Læsetid: 2 min.

EU's miljøregler sminkes grønne

6. oktober 1997

Det Økologiske Råd kalder Aukens statistik om EU-reglerne og det danske miljø for skønmaleri

Miljøstyrelsen sammenligner store og alvorlige undladelsessynder med en lang række mindre betydningsfulde småsager. Og det giver et helt forkert indtryk af, at EU er mere grøn end Danmark.
Det siger sekretariatschef Christian Ege i Det Økologiske Råd efter oplysninger om, at EU i tiden fra 1. januar 1994 til 1. september i år har gennemført hele 36 regler, der gør beskyttelsen af det danske miljø bedre, men kun én regel, der forringer det.
Småt og stort
"Hver gang EU laver en regel om miljømærkning af et produkt, tæller det med i statistikken. Men for det første bruges EU's miljømærke næsten ikke i Danmark", siger Christian Ege, der i mange år har fulgt udviklingen af EU's miljøregler på tæt hold.
"For det andet er der ikke noget sammenligningsgrundlag. Danmark lavere jo ikke sine egne regler om miljømærkning, fordi vi ikke har et nationalt mærke. Det ville være relevant at sammenligne kriterierne for EU-mærkning med kriterierne for det nordiske svanemærke. Men det har man ikke gjort"
Christian Ege påpeger, at Danmark desuden stort set er holdt op med at lave national lovgivning om miljøreglerne for det indre marked - de varer, der passerer lande-grænserne. Så her er det i stigende grad gamle EU-regler, der sammenlignes med nye og strammere EU-regler.
"Som tiden gå,r bliver det mere og mere intetsigende at lave den slags sammenligninger", mener Ege.

Undladelsessynder
I stedet bør man se nærmere på de områder, hvor EU ikke foretager sig noget. For eksempel en fælles europæisk CO2-beskatning.
"På det område har den danske regering med de grønne afgifter taget et selvstændigt skridt. Men regeringen bøjede af på forhånd ved at sætte satserne lavt, især for de meget energiforbrugende virksomheder. Af konkurrencehensyn mener man ikke, man kan komme videre", siger Ege.
"På de områder, hvor EU ikke kan handle, burde Danmark kontakte ligesindede lande som f. eks. Sverige og Finland, Holland og Tyskland og Østrig for at lave fælles regler. Det er også Svend Aukens erklærede hensigt, men der sker ikke noget," siger Christian Ege.
Noget tilsvarende gælder med de meget miljø- og sundhedsfarlige brandhæmmere, der bruges i elektronik og edb-udstyr. Her har Danmark forgæves ventet på EU-lovgivning i fem-seks år. "Nu står vi med håret i postkassen, fordi vi mente at Danmark var for lille til at lave nationale regler for at holde de farlige stoffer ude", siger Ege.
Opgørelsen fra Miljøstyrelsen viser, at 105 af i alt 146 EU-miljøkrav er på højde med de danske regler, mens 36 lå på et højere niveau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her