Læsetid: 1 min.

Domino-effekten i Sydøstasien

23. oktober 1997

Den økonomiske krise i Sydøstasien har ført til en devaluerings-spiral, der nu breder sig til Østasien

Den økonomiske krise i Sydøstasien, der startede i Thailand i begyndelsen af juli, har bredt sig som ringe i vandet. Først til andre sydøstasiatiske lande som Indonesien og Malaysia, men i de seneste dage også til fjernere egne som Hong Kong, Taiwan og Sydkorea.
Efter valutasammenbruddet i Thailand, der indtil nu har ført til en devaluering på 40 procent i forhold til den amerikanske dollar, måtte en stribe andre lande i regionen opgive deres valutaers faste binding til dollaren.
Det har medført en dominoeffekt, eller en 'devalueringsspiral', som har betydet, at når ét land devaluerede, har andre lande fulgt efter. Dels på grund af presset fra spekulanterne, men også fordi den økonomiske vækst i området i høj grad har været drevet af eksport.

Ild i eget hus
En devaluering medfører lavere priser på eksportvarer og dermed på kort sigt en forbedret konkurrenceevne. Ulempen ved en devaluering er dels, at udlandsgælden bliver dyrere at betale tilbage, dels at priserne på importvarer vil stige, og arbejderne vil derfor kræve højere lønninger som kompensation.
Den Asiatiske Udviklingsbank forudsiger, at inflationen i Sydøstasien vil stige til gennemsnitlig 11,4 procent i 1998 mod 6,6 procent sidste år.
En økonomisk ekspert siger til International Herald Tribune, at devalueringerne i Østasien "er som at sætte ild til sit eget hus, fordi resten af nabolaget brænder."
Underforstået er devalueringerne ikke en speciel god idé. Men i sidste uge fulgte Taiwan og Sydkorea trop, mens Hong Kong endnu holder stand og som den sidste i området fastholder sin valuta bundet til amerikanske dollar.
Hong Kongs leder Tung Chee-hwa sagde i går, at Hong Kong vil forsvare kursen til det sidste. Prisen har indtil nu været rentestigninger og et styrtdyk på aktiemarkedet. veb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her