelle uden respekt for menneskeliv, endsige de normer, der præger et retssamfund.

Smal norsk regering på plads
*Med en bøn om folkets støtte og Guds hjælp indtog den nye norske statsminister, Kjell Magne Bondevik, fra Kristeligt Folkeparti og hans nye centrum-
regering fredag regeringskontorerne i Oslo.
Det skete præcis 25 år efter den forrige centrum-regering under Lars Korvald kom til magten, hvor den blev et år.
Det bliver et utrygt liv, som Bondevik-regeringen går i møde, hvis den ikke vil lade sig styre af Stortinget. Den har nemlig det svageste parlamentariske grundlag, en norsk regering har haft i efterkrigstiden. Med bare 42 ud af 165 mulige pladser i Stortinget, er den nye regering afhængig af skiftende støtte fra det konservative parti, Høyre, og Fremskrittspartiet eller Arbeiderpartiet, for at kunne regere.
"Jeg er klar over, at centrumsregeringen går en vanskelig opgave i møde i et uoverskueligt politisk terræn. Men jeg lover, at vi vil gå til Stortinget med et åbent sind," sagde Kjell Magne Bondevik efter, at han havde præsenteret sin nye regering for Kong Harald.
Præsten, afholdsma
nden og Kristelig Folkeparti-veteranen, Kjell Magne Bondevik viste allerede uden for slottet, at han er en samarbejdets mand, der er indstillet på kompromis for, at hans regering skal overleve. Han afviste nemlig, at der bliver alkoholfri møder i hans regering.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her