Læsetid: 2 min.

EU vil åbne marked for u-lande

28. oktober 1997

EU vil afskaffe told på alle varer fra de allerfattigste lande

Zürich
EU vil afskaffe told på alle varer, der stammer fra de 48 mindst udviklede lande i verden. Det har EU lovet på en konference om disse landes adgang til verdensmarkedet, som verdenshandelseorganisationen WTO afholder i Geneve i samarbejde med fem andre internationale organisationer, der alle har hjælp til de allerfattigste lande som et af deres formål; UNCTAD, UNDP, Verdensbanken, Den Internationale Valutafond (IMF) og Det Internationale Handelscenter
EU's løfte går konkret ud på, at alle 48 nationer skal have de samme fordele, som hidtil er kommet de 40 lande til gode, som har været med i Lomé-aftalen.
Udover toldfriheden drejer det sig også om at fjerne en række af de øvrige handelshæmmende skranker. Også her tog EU på konferencen et vigtigt skridt, idet EU lovede at håndhæve oprindelsesreglerne med større hensyn til de regionale forhold. Oprindelsesreglerne siger nemlig, at en vare skal have sin oprindelse i det land, der eksporterer den, for at den kan nyde godt af toldfritagelsen. Bestemmelsen har ofte været brugt til at bremse for importen fra billige u-lande. Det har EU nu lovet at holde sig fra fremover.
Også de øvrige i-lande har travlt med at komme med tilsvarende løfter, der skal demonstrere deres gode vilje.
En del af løfterne var dog opkog af tidligere hensigtserklæringer. Således præsenterede USA igen Clintons plan om særlig hjælp til Afrika Herudover lovede USA dog også toldfrihed for ikke mindre end 1.700 flere varer fra de mindst udviklede lande.
Canada gav løfte om helt at afskaffe told, der ligger på under to procent, en ændring der tager sig beskeden ud, men som af de pågældende lande betragtes som en betydelig lettelse.
Af de 48 mindst udviklede lande er 29 medlemmer af WTO. De har hidtil ikke haft så meget ud af deres medlemsskab, idet WTO's åbning af markederne væsentligt har været til fordel for dem, som er i stand til at udnytte de bedste konkurrencemuligheder.
I løbet af de sidste 25 år er de allerfattigste landes andel af verdensmarkedet sunket fra beskedne 1,4 procent helt ned til 0,4 procent. Det er baggrunden for, at WTO allerede på sin ministerkonference i Singapore i december sidste år vedtog, at der skulle gøres noget særligt for at undgå, at disse lande bliver hægtet helt af.
WTO's generaldirektør Renato Ruggerio, siger imidlertid til Information, at det er en misforståelse, når mange tror, at man allerede har gjort, hvad man rent praktisk kan gøre for at hjælpe de allerfattigste til at få bedre adgang til verdensmarkedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her