Læsetid: 2 min.

Europas 'Greenspan' er klar om et år

29. oktober 1997

Allerede før euro'en er indført vil der være en europæisk pendant til den amerikanske nationalbankdirektør

Mens aktiekurserne falder og Wall Street er i panik, er alle amerikanske mediers kameraer og mikrofoner rettet mod Alan Greenspan, chefen for USA's Nationalbank. De venter på, at han skal åbne munden.
Greenspan er manden, der kan tale de amerikanske aktiemarkeder til ro, fordi han har pondus i kraft af sin position. Nationalbankchefen har nemlig magt til at fastsætte renteniveauet, som har direkte indflydelse på de private investeringer og dermed børserne.
I USA lytter man til én nationalbankdirektør. I Europa er der derimod flere spillere på banen i kraft af forskellige valutaer. Man lytter måske en smule til den danske nationalbankdirektør Bodil Nyboe Andersen, eller den hollandske eller den britiske. Men mest til, hvad Hans Tietmeyer, direktøren for den tyske nationalbank Bundesbank, siger.

Europæisk pendant
Men hvad sker der, når den Europæiske Centralbank etableres i forbindelse med EU's Økonomiske og Monetære Union (ØMU'en), som løber af stablen i 1999? Vil der da være en 'europæisk Alan Greenspan', som kan tale markedet til ro og eventuelt justere renten?
Svaret er ja, mener professor Niels Thygesen fra Københavns Universitet.
"Allerede om et år vil man se en direktør for den Europæiske Centralbank blive udnævnt. Og fra det tidspunkt vil denne person have en rolle på linje med Greenspans i USA," siger Niels Thygesen til Information.
Det vil, vurderer Thygesen, være en realitet allerede inden ØMU'en - med den fælles valuta euro'en - er sat igang den 1. januar 1999.
Selv om intet er besluttet endnu, ligner direktøren for den hollandske nationalbank, Wim Duisenberg, den første direktør for den Europæiske Centralbank. Han er i øjeblikket leder af centralbankens forløber - det Europæiske Monetære Institut (EMI).
Duisenberg får altså i princippet den samme funktion i forhold ØMU'ens medlemslande, euro-området, som Greenspan har i USA.
Men der er alligevel forskelle, vurderer Thygesen.
"Greenspan har en særlig rolle som chef og krisehåndterer på grund af sit langvarige og succesrige virke. Han håndterede jo krisen i 1987 med stort held. Der vil nok gå lidt tid, før en ny europæisk centralbankschef nyder samme status," siger han.
En kilde i Danmarks Nationalbank peger iøvrigt overfor Information på, at de to personers pondus overfor markederne uden for deres respektive områder er afhængige af valutaernes styrke. Duisenbergs pondus kommer til at afhænge af, hvor stærk euro'en bliver, og hvorvidt de asiatiske økonomier vil begynde at bruge euro'en fremfor dollaren.
Der er også forskel på, hvilke prioriteter en Duisenberg og en Greenspan har hver især.
Ifølge Maastricht-traktaten skal den europæiske centralbank først og fremmest arbejde for stabile priser i euro-området, og kun i det omfang, den har kræfter og styrke til det arbejde for andre ting. USA's nationalbankchef skal derimod både promovere prisstabilitet og vækst i samfundet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her