Læsetid: 2 min.

EU-lande blokerer for bistand

4. oktober 1997

En lang række EU-lande har endnu ikke ratificeret en bistandsaftale for u-lande - dermed kan udviklingsprojekter i fattige lande ikke gennemføres

En række af de fattigste lande i verden kan ikke få den udviklingsbistand, de er blevet lovet af EU, fordi EU tilbageholder pengene. Landene er de såkaldte AVS-lande, som udgøres af Afrika, Vestindien og Stillehavet.
Årsagen er, at syv EU-lande endnu ikke har underskrevet den finansieringsaftale, som er forudsætning for, at fonden - Den Europæiske Udviklingsfond (EUF) - kan udbetale pengene. Danmark har skrevet under på aftalen for mere end et år siden, men de danske penge kan ikke sendes videre til de trængende udviklingslande, før alle EU-lande har skrevet under.
Konkrete udviklingsprojekter, som landene har sat næsen op efter at kunne gå i gang med, må vente.
En skandale
Det nærmer sig en skandale, mener AVS-landenes generalsekretær i Bruxelles.
"Indtil de har skrevet under på aftalen, er der ingen penge på kontoen, og det er et stort problem for os. De fleste af AVS-landene har lavet planer for, hvordan pengene skal bruges, og de er blevet godkendt og underskrevet af Europa-Kommissionen, men det nytter ikke noget," siger generalsekretær Peter Magande Mg'andu til Information.
Generalsekretær i u-landsorganisationen Ibis, Vagn Berthelsen, synes, at situationen er meget pinlig for EU.
"Det er et voldsomt problem, at ambassadørerne for nogle af de fattigste lande er i en situation, hvor de får at vide, at der ikke er penge i kassen til deres projekter," siger Berthelsen til Information.
Bistanden til AVS-landene blev vedtaget ved en midtvejsrevision af den såkaldte Lomé-4-konvention i 1995 efter hårde forhandlinger om, hvor stor summen skulle være - medlemslandenes bidrag er frivillige.
Forhandlingerne endte med, at AVS-landene sammenlagt skal have 12,8 milliarder ECU fra EU's fælles-
bistand, og aftalen løber indtil år 2000. Men nu, mere end to år efter aftalen blev indgået, har Tyskland, Italien, Luxemborg, Holland, Grækenland, Frankrig og Belgien ikke ratificeret aftalen i deres parlamenter.
Flere vanskeligheder
Det betyder også, ifølge adskillige af Informations kilder, at de næste forhandlinger om hjælp til AVS-landene vil blive endnu sværere.
Forhandlingerne om udviklingsbistanden efter år 2000 begynder allerede om et år.
"Jeg er overbevist om, at EU-landene ikke vil sætte så mange penge af næste gang, for de kan med rette sige, at vi ikke har brugt pengene op. Men det er jo deres egen skyld," siger Magande Mg'andu.
Kilderne mener i øvrigt, at det er landenes bureaukratier, der er for sløve.
Men Magande Mg'andu ssiger, at mindst to af de lande, der ikke har underskrevet, "holder godt fast i tegnebogen", fordi de i virkeligheden ikke vil betale. De lande satte sig imod at skulle betale så mange penge under de sidste forhandlinger.
Det danske udenrigsministerium har nu bedt Europa-Kommissionen redegøre for, hvordan situationen ser ud. Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra EU-Kommissionens ansvarlige vicegeneraldirektør på området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her