Læsetid: 1 min.

'EU fremmer økologien'

1. oktober 1997

EU's landbrugspolitik har fremmet økologien i de andre EU-lande, mener økologisk landmand. Det afviser tidligere medlem af det Økologiske Jordbrugråd

"EU's landbrugspolitik har været med til at fremme økologien i de andre EU-lande".
Det siger den økologiske landmand Poul Henrik Hedebo fra det økologiske storkollektiv Svanholm, som samtidig mener, at EU hverken har fremmet eller hæmmet den økologiske udviklingudviklingen i Danmark
Det var først fra 1989, at EU begyndte at lave regler på det økologiske område - indtil da klarede danskerne det selv. Men Danmark har fået stor indflydelse på EU's økologiske landbrugspolitik, mener Hedebo.
At EU skulle have fremmet de økologiske landmænds muligheder, afvises af Troels Østergård, redaktør af bladet Global Økologi og tidligere medlem af Det Økologiske Jordbrugsråd
"På det overordnede plan er EU's mål at effektivisere landbruget og dermed slå så mange små landmænd ihjel som muligt - og det er anti-økologisk. På det mere konkrete plan er de økologiske landmænds vilkår fra EU-side dårligere end de almindelige landmænds", siger Troels Østergaard.
De to økologer er enige om, at EUs landbrugspolitik fortrinsvis støtter afgrøder, som de konventionelle landmænd dyrker. Men på andre punkter er de uenige i EU's politik.
Hans Henrik Hedebo synes eksempelvis, at det er godt, at reglerne er strammet op, så det i dag tager to år i stedet for eet at lægge en traditionel landbrugsproduktion om til økologisk. Den politik er EU's.
Troels Østergaard synes det er dårlig politik.
"Omlægningstiden fra et til to år hæmmer udviklingen mod mere økologi. Man kan ikke objektivt sige, hvornår en jord kan kaldes økologisk, og hvis der er en risiko ved et års omlægning, så synes jeg den er værd at tage. Med to-års reglen er der færre, der vil lægge om til økologisk produktion," siger Østergaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her